Kameraohjainta

Aloittaja TsH, 17.12.2007, 21:41:29

« edellinen - seuraava »

TsH

#30
Kortti valmiina, ohjelmointikin toimii.



Seuraavana on sitten vuorossa kotelointi ja käyttöliittymän beta-testaus. Onko vapaaehtoisia? :)

Edittiä. Enhän minä toki noita ilmaiseksi jakele, komponenttien hinnalla voi lunastaa testaukseen. :) Eli n.40e tulee hintaa laitteelle.
Löysin jo tuolta pari bugia ja lisäsin ominaisuuksia. Pitää tehdä huomenna vielä yksi vedoslevy ja sitten sarjatuottaa muutamia kappaleita.
Näytön värivaihtoehtoina tällä hetkellä sininen ja vihreä. Hämäränäön menettämistä ei tartte pelätä, taustavalojen kirkkaus on suoraan softalla säädettävissä.

Lauri Kangas

Minä! Mulle kelpaa 3,5mm stereoplugi kameran päähän, karvojen järjestys sama kuin karvalakkicanonien 2,5mm plugissa.

TsH



Tyylikäs kehitysympäristö. :wink: Huomenna pitää lähteä käymään vekoylla metsästämässä koteloita.
Virransyöttö on lineaariregulla joka tuottaa juuri sopivasti lämpöä kotelon sisään pitääkseen koko härdellin lämpöisenä. Voi olla pieni haitta paristolla käytettäessä, mutta täytyy mitata tuo viirankulutus. Sisään hyväksyy tällä hetkellä 5-34VDC, eli melkein kaikki muuntajat käyvät. Saa laittaa vaikka suoraan putken kanssa samaan virtalähteeseen.

Lauri Kangas

Pidäpäs kunnon myyntipuhe sitten. ;) Eli mihin kaikkeen tuo pystyy? Ajastettavia laukaisimia on kaapissa riittävästi, mutta tuollainen lelu näyttäisi hauskalta.

TsH

Vai, että myyntipuhe.  :azn:
Tuolta edelliseltä sivultahan nuo perusominaisuudet löytyvät. USB-ohjaus on tällä hetkellä vielä vähän avoinna, kun en ole löytänyt sopivaa vapaaehtoista kirjoittelemaan ajuria tuolle usbilaitteena. Sarjaportti löytyy toki ja sen kautta voi ohjata ja hoitaa ohjelmistopäivitykset (usb-sarjaporttimuuntimet ovat ihan ilmaisia, ja multakin niitä saa tarvittaessa.). Ominaisuuksia on niin hankala kertoa, koska niitä tulee sitä mukaa lisää kun joku niitä keksii.

Sellasen lisäominaisuuden muuten keksin, että noita voi ketjuttaa peräkkäin niin monta kuin haluaa. Ihan näppärä mm. meidän observatoriolla jossa kuvataan samaan aikaan eri putkilla eri kameroilla.

Timo Kuhmonen

pitäähän hyvät puheet olla jotta saa laitetta "markkinoitua" :)

niin, asiaan takaisin....
Aiemmin tässä ketjussa kysyttiin kommenttia - sopivaa detektoria salamatriggeriksi.
Koetin kuukkelilla pikaisesti hakea, useita sivuja tuli hakusanoilla "lightning spectrum". Mutta ei sellaista sivua joka käytännön kannalta kertoo asian.

Omakohtaista kokemusta ei ole. Veikkaisin että sillä aallonpituusalueella, mitä ihmissilmäkin näkee - saisi rakennettua riittävän herkän systeemin.
Ja mikä olennaista - ihmissilmää ja laukaisinsormea nopeamman.

Jos itse lähtisin vastaavaa toteuttamaan, valitisisin em allonpituus alueen. Siihen joku sopiva fototransistori tai -diodi pariksi. Osaako elektroniikkagurut sanoa, olisiko tässä esim yksi sopiva ?
http://www.vishay.com/photo-detectors/list/product-81521/
http://www.yeoy.fi/index.php?main=64&productCat=818&productID=4375

Muitakin ratkaisuja on. Kannattaa varmaan kysellä jostakin myrskybongareiden parista, josko siellä kukaan näitä itse olisi tehnyt. Kaupallinen tuote "Lighning trigger" - sanotaan toimivan sekä näkyvällä että IR valon alueella. Webissä ei ollut mainittu millaista sensoria siinä käyttävät.

Varmaan vaatisi jotain kentällä "protoilua", mahdollisesti mittalaitteiden kanssa. Datalehdistä on hankala sanoa käytännön tilanteeseen herkkyyden riittävyttä em photodiodille.
Muillakin sensoreilla yleesä vaaditaan ensin jokin vahvistin tms. joka kaivaa esille perussuureen muutoksen (herkkä operaatiovahvistin ?). Sitten perään systeemi joka päästää pelkät salaman ansiosta tulevat pulssit läpi (operaatiovahvistin ylipäästäsuotimena.). Sitten liitäntään sopivat piirit ja muut vermeet... Systeemi pitäisi saada myös mukautumaan ympäröivän valon muutoksiin, ettei hiljakseen kirkastuva taivas liipaise triggeriä.

Toivottavasti tästä olisi apua. Muutkin saa kommentoida. Testailun jne. edetessä, kerrohan lisää. Aihe kiinnostaa...

pnuu

Minulla on ollut kaverin kanssa rakenteilla salamailmaisinlankalaukaisin (hieno sana), mutta ei ole tullut viilattua loppuun asti. Into loppuun asti tekemiseen lopahti, kun kolvattu versio ei toiminutkaan heittämällä, vaikka koekytkentälevy reagoi oikein mallikkaasti viereisestä huoneesta muutaman seinän kautta tulleeseen väläykseen (kamerasalama).

Ja toki päivällä salamista saa (keskimäärin) äärimmäisen tylsiä kuvia. Hento viiva kirkkaalla taivaalla ei ole kovin näyttävä. Ja yöllä ei tuollaisella automaattireaktiolaukaisimella saa esipurkauskanavia (salaman haarat yms.) kiinni, aikavalotus antaa paljon näyttävämpiä tuloksia. Ainakin silloin kun saa salaman kuvaan :-D

Tuo meidän piiri on varsin yksinkertainen: fototransistori (TSL252R), ylipäästösuodatin, komparaattori, pitopiiri ja kytkintransistori, joka oikosulkee lankalaukaisimen ja laukaisee kameran.

Lisäksi netistä löytyi aikoinaan tämmöinen: http://www.glacialwanderer.com/hobbyrobotics/?p=16. Arduinon voi korvata täysin vastaavalla, mutta huomattavasti halvemmalla Iduinolla: http://spiffie.org/kits/iduino/. En ole testannut, mutta pitäisi ajaa asiansa. Eikä vaadi niin paljoa kolvailua kuin operaatiovahvistmista ja muista irtokomponenteista kasatessa.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

TsH

Kiitos ideoista salamatriggeriin. Tutkin niitä heti kun saan tämän pääpurkin valmiiksi asti. Tänään tein tovottavasti viimeisen rautarevision ja löysin sopivat kotelotkin.
Rauta alkaa olla myös testattu, eli senkään puolen ei pitäis tulla enää muutoksia.

Tämän päivän saldo:


Sitä en kyllä ymmärrä, että miten voi olla mahdollista joka kerta unohtaa porata yksi ainoa reikä. Moneen kertaan taas menin koko levyn läpi, ja eiköhän sieltä silti yksi unohtunut. Tämä on nyt jo kolmas kerta kun näin käy..

TsH

#38

Tadaa! :)

Älkää huomioiko reikien rosoisuutta ja kohdistamisvirheitä. Piti vain äkkiä saada purkki kalustettua mittomista varten.
Seuraavaksi pitänee perehtyä sitten tuohon salamalaukaisimen kytkentään.

Edit, olipas typerän näköinen kun näyttö oli väärin päin..

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: TsH - 31.03.2009, 16:48:15
Seuraavaksi pitänee perehtyä sitten tuohon salamalaukaisimen kytkentään.
Yksi ylimääräinen reikä purkin kylkeen ja sensori siihen  :laugh: Oilisko tuo jopa niin simppeliä, että jso kontrollerissa on A/D tulo
sitä kautta jännite tunnistus ("äly" luodaan softalla) ??

Vai tuleeko salamatriggeristä vielä erillinen yksikkö ?

TsH

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 31.03.2009, 16:55:22
Yksi ylimääräinen reikä purkin kylkeen ja sensori siihen  :laugh: Oilisko tuo jopa niin simppeliä, että jso kontrollerissa on A/D tulo
sitä kautta jännite tunnistus ("äly" luodaan softalla) ??

Vai tuleeko salamatriggeristä vielä erillinen yksikkö ?


No ajattelin kyllä, että oisin vain tehnyt sen purkin kylkeen, mutta meneekö sijoittelu sitten hankalaksi?
Eihän tuo iso homma ole laittaa anturia vain ihan johdon nokkaan. Kumpihan on parempi vaihtoehto?
8kpl A/D kanavia löytyy kyllä, niistä on kaksi varattu triggereille.

Uppo

Viritteleppä siihen mukaan optio ääni triggeroinnille, tänne on senjälkeen heti myyty yksi. (en nyt heti huomannut sitä vaihtoehtoa)

Tuolla oli mainittu *Viive valotuksien välillä (1-65536ms), onko viiveellä mahdollista säätää triggauksen ja kuvanoton väliä.. esim. nyt välähti ota kuva tunnin kuluttua.
Jani Virtanen

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: TsH - 31.03.2009, 17:06:56
No ajattelin kyllä, että oisin vain tehnyt sen purkin kylkeen, mutta meneekö sijoittelu sitten hankalaksi?
Eihän tuo iso homma ole laittaa anturia vain ihan johdon nokkaan. Kumpihan on parempi vaihtoehto?
8kpl A/D kanavia löytyy kyllä, niistä on kaksi varattu triggereille.

Periaatteessa tuo saattaisi olla hyväkin vaihtoehto, että triggeri olisi johdon perässä, jolloin sen voisi ottaa käyttöön silloin kun tarvitsee ja sijoittelunkin voi miettiä useampaan kertaan (hommata esim. erillinen salamakenkä tuolle).
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

TsH

#43
Teen nyt tuosta triggeriliittimestä "ulkoisen" niin se ei sido uusia tai vanhoja käyttäjiä erikseen vaan kaikki saavat uudet ominaisuudet käyttöön.

Lainaus käyttäjältä: Uppo - 31.03.2009, 17:29:32
Viritteleppä siihen mukaan optio ääni triggeroinnille, tänne on senjälkeen heti myyty yksi. (en nyt heti huomannut sitä vaihtoehtoa)

Tuolla oli mainittu *Viive valotuksien välillä (1-65536ms), onko viiveellä mahdollista säätää triggauksen ja kuvanoton väliä.. esim. nyt välähti ota kuva tunnin kuluttua.

Äänitriggeri onnistuu kyllä, eikä liene edes vaikea homma. Pitää vain ehtiä tehdä siihen ohjelmistopuoli jossain välissä. Kytkentää voisit kaivaa jostain jos on tylsää. :)
Viiveellä säädetään nimenomaan triggauksien väliä.

Nyt tarvitsisin jotain innokasta yleismittarin omistavaa Canonistia (ja muitakin) mittaamaan jännitteen tarkennuksen ja sulkimen johdoista maihin. Mr. Nikon on nimittäin kytkenyt johdot niin, että tarkennukselle tulee -5V ja sulkimelle +5V. Tuo vaikuttaa noiden optoerottimien kytkentään. Onneksi ei vaikuta sentään piirilevylle asti, vaan lähinnä siihen miten plugin kamerakytkentä tehdään. Vaikka se olisikin erilainen eri kameroissa, ei sillä ole käytännön merkitystä, koska sen voi aina muuttaa parin johdon muutoksella.

Eli Nikonissa (D80):

Johto       Väri            Jännite
GND         Vihreä         0
FOCUS      Musta        -5V
SHUTTER  Valkoinen   +5V

Tuollaisen taulukon jos saisin nyt kameroista talteen.



Tuossa nyt vielä kuva sisältä kokonaisuudessaan.
Liittimet vasemmalla:
Ylin: Sarjapoirttiliitin päivityksiin ja tietokoneohjaukseen
Keskellä: Slave liitin. Normaalitilassa tämä ohjaa tarvittaessa toista laitetta, eli shutter ja focus tieto tulee suoraan tänne. Slave-tilassa ohjaava laite kytketään tähän liittimeen.
Alin: Sensoriliitin, eli tähän tulee sitten salama, ääni ja liiketunnistimet kiinni.

Liittimet oikealla:
Ylhäällä: Kameran liitin.
Alhaalla: Virtaliitin.

Kaikki liittimet ovat 3,5mm stereoplugeja joten omien laitteidenkin rakentelu ja tuon virittely on mahdollisimman helppoa.

Slave liittimeen tulee muuten sitten jossain välissä ilmestymään langatonkin laukaisin. Eli kameran ja purkin välille ei tarvi enää johtoa. :)

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: TsH - 01.04.2009, 19:14:41
Nyt tarvitsisin jotain innokasta yleismittarin omistavaa Canonistia (ja muitakin) mittaamaan jännitteen tarkennuksen ja sulkimen johdoista maihin. Mr. Nikon on nimittäin kytkenyt johdot niin, että tarkennukselle tulee -5V ja sulkimelle +5V. Tuo vaikuttaa noiden optoerottimien kytkentään. Onneksi ei vaikuta sentään piirilevylle asti, vaan lähinnä siihen miten plugin kamerakytkentä tehdään. Vaikka se olisikin erilainen eri kameroissa, ei sillä ole käytännön merkitystä, koska sen voi aina muuttaa parin johdon muutoksella.

Canonin lankalaukaisinportissa on kolme pinniä, sulkimelle ja tarkennukselle omansa ja vielä commoni. Riittääkö siis että yleismittarilla ronkkii niiden väliset jännitteet kun kamera on päällä?
Canon-mallia suunniteltaessa on otettava huomioon että 40D ja sitä uudemmat mallit eivät suostu ottamaan bulb-valotusta ellei shutterin lisäksi myös focus ole shortattuna. Hoitunee softalla.

Tuohon 40e hintaankin olisin kyllä kiinnostunut testailemaan purkkia varsinkin jos kohta kaikki rautatviikkaus on valmista.