Revontulet havaintokaudella 2021-2022

Aloittaja Denniina, 09.09.2021, 08:06:25

« edellinen - seuraava »

Denniina

Aika vähän foorumilla revontulet saaneet huomiota niin pistetäänpäs ketju kaudelle käyntiin.

Aloituskuvaksi vaikka kauden ekat kunnon tulet jolloin koko taivas vihersi 28.8.2021 Sallan ruuhijärveltä kuvattuna. Aika pilvistä ollut nyt eikä avaruussää ole myöskään kummempi ollut. Melkein voisi myös jonkun taulukon väsätä aiheesta kauden alusta loppuun asti joihin merkkaa kuinka usein tulet näkyneet ja kuinka monta revontulikoronaa yms näkynyt.


Denniina

Kuuden tunnin kokotaivaan tulet tänään. Kirkkaita ja teräviä muotoja oli vain alkuillasta. Sen jälkeen utumaisia.


Denniina


Eilen oli taas hienompaa. Nämä Sallan ruuhijärveltä.

cmas

Todella hienoja kuvia! Etenkin nämä viimeisen setin kuvat  :cheesy:

Denniina

Kiitoksia. Tämä olikin odotettua huonompi syyskuu. Pilviä paljon eikä avaruussää ollut mitenkään kovin aktiivinen. Ne purkauksetkin jotka sieltä lähti ohittivat maan tai sitten osuivat pilviseen aikaan. Kuitenkin hienot tulet saatiin kuun lopulle joten jäi hyvä mieli. Isompia tulia odottelin tuollekin illalle, mutta oikeastaan jos järven heijastuksia ajatellaan niin semmoiset isot pään yläpuolelle menevät tulet eivät ehkä ole niitä parhaimpia, sillä ne ovat liian korkealla heijastuksiin.

väre

Ihan mukavat tulet 28.9.2021 illalla. Paras hetki oli kun olin jo tullu kotipihalle, mutta semmosta se on.
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R

DenniinaEilen oli taas isompaa, mutta myös pilvisempää täällä itärajalla.

DenniinaPientä päivitystä. Ei ole mitään spektaakkeleja näytöksiä nyt ollut vähään aikaan, pilviä senkin edestä. Pihaa pidemmäs en ole juuri jaksanut liikkua revontulten vuoksi. Joulukuussa seikkailut jatkuu sitten Sodankylässä.

cmas

Tässä viimeisessä setissä ja sen ekassa kuvassa näkyy hyvin se, että joskus pilvet voi olla plussaa. Mielestäni kuva on nimenomaan pilvien vuoksi hyvä ja vähän erilainen

Denniina

Kiitoksia! Samaa mieltä olen, että joskus harvoin voi kyllä tuoda kuviin jotain lisääkin.

Denniina
Eilen oli ihan hienot tulet. Menin 1km Sallan kunnan keskustasta etelään lumikelkkareitille kuvaamaan. Valosaastetta toki pohjoisessa tämän takia. Aamuyöllä tuli sitten kokotaivaan sykkivät revontulet, niitä en jaksanut jäädä kauheasti katsomaan. Ilmiönä ne ovat kyllä mielenkiintoisia ja eroavat aika paljon "tavallisista" revontulista. Ne ovat läpikuultavia ja kirkkaus vaihtelee merkittävästi, vähän kuin lapsi leikkisi valokatkaisimella. Kiinnostaisi näistä ymmärtää enemmän tuota fysiikkaa.

väre

Hienot tulet. Samaa ilmiötä ihastelin viime keväänä ja silloinkin se syke ajoittui näytöksen loppupuolelle. Erään teorian mukaan Tuliketun häntä paiskoo noita kipinöitä tuolla lailla taivaalle, tarkempaa tietoa ei minulla ole. :cool:
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R

Denniina

Kiitoksia! Tänäänkin näkyi jotain. Käyriä ja taivaskameroita seurailin pitkin iltaa, mutta vasta keskiyön jälkeen jaksoin ulos lähteä kun kaaret alkoivat ottamaan korkeutta. Peittivät ehkä 80% taivaasta. Tuossa jokunen selfie.

Denniina


Päivitystä Sodankylästä. Muutaman päivän nyt asunut täällä ja kolmesti ollut isot revontulet. Kuvannut niitä lähinnä kotipihan valojen alta, mutta käytiin eilen myös geofysikaallisella observatoriolla. Siellä tulen todennäköisesti usein käymään jatkossakin. Katuvalot loppuvat kun asunnolta liikkuu noin 200m pohjoisemmas, ei tosin ole kävelytietä.

Denniina


Tänään oli jo todella isot tulet ja mukana oli myös harvinaisuuksia. SAR, dyynit ja sain minkälie linnun haaviin (kuva 2).
Ohessa myös video revontulikoronan muodostukseen (17 sekuntia).
https://www.youtube.com/watch?v=gmoQi16xC2M