OMC 200 Maksutov

Aloittaja Tane, 27.12.2020, 01:56:48

« edellinen - seuraava »

Tane

Hollannissa oli myynnissä käytetty Orion Optics 200 f20 maksutov ja ostin sen https://www.orionoptics.co.uk/OMC/omc200maksutovca.html Olin jo jättämässä ostoaikeet ja parikuukautta panttasin mutta luin aina uudelleen käyttäjäkokemuksia ja lopulta päätin että katsotaan...Välissä ehdin ostaa ja maksaa Italiaaan Tecnoskylle käytetyn TMB 152f8 Apon. Kun myyjä sai rahat niin sanoi jo myyneensä paikalliselle asiakkaalle pari tuntia aiemmin. Lohdutukseski tarjosi reilulla kahdella tonnilla Tecnosky triplet 152f/8 Apoa(normihinta liki 3500). Pyysin rahat takaisin. OMC sai tulla...

https://www.cloudynights.com/topic/511057-omc-200-deluxe-by-orion-optics-uk-opinions/ Käyttäjäkokemukset ei minusta vaikuttaneet hassummilta. Varasin rohkaistuneena 12,5 millin orthon jolla saa 320x suurennoksen. Olen aiemmilla kaukoputkillani 6 tuumasta aina 12 tuuman apertuuriin asti tottunut kolmeensataan maksimissaan. Nyt sain pikaseltaan vilkaistua sopivassa korkeudessa olevaa kuuta ja heti kolmesataa oli vähän. 25mm ja 3x barlow antaa 480x ja sillä erottui yksityiskohtia selvästi runsaammin. Neljäsataa olisi aika sopiva...

Olen enää vain planeetta ja kuu harrastaja joten pitkä f/20 polttoväli ei häiritse. Laitteen koko on parveke ystävällinen ja siirtelyyn kauemmaksi riittää EQ-5 jalusta. Kun joka talvinen pilvisyyskausi ohittuu niin pääsee tarkemmin tutustumaan. Tämä on planeettaputki visuaalihavainnointiin mutta vain tiettyyn rajaan asti kuvaamiseen. Sen mitä nyt voi 200mm apertuurista planeettakuvia saada...

https://www.astronomyalive.com.au/product/orion-optics-omc-200-maksutov-cassegrain-telescope/

PS. Vuoden 2021 lopulla lisäsin putkeen pääpeilin kollimointia helpottamaan alumiinirenkaan jossa takakansi peileineen on kiinnitetty kolmella ruuvilla. Kun ruuvit on kiini kansi pysyy hyvin paikallaan.
Celestron C14,

Tane

#1
Pari testikuvaa 250 metrin päässä olevasta "luontokohteesta" jota olen tähtikelien puutteessa käyttänyt vuosien ajan eri putkityypeille. Barlowia OMC kestää huomattavasti enemmän kuin esim. APM ED 152. Tuo linssiputken kuvan yksityiskohtien esiinsaaminen on tässä kuvassa maksimissaan noin f/35 polttovälillä. Alin kuva on OMC f/60.
Celestron C14,

Ransu

Tämä on kyllä hieno ja mielenkiintoinen putki planeetoille, Kuulle ja Auringolle!
Tuossa taitaa olla puhaltimet joilla saa jäähdytettyä putken nopeammin, hiilikuitu kun on huomattavasti alumiiniputkea huonompi jäähtymään.
Jäädään mielenkiinnolla odottamaan käyttökokemuksia
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

Onpa terävä piirto, vakoilusatelliitti optiikkaa   :grin:

Jussi Halttunen

Mielenkiintoinen putki. On varmaan selkeästi parempi kuin SW Skymax 180 ? Polttovälikin huikea 4000 mm. Ei tarvitse planeettoja katsoessa mennä kovin lyhyisiin okulaareihin.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Evostar 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Flextube 400, Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ5, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Tane

#5
Lainaus käyttäjältä: mistral - 27.12.2020, 13:43:21
Onpa terävä piirto, vakoilusatelliitti optiikkaa   :grin:

OMC ensimmäinen kaukoputki jolla saanut tuon pienenkin kirjoituksen kerrostalon katolla olevasta ilmastointi pömpelistä jotenkin erottumaan. Isoin koeputki oli GSO 250/1200 newton jonka koekuva alla. On se nyt parempi testitapa tuokin käyttämäni kuin ei mitään näissä Suomen sääoloissa.

Alinna vielä OMC:n sisääntarkennus tähtikuva.
Celestron C14,

AstroIle

Hei,

Oma hieno planeetta kaksoistähti putki. Kuva kenttä taitaa olla tasainen ja korjattu reunoille saakka. Kuvaa saa ehkä vieläkin paremmaksi pienellä kollimoinnilla. Olisiko tuossa "Ulos.jpg" keskikohta hieman klo 8 suuntainen.
Itse olen tuollaista haaveillut jonkun verran.

Hyviä havainto keliä  :smiley:

T. Astroile

Tane

Vertasin OMC200 testikuvia Omegon 16" newtonin kanssa. Alinna vielä yksi parhaista OMC kuvista.
Celestron C14,

Tane

Minua on kiinnostanut verrata pienempää kaukoputkea isompaan. Nyt sain ensikuvat kuusta Omegon 16" f4.5 newtonilla. Seeinki tuskin oli vertailu kelpoinen mutta isoa eroa ei ainakaan isomman putken eduksi silti voi sanoa olevan. Kun maakohteissa kaksi kertaa halkaisijaltaan suurempi hakkaa mennen tullen pienemmän niin sama ei tapahdukkaan kun ilmakehä laitetaan väliin...OMC200 näytti terävää kuvaa okulaarillakin aina 450x suurennokseen niin kolmesataa oli liikaa jo pinta-alaltaan yli neljä kertaa isommalle peilille. Mutta en usko ihan tuohon ja alankin odottelemaan yläilmakehän seestymistä ja virtausten tasoittumista. Newtonin kollimoinnissa, eikä optiikassa ole vikaa aiempien kuvien perusteella. Newtonin tähtitesti alinna. Siinähän aina löytyy parannettavaa mutta pitää vain uskoa johonkin eikä veivata alinomaan. Ei ole senkummempi kummankaan putken tähtitesti.
Celestron C14,

Kaizu

Isompi aukko tuo näkyviin heikkovaloisemmat kohteet. Jo 20 senttisellä erotuskykyä rajoittaa ilmakehä, siihen ei isompi peili tuo parannusta.

Kaizu
Kai Forssen

Tane

Syväätaivasta kuten galakseja sentään saa lyhyemmälläkin valotuksella enemmän esiin, siis tuolla isommalla. Ja onhan näillä saatu erottuvia planeettakuvia maailmalla, vaikkakin hyvissä näkemisen olosuhteissa. Niin on sanottu ettei Celestron 9,25:tä isompi keskinkertaisissa oloissa enää hyödytä. Toisaalta Suomessakin on onnistuttu muutamissa tapauksissa ja kunnollisten kelien sattuessa oikein hyvin Celestron 11 ja 16" newton putkilla.
Celestron C14,

Tane

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 26.09.2021, 11:16:35
Isompi aukko tuo näkyviin heikkovaloisemmat kohteet. Jo 20 senttisellä erotuskykyä rajoittaa ilmakehä, siihen ei isompi peili tuo parannusta.

Kaizu
Olen tosiaan sen huomannut kun kuvailen alhaalla olevia planeettoja 15 sentin linssiputkella. Isommilla peileillä on harvemmin jos koskaan saman tarkkuuden saavuttamiseen vaadittavia olosuhteita.

Odottelenkin kun planeetat nousee seuraavina vuosina että vieläkö linssiputki hakkaa isomman newtonin. Jos niin käy siirryn newtonin kanssa Neptunus, Pluto takkailijaksi...
Celestron C14,

Tane

 Pieniä korjauksia on OMC200 maksutov vaatinut.  Tarkennuslaitteen kappale joka liikuttaa pääpeiliä on näköjään näiden heikkokohta. Se katkesi kuten kuvasta näkee. Kysyin jo Orion Opticsilta englannista että mitä osa maksaa. 180 puntaa vastattiin. Mutta korjasin sen itse, eli tein molemmin puolin kaksi 5mm paksua alumiinipalaa ja ruuvasin kiinni. Kestää ja on varmempi mitä alkuperäiset rimpulat.  Peilienpinnoituksesta kysyin myös, mutta okulaarissa 320x suurennos Jupiterille on paljon kirkkaampi kuin minun SW 150/1200 akromaatilla 250x. Pinnoitukseen ei tarvetta.
Kun kaikki avattiin ja purettiin niin uudelle kollimoinnille tuli tarve. Apupeili on pieni ja todella tarkka keskittää. Ensin käytin kollimaattoria, mutta se vaikka Newtonille ja SW 150 linssiputkelle on välttämätön  vain sotki Maksutovin optisen linjan löytymistä. Ehkä vaatii eri laserlaitteen...Otin siis korjauslasista apupeilin pois ja siihen reikään katsoin okulaari aukosta takaa ja kun oli keskellä niin takakannen kolme ruuvia kiinni. Apupeili paikalleen ja sen pikkuruuveista säätöä että näkyi okulaariaukosta ympyrä. Sihtaamiseen käytin 1,25" holkkia jossa suojatulpassa ihan pieni reikä keskellä. Tässä vaiheessa tähtitesti näyttää jo liki umpyrää molemmin puolin tarkennuspisteen. Vielä päivällä parinsadan metrin päässä olevaan  maakohteeseen loppu tarkennus. Kollimaatio on lähes kohdallaan. Loppu terävyys tulee ihan minimaallisen yhden tai kahden apupeilin pikkuruuvin säädöllä.
Onneksi olen ottanut paljon testikuvia tehdassäädetyllä kollimoinnilla ja nyt pystyn vertaamaan niihin.
Celestron C14,

Tane

 Ylläolevaan lisäyksenä että kun vertasin OMC 200 ja kaksinkertaisen suurempaa Omegon 400 dobsonia niin isompi apertuuri lyö kirkkaasti pienemmän isoilla suurennoksilla. Pinemmillä taas on toisinpäin. Tuo OMC testikuva maakohteeseen on skarpein minulla koskaan, ja siinä oli joskus 160f8 triplet FPL-53 apo mukana. Pienempi suurennos on aika sopiva esimerkiksi Jupiterille vielä ensi vuonna ja Saturnukselle useampana seuraavana vuotena. Suomen seeing on sen verran kehno että Kuuta katsellessa OMC maksutovilla on hyvä kuva suurimman osan ajasta verrattuna isompiin peileihin oli Kuu sitten ylhäällä tai alhaalla.

En ole ollut aiemmin kovinkaan halukas Kuun seuraaja kun tuhruputket ovat sotkeneet katselun.  OMC:n terävät Kuu näkymät pikimustine varjoineen aina 440x suurennokseen asti ja lyhyen putken suoma hyvä katseluasento saavat istumaan tarkkailijan pitempäänkin.
Celestron C14,

Tane

#14
Pieniä muutoksia, jopa ehkä parannuksia olen tehnyt kun nyt arvelen pitäväni putken vaikka se ei mikään valosaavi olekkaan. Edellisen hollantilaisen omistajan kyhäämän putken pituisen alumiini kiinnityskiskon korvasin tukevammilla 5x 50mm alumiini latasta vääntelemilläni pannoilla. Alinpana kuvassa näkyvä kolmas pikkupanta on 2x 40mm latasta pyöräytetty tuki johon pohjalevy pääpeileineen kiinnittyy kolmella ruuvilla.
Nyt se on tarvittaessa kohdistettavissa tarkasti optiseen linjaan apupeiliin nähden. Hyvinpä tuo pysyy kertakohdistamisella kun on aina jalustassa kiinni, eikä siitä irroitella. Edellä tuolla olin kertonut ettei tavallisesta laserkollimaattorista ollut hyötyä mutta johtui siitä että kollimaattoria on vaikea itseään saada pysymään linjassa. 44mm apupeili on kupera(tekee polttoväliksi 4 metriä). Mitätön heitto saa laser säteen palaamaan usean sentin sivuun. Nyt kun sain muuten silmämääräisesti kohdistettua niin laittamalla laser tukevasti suoraan aukkoon johon tarkennin tulee niin ilman välikapuloita, paloja säde tulee tasan kohtisuoraan takaisin.

Vastavalosuojan väsäsin vanhasta GSO dobsonin rungosta ja mattamustakin oli siellä sisällä valmiina. Onhan tässä putki ollut jo vuoden että on ollut aika korjailla.

OMC Deluxe malli on vähintään 1/8 lambda. Edelliseltä omistajalta saamaani Zygo raporttia näytin parillekin asiantuntijalle, toinen oli Orion Opricsin joku John niin sanoivat olevan 1/10 lambda. Jos joskus lähetän putken aluminoitavaksi niin pyydän raportin jossa on kaikki strehlit ym. ettei tarvitse arvuutella.

Celestron C14,