Meteorien radiosironnat livenä Artjärveltä

Aloittaja Kimmo, 31.12.2007, 01:17:43

« edellinen - seuraava »

Kimmo


Hei

Meteorien aiheuttamia radiosirontoja voi nyt kuunnella livenä sivulta

stream.ham.fi

ja sieltä valitsee kohdan missä lukee 'meteor'.

Antenni ja vastaanotin sijaitsevat Artjärven havaintokeskuksessa. Sieltä audio siirretään nopeampien linjojen päähän tuonne stream.ham.fi sivustolle.   
Eli ideahan on että meteorin aiheuttaman ionisoituneen vanan (noin 90 km korkeudella) kautta heijastuu kaukaisen, horisontin takana olevan TV/radio aseman signaali, ja silloin kuuluu lyhyt 'ping' ääni.  Meidän käyttämä taajuus on noin 49 Mhz.

Viime päivien myrskyt ovat nähtävästi kääntäneet antenniamme jonkin verran sivuun, ja sirontoja ei kuulu niin paljon kuin normaalisti pitäisi. Kannattaa kuunnella ajalla myöhäinen ilta -> keskipäivä jolloin meteoreja kuuluu eniten. Päivällä kuuluu vähiten.  Ja varsinkin Kvadrantidien parven aikana kannattaa kuunnella, tässä  heti vuoden vaihteen jälkeen, maksimi noin 4 päivä ??     Käännämme antennin oikeaan suuntaan mahdollisimman pian.

Systeemi on kokeiluvaiheessa joten en anna takuuta toimivuudesta... jos stream.ham.fi sivulla ei ole kohtaa 'meteor' niin luultavasti laitteisto Artjärvellä on kaatunut  pitkän sähkökatkon takia. Se potkitaan ylös sitten kun paikalle menee joku...

Tähtikirkasta Uutta Vuotta, Kimmo


J.Tuukkanen

Tuota olikohan tuo osoite nyt aivan oikein,kun ei löydy koko sivustoa?

Ps: virittelin jo 2kW PA-laitteiston tietokoneeseen kiinni että kuuluu myös naapuriin.
Jari Tuukkanen

hafor

Lainaus käyttäjältä: J.Tuukkanen - 31.12.2007, 13:10:50
Tuota olikohan tuo osoite nyt aivan oikein,kun ei löydy koko sivustoa?

Ps: virittelin jo 2kW PA-laitteiston tietokoneeseen kiinni että kuuluu myös naapuriin.

Täällä avautui, mutta ko. streami tuli tosi hitaasti - bufferointi kesti varmaan muutaman minuutin kun nuo höpötaajuudet avautuivat välittömästi.

Jos tuossa 49MHz signaalissa kuuluu jatkuvaa 'ulinasointia' niin kyseessä on joko suora tropo tai Es eteminen, ei välttämättä meteorisironta.

Timo Kuhmonen

Mielinkiintoinen sovellus. Täältä kiitos hw / sw -säätäjille, jotka systeemin on pystyttäneet. Minulla toimii sivut ihan normaalisti.

Uteliaisuudesta kysyn:
Millaiset on antennit käytössä siellä, ovatko kuinka suuntaavat ?

Erottaako 49MHz vastaanotin systeemi mitenkään pingsejä "tavallisesta" lähetteestä, jos ko taajuudella on sellaiset kelit, että pitemmältä etäisyydeltä muutenkin alkaa kuulla lähetteitä ?

timppa, oh7hms

PS:
Työpaikan omalla hamikerholla olisi laitteiston puolesta mahdollista kuunnella näitä sirontoja myös. Vielä ei ole tullut kokeiltua, ehkäpä joku päivä...
6m bandille (50 MHz alue) sekä 2m (144 MHz) olsi mahdollisuudet. Pitäisi läppäri ottaa mukaan & piuha äänikorttiin, jotta saisi noita "pingsejä" talteen.

Esko Lyytinen

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 31.12.2007, 14:12:12

Uteliaisuudesta kysyn:
Millaiset on antennit käytössä siellä, ovatko kuinka suuntaavat ?

Erottaako 49MHz vastaanotin systeemi mitenkään pingsejä "tavallisesta" lähetteestä, jos ko taajuudella on sellaiset kelit, että pitemmältä etäisyydeltä muutenkin alkaa kuulla lähetteitä ?

En tunne tuota systeemiä paljoakaan. Satuin kuitenkin olemaan paikalla kun antennia pystytettiin ja se oli pieni Yagi muistaakseni nelielementtinen.
Jos on hyvä lähetinasema ( ja kohtuuhyvä vastaanotin) niin ei se ole kovin a paljoa antennista kiinni että saa heijastuksia. En tiedä tarkempaa taajuutta, mutta minä vastaanotan nykyisin Moskovan TV--kantoaaltoa 49.747 MHz (tuo saattaa olla sama). Siltä saa varsin hyvin heijastuksia. Minulla on kylläkin 3-elementtinen Yagi mutta ylöspäin suunnattu. Tavallisella puoliaalto-dipolilla saa ihan ilmeisesti jokseenkin hyvin vastaanotettua. Ai niin muistan, laitoin elementit osoittamaan suunnilleen Moskovaan päin, jotta suorana tulisi mahdollisimman vähän. Taisi tulla osin suoraan tropona kun oli oli elementit paremmin kohtisuoraan, eli sinne suunnatulla Yagilla varsinkin voi hyvinkin tulla suorana. Mutta riippuu siis aseman etäisyydestä, kuten suorat VHF-yhteydet ylipäätänsäkin.


Toiseen kysymykseen vastaisin että ei kai vastaanotin sinällään erota muista lähetteistä. Se on yritettävä tehdä "kuulija-päässä". Esim. FFT-graafissa useimmiten melko selvästi erottuu, mistä on kyse.
Ko taajuudella tänne Hesaan (em antennilla) ei Moskovasta juurikaan suoraa ole tullut sen muutaman kuukauden aikana, jona olen sitä käyttänyt (aiemmin käytin mm Vuokatti, joka on nyt poissa pelistä.) On sen verran kaukana etteivät heijastumat lentokoneista myöskään tule em antennilla.

Pari päivää sitten oli ilmiö, josta en vieläkään tiedä oliko (nopeasta) superbolidista vaiko melko lyhyen skipin ES, jollaista en muulloin ole tällä vällä vielä havainnut. Oli muutoin kuin meteorista ylitiheä heijastuma huonolla geometrialla (spekulaarista heijastumaa ajatellen) eli ei alkanut äkillisesti, mutta melko nopeasti. Oltuaan liki kymmenen minuuttia voimakkaana hiipui sitten vähitellen pois niin että kestoa tuli parisenkymmentä minuuttia ehkä enemmänkin. En ole tässä vielä muulloin saanut noin viittä minuuttia pitempää heijsatimaa meteorista.

Riippuu vähän tapauksesta ja siitä millaisella laitteella (vaiko vaan kuuntelemalla) havaitsee, tunnistuuko meteori helposti, mutta useimmissa tapauksissa tämän tyyppisessä  systeemissä tunnistuu kyllä, ainakin kun saa vähän kokemusta.

Minä en muuten saa sieltä kuulumaan. Ko webbisivu löytyy ja sieltä eri striimejä, mutta ei meteoreille. Ilmeisesti on alhaalla. Sinällään, jos jotain kiinnostaa niin minulta saisi käyttöön (poikani Ollin ohjelmoiman) J-Analyzer (toimii Javalla) ohjelman (jota käytän omissa systeemeissäni), jonka ilmeisestikin voi virittää netin yli havainnoimaan. Siitä ei ole kylläkään käyttö-ohjeita ja yritän itse ensinnä testata ja mm katsoa kuinka stabiilina taajuudeltaan siellä bf-audiotaajuus pysyy. Jos haluaa sellaista 24 tunnin ruutu-graafia kuin itse käytän niin näyttökaista on vain 100 Hz jolla pitäisi hyvin pysyä.
Moskovan TV-taajuus sinällään on stabiili, mutta vaatii lisäksi vastaanottimelta hyvää taajuus-stbiiliutta ja sitä ei saisi sitten turhaan vaihdella siellä vastaanottimesta.
Voi sen ohjelman väljemminkin kriteerein virittää, mutta muuten laajemmalla kaistalla tuskin saa sitä 24 tuntia kerralla ruudussa näkymään.
Se 24 tuntia ei ole viimeiset 24 tuntia vaan kellon mukaan alkaen vuorokauden vaihteessa (tietokonekellon mukaan) ja päättyen seuraavassa.
Se tekee myös Numerodataa, counteja (eri voimakkuusluokissa) ja heijastusaikaa ja tulostaa 10 minuutin jaksoissa ja vähän pelkistetymmässä muodossa myös tunnin jaksoissa.

Esko

Kimmo

Hei

Antenni on tosiaan kaupasta aikoinaan ostettu 4-elementtinen Yagi, tarkoitettu
siis 49 MHz alueella olevien TV lähetysten vastaanottoon.

Vastaanotin on vanha Winradio 1550-e, joka ei vastaanottimena ole mikään hyvä
mutta oli joutilaana tähän tarkoitukseen.
Jos systeemin herkkyyttä haluaa parantaa niin helpoin tapa olisi lisätä
antenniin sijoitettu selektiivinen esivahvistin. Siis sellainen joka
vahvistaa vain 49 MHz alueella.

Audiossa on tällä hetkellä ikävä häiriö 3640 Hz taajuudella. En tiedä
mistä tulee, vastaanottimen taajuutta säätämällä sen ehkä saisi
vähemmän häiritseväksi. Tai sitten sen voisi suodattaa softalla pois.
Tarkoitus on saada Artjärvellä olevaan tietsikkaan etäohjaus
VNC-ohjelman avulla, jolloin pystyisi tekemään pientä säätöä kotoa
käsin.

Normaalisti TV-aseman signaali kuuluu siis vain meteorisirontojen
avulla lyhyinä pingahduksina, mutta joskus tropo- ja Es-radiokelien
aikana signaali kuuluu yhtäjaksoisena.

Kotikoneessa voi laittaa jonkun spektrografi ohjelman pyörimään
(esim. Spectran sivulta http://digilander.libero.it/i2phd) ja syöttää
audio sinne, hauskaa katsoa pingahdusten taajuusspektrejä.
Voimakkaissa sironnoissa taajuusspektri 'elää' koko ajan, liittyy
jotenkin siihen miten meteorin aiheuttama ionisoitunut vana
käyttäytyy.

Nyt Kvadrantidien maksimin lähellä sironnat ovat kestoltaan pitkiä ja
kuulee hyvin miten signaali joskus 'feidaa'.
Ja lisäksi kuuluu pingahduksia eri audiotaajuuksilla, koska eri
lähetystaajuuksilla olevien TV lähettimien signaali siroaa.

Varoitus: jos kuuntelette vahvistimen kautta niin huomatkaa että
voimakkaimpien sirontojen audio säröytyy. Vastaanottimeen kytketyn
PC:n äänikortti saa nähtävästi silloin liikaa signaalia.

terv. kimmo

Timo Kuhmonen

Kiitos lisätiedoista. Ikävän kuuloinen vinkuhan tuo on kieltämättä. Täytyypi kokeilla tuo Spectran softa...

Kimmo

 Hei

Noin 4 kHz audiotaajuudella kuuluva ulina on jokin häiriö, ei meteorisironta.  Sironnat kuuluvat noin 1kHz audiotaajuudella.
Ja välillä sirontoja kuuluu muillakin taajuuksilla.   Juuri nyt ulinaa ei kuulu, mutta yritämme päästä siitä kokonaan eroon vaihtamalla vastaanottimessa USB -> LSB ja vähän taajuutta muuttamalla.

Nyt siellä on aika vilskettä.  Joskus kuuluu pingahduksessa  Doppler-siirtymä kun meteori tulee ilmakehään sopivassa kulmassa.

terv. kimmo

Timo Kuhmonen

Kävin kuuntelemassa, mielenkiintoista. kyllä sieltä mielestäni pingsejä kuului. Audio ilmeisesti säröytyi voimmakkaimmilla signaaleilla, kuulosti siltä.