Kirjoittaja Aihe: Valmiit pilariratkaisut  (Luettu 4592 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa tojuliin

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 27
Valmiit pilariratkaisut
« : 27-04-2021, 10:49:36 »
Ensi kesänä olisi tarkoitus asentaa jokin valmis pilariratkaisu mökilleni, järven rantaan. Ajatuksena olisi myös mahdollisesti CEM70-jalustan hankinta. Tarkoituksena olisi hommata pilari, jonka voisi kesäksi ruuvata pois grillin tieltä.

Harkinnut olen tähän mennessä iOptronin omaa pilaria, johon voi asentaa ymmärtääkseni adapterin kautta CEM70-jalustan:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10865_iOptron-Permanent-Pier-900-mm-with-Mounting-Plate-for-CEM120.html

Sitten olen katsellut Altairin hieman paksumpaa mallia, johon myös ymmärtääkseni CEM70-jalustan voisi adapterilla asentaa:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7927_Altair-Skyshed-Observatory-Pier---32--heigh--8--diameter.html

Altairin mallista löytyisi valmiit asennusohjeetkin verkosta ja ymmärtääkseni mukaan tulisi kaikki tarvittava betonia lukuunottamatta pilarin asennukseen. Itse kun en ole mikään tekniikan ihmelapsi, niin tuo malli houkuttaisi tästäkin syystä.

Kauheasti en kuitenkaan löytänyt vertailuja edellä mainituista tai muista pilareista, joten onko kellään kokemuksia tai vinkkejä niiden suhteen? Onko kukaan hankkinut?
Celestron C8 XLT, William Optics ZS 81, Advanced VX, ASI294MC Pro, ASI120 Mini

Poissa tojuliin

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 27
Vs: Valmiit pilariratkaisut
« Vastaus #1 : 02-10-2021, 14:24:25 »
Vastaan tähän nyt itse Altairin pilarin ostaneena ja asentaneena. Nyt alkusykysyn pilaria käyttäneenä olen varsin tyytyväinen ratkaisuun. Säätömahdollisuudet ovat erinomaiset ja pilari on muutenkin toimiva. Tilasin pilarin suoraan Altair Astron nettikaupasta ja pilarin mukana tilasin Celestron AVX:n adapterin. Mikäli tulevaisuudessa päivitän jalustan CEM70:en niin tarvitsen uuden adapterin. Ainoana selkeänä miinuspuolena oli pulttien laatu. Luulin niiden olevan kromattuja, mutta huomasin pian ensimmäiset merkit ruostumisesta. Laitoin heti valkovaseliinit pintaan ja hyvänä ovat säilyneet.

Pilarin asentaminen vaati luonnollisesti työtä. Koska paikka on aivan järven rannassa, niin kaivoin kuoppaa siihen rajaan asti, kun maa muuttui kosteaksi ja vetiseksi eli noin 60 cm maan pinnasta. Vetiseen maahan upotin vielä kierrepaalun, joka ulottui n. metrin syvyyteen. Kuoppaan asensin päällekkäin 3 kpl 40x40x20 kokoista Lammin pilariharkkoa mallia PH40 ja siihen sisään betonit ja pilarin kiinnikkeet. Kierrepaalu jäi betonin sisään. Mielenkiintoista nähdä miten talven routa keikuttaa kivijalkaa, mutta oletettavaa on, että jonkin verran. Säätömahdollisuudet ovat onneksi hyvät itse pilarissa. Myös pilarin alle saa tarvittaessa monenlaista mutteria ja prikkaa mahdollisen kallistuksen korjaamiseksi.

Varsinainen pilarin asennus tapahtui kesällä, mutta tämän jälkeen pilarin yhteyteen asennettiin vielä suojakaappiin sijoitetut pistorasiat ml. 12-v muuntajat. Tässä vielä kuva tältä päivältä kun sähkötkin toimivat.
Celestron C8 XLT, William Optics ZS 81, Advanced VX, ASI294MC Pro, ASI120 Mini

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2511
Vs: Valmiit pilariratkaisut
« Vastaus #2 : 02-10-2021, 15:50:37 »
Jämerä tolppa, tuo kestää tuulellakin kuvausta.  :smiley:

Poissa Harmaa Vaeltaja

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: Valmiit pilariratkaisut
« Vastaus #3 : 25-11-2021, 16:20:49 »
Jatkampa tähän ketjuun. Jos nyt sattuisi niin, että olisin saanut luvan hallitukselta pystyttää puutarhaan pilarin, niin onko noiden merkkikohtaisten, iOptron jne. pilarien lisäksi olemassa yleispilaria johon saisi erilaisia sovittimia eri merkkisille jalustapäille?  :laugh:

Ja jossa ehkä olisi siinä pilarissa tai sovittimessa sen verran hienosäätövaraa että roudan mahdollisesti liikkuttaessa pilaria, saisi pienemmät liikkeet korjattua keväällä vain säätämällä sovitin pulttiensa varassa taas suoraan?