Kirjoittaja Aihe: Osavalotukset  (Luettu 1165 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa tojuliin

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 6
Osavalotukset
« : 05-04-2021, 16:14:23 »
Hommasin tammikuussa ASI294:n ensimmäiseksi tähtivalokuvauskamerakseni ja olen käyttänyt sitä C8 putken kanssa (OAG) Avx-jalustalla. Alku on mennyt arvatenkin seurannan järjestämisen opettelussa, kun polttoväli on lyhentäjästä (0,63x) huolimatta varsin pitkä. Testasin eilen enimmäistä kertaa kuvaamista astetta vaikeammissa olosuhteissa mökilläni Hauholla ja kohteena oli M101. Tuuli oli nimittäin varsin voimakasta ja lähimmän mittauspisteen mukaan 8 m/s (puuskat 12 m/s). Ajattelin kuitenkin yrittää lyhyillä 30 sekunnin osavalotuksilla ja tulos oli ehkä jopa ennakoitua parempi, vaikka PHD2:n arvot hyppivät puuskissa vähän miten sattuu. Kelpuutin kuvista vajaat puolet, 45 otosta, jotka pinosin Astro Pixel Processorilla. Valotusaikaa tuli vain 22,5 minuutin verran ja kuva on muutenkin kaukana alkutaipaleeni parhaista otoksistani, mutta herätti joitakin kysymyksiä, joihin kaipaisin vastauksia.

Useilla foorumeilla harrastajat tavoittelevat mahdollisimman pitkiä osavalotusaikoja, enkä ole täysin sisäistänyt syytä tähän. Toki lukukohinan osuus pienenee pitkissä valotuksissa, mutta toisaalta olen lukenut, että nykyisillä CCD-kameroilla kohinan merkitys alkaisi olla varsin minimaalinen. Tähän mennessä olen saanut parhaat tulokset lyhyillä, 60 sekunnin osavalotusajoilla. APP on onnistunut pinoamaan hieman hyppelehtivät osavalotukset lähtötilanteeseen nähden varsin hyvin. Taas 120 sekunnin otoksilla tulokset ovat olleet huonompia. Yleensä PHD2:n seurantatarkkuus pyörii 1,5-2,0 kaarisekunnin paikkeilla, enkä ole vielä ehtinyt kunnolla perehtyä seurannanohjauksen hienouksiin tai käyttämään jalustan omaa PEC-korjausta. Parempaan siis voisi varmaan päästä.

Kysyisinkin kuitenkin nyt viisaammilta, mitä hyötyä on tavoitella pidempiä osavalotusaikoja ja voisiko 60 sekunnin valotusaika olla normiolosuhteissa optimi omalla kokoonpanollani (taustataivas n. 21,3 mag/arcsec) vai pyrkiäkkö pidempään? Miten pitkät osavalotusajat konkreettisesti näkyvät otoksissa ja onko lukukohinalla kuitenkin merkitystä?

Tässä liitteenä tuulisissa oloissa tehty käsittelemätön räpsäisy M101:stä (30s x 45).
« Viimeksi muokattu: 05-04-2021, 17:20:29 kirjoittanut tojuliin »
Celestron SC 8", Advanced VX, 0,63x reducer, OAG, ASI294MC Pro, ASI120 Mini

Poissa vehnae

 • Ryhmäaktiivit
 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 637
  • AstroBin-galleria
Vs: Osavalotukset
« Vastaus #1 : 05-04-2021, 18:53:35 »
Kun taustataivan kirkkaus on tiedossa, niin voidaan tehdä pieni laskuharjoitus.

http://tools.sharpcap.co.uk/ löytyy laskuri, jolla voi arvioida että montako elektronia kennon pikseliin kertyy sekunnissa. Laitoin seuraavat lähtöarvot:
- SQM 21,3
- F-Ratio 6,3
- Pixel Size 4,63
- QE 70% (arvio)
- Color

ja lopputuloksena laskuri kertoo että Sky Electron Rate 0,38e-/pixel/s.

Maailmalla käytetty kriteeri "varmasti riittävän pitkälle" osavalotukselle on 10 * lukukohina^2  elektronia, missä kohtaa kameran oman kohinan osuus on käytännössä merkityksetön. https://astronomy-imaging-camera.com/product/asi294mc-pro-color voidaan käydä käppyrästä lunttaamassa paljonko kamerassa on lukukohinaa, oletan nyt tässä että käytät gainia 120 jossa kamera vaihtaa "high gain" moodiin ja lukukohina tippuu radikaalisti. Arvioidaan kuvaajasta että lukukohina voisi tällöin olla vaikka 1,8 e- (rms).

Kun laitetaan lukuja yhteen, saadaan tavoitteeksi kerätä kuhunkin osavalotukseen vähintään 10*1,8^2 = 32,4e- verran signaalia. Nyt kun taivaan kirkkaus ja sieltä kertyvän valon määrä on myös tunnettu, niin tämähän tapahtuu ajassa 32,4e-/px / 0,38e/px/s = ~85 sekuntia.

Minuutin ja ehkä jopa puolentoista osavalot kuulostavat siis ihan tavoiteltavalta ratkaisulta. Mutta 30s ei tässä tosiaan ole mitenkään huono tai kuvaa pilaava tilanne, mielummin kannattaa valita lyhyemmät valotukset ja pyöreät tähdet sillä niitä on ikävä korjata jälkikäteen. Pidempiä valotuksia puoltaa taas osavalotusten määrän vähentäminen pidempää kuvausprojektia tehdessä. Kuvan syvyyden yms kannalta pidemmillä osavalotuksilla ei ole juuri merkitystä sen jälkeen kun kameran kohinan suhteellinen osuus on pieni, kokonaisvalotusaika on kuitenkin aina se ehdottomasti tärkein kriteeri.

(sivumainintana nykyiset kamerat on todella maagisia vehkeitä, f/6,3 ei ole millään kriteerillä erityisen nopea putki ja silti päästään tällaisiin lopputuloksiin näin lyhyillä valotuksilla)

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6236
  • Einarin astrosivut
Vs: Osavalotukset
« Vastaus #2 : 05-04-2021, 20:03:24 »
Laskeskelin kanssa omien olosuhteiden mukaan (Sky Magnitude 19.00, f/6.3, RN = 3.5 e- RMS), siis vanhempi CCD kamera.
Luminanssiin sain 12 s ja kapekaistaan 532 s.

Näillä vanhemmilla CCD-höyrykoneilla pitää valottaa pidempään kuin moderneilla CMOS-kameroilla.
___
Tapio

Poissa tojuliin

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 6
Vs: Osavalotukset
« Vastaus #3 : 07-04-2021, 20:13:34 »
Kiitos! Sain tuon asian avaamisesta kaavan muodossa paljon irti. Käyttämäni gain oli siis tuo 120. Periaatteessa siis ainoa merkittävä syy pidentää osavalotuksia on lukukohinan vähentäminen, jollei otosten määrä muuten haittaa. Tuolla C8 + Avx yhdistelmällä ei taida yleisestikään kauhean pitkiin valotusaikoihin päästä. Jalustan hammasrattaiden välyksiäkin yritin jo korjata jalustaa avaamalla, mutta paljon en uskaltanut jumiutumisen ja pahempien ongelmien pelossa tehdä. Kevään kylmät yöt ovat vieneet halut seurannan ohjelmallisen puolen viilaamiselta, mutta ajattelin kehittää sitä puolta selkeinä kesäöinä, sillä eiköhän seurantatähtiä löydy valoisuudesta huolimatta riitävästi.
Celestron SC 8", Advanced VX, 0,63x reducer, OAG, ASI294MC Pro, ASI120 Mini

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6236
  • Einarin astrosivut
Vs: Osavalotukset
« Vastaus #4 : 07-04-2021, 20:59:57 »
Ilmeisesti AVXn suurimmat ongelmat on laadunvalvonnan puutteet ja backlash (varsinkin deklinaatio).
Mitä olen lukenut niin siellä olisi muovisia laakereita.
Täällä esim siitä juttua ja tuunauksesta:
https://www.cloudynights.com/topic/578878-celestron-avx-rebuild/page-3
Mutta joillakin hyviäkin yksilöitä.
___
Tapio