?okulaarit?

Aloittaja Kukkaruukku123, 01.01.2021, 08:24:09

« edellinen - seuraava »

Kukkaruukku123

Miten okulaari toimii? Tiiän että se on joku linssi mikä laitetaan siihen katselureijän päälle. Tarviiko ostaa lisää okulaareja?

tomppa

Hyvin yksinkertaistettuna: Kaukoputki kerää valoa ja okulaari suurentaa kuvan.

Kaukoputken suurennus siis riippuu siihen kiinnitetystä okulaarista. Okulaareja vaihtamalla voidaan muuttaa suurennusta (periaatteessa mielivaltaisesti). Okulaarin polttovälin (focal length) kasvaessa kaukoputken suurennus pienenee. Suurennukseen vaikuttaa myös kaukoputken polttoväli, joka on putkikohtainen.

Suurennus lasketaan jakamalla kaukoputken polttoväli okulaarin polttovälillä. Esimerkiksi, jos kaukoputken polttoväli on 1000mm ja käytetään 10mm okulaaria, saadaan suurennukseksi:

1000/10=100x

Vastaavasti 32mm okulaarilla:

1000/32=31,25x

Paras okulaari ei ole se joka suurentaa eniten. Eri kohteissa käytetään eri suurennuksia. Laajat tähtijoukot ja -sumut tarvitsevat yleensä pienen suurennuksen (n. 30-50x), kun taas Kuu ja planeetat kestävät enemmänkin suurennusta (100-200x). Pienemmällä suurennuksella kohteet on myös huomattavasti helpompi löytää ja varsinkin himmeät kohteet näkyvät kirkkaampana.

Kaukoputkien mukana tulee yleensä 1-2 perusokulaaria, joilla pääsee hyvin alkuun. Itse pärjäsin monta vuotta perusokulaareilla. Jos jonkun okulaarin haluaa heti alkuun välttämättä hankkia, suosittelen 32mm Plössl-tyyppistä okulaaria. Merkkejä on useita, mutta suurin osa tulee samasta tehtaasta.

Rahalla saa okulaareja, jotka tuottavavat terävämmän kuvan tai laajemman näennäisen kuvakentän (Apparent Field of View). Omasta kokemuksestani laadukkaita okulaarisarjoja ovat mm. Baaderin Hyperion ja Celestronin X-Cel LX.

Okulaareja netistä selaillessa vastaan tulee yleensä Barlow-linssit. Nämä tuplaavat (tai triplaavat) suurennuksen ja ovat yleensä kätevä apuväline. Pitää kuitenkin muistaa, ettei suurennusta voi kasvattaa loputtomiin, sillä sekä kaukoputken optiset että ilmakehän turbulenssin (Seeing) aiheuttamat rajat tulevat nopeasti vastaan. Yleensä pienellä kaukoputkella ja hyvällä kelillä maksimisuurennus on n. 150-200x.

turboruuvi

Okulaari kääntää objektiivin kuvan (tai valekuvan) pisteestä tulevat valonsäteet taas yhdensuuntaisiksi niin, että se sopii silmälle.

Tuosta 32mm okulaarista en olisi varma - riippuu putkesta. Peilikaukoputkelle on sellainenkin, kuin minimisuurennus. Jos okulaarin suurennus on palkjon pienempi, näkyy kuvassa lähinnä apupeili. Tässä on kysymys peili-okulaari-systeemin lähtöpupillista, mutten ole varma, kannattaako minun tässä kohtaa sotkea pakkaa enempää. Pitäisi tietää mikä/millainen putki on kyseessä.

Oman putkeni (300 mm / 1200 mm) minimisuurennus saadaan 28 mm okulaarilla.

No menköön.
Peilikaukoputkella apupeilin varjo alkaa häiritä, kun systeemin lähtöpupilli on isompi kuin silmän pupilli, joka nuorella terveellä ihmisellä on sysipimeässä n 7 mm. Vanhemmiten, ja valosaasteen läsnäollessa pienenee, ja voi useinkin olla vain 5 mm.
lähtöpupilli = okulaarin polttoväli / focal ratio (eli F-luku). F-luku = putken polttoväli / objektiivin halkaisija.
Peilikaukoputkella minimisuurennus = objektiivi / silmän pupilli. Linssikaukoputkella moista ongelmaa ei ole.

Eli mun putkellani F-luku on 1200 mm / 300 mm = F/4
Minimisuurennus = 300 mm / 7 mm = 42,9x
Vastaava okulaari = 1200/x = 42,9, eli x = 1200/42.9 = 27,97 mm eli n. 28 mm.

Kun lähtöpupilli on sama, kuin silmän pupilli, kaikki valo, joka tulee okulaarista ulos menee silmän pupillista sisään.