Yhteinen nyt-hetki universumissa

Aloittaja mistral, 10.09.2020, 12:29:20

« edellinen - seuraava »

mistral

Olen sisuuntunut hakemaan ratkaisua nyt-hetki ongelmaan. Monet on päätyneet siihen ettei yhteistä nyt-hetkeä ole olemassa, itsellä kuitenkin intuitio sanoo että on.
Tämmöinen teoria tuli mieleen:
Nyt-hetken voisi todistaa saattamalla rinnakkain maan ja avaruusaluksen lähettämät "piippaukset". Eli sähkömagneettisen säteilyn    signaalit. Ne saadaan rinnakkain vain yhdessä pisteessä avaruutta (tai oikeastaan yhdessä tasossa). Kun molemmista, maasta ja aluksesta, lähetetään samaan aikaan piippaus, ne kohtaavat neutraalipisteessä. Keksin tämän termin jotta olisi helpompi käsittää idea. Neutraalipiste on maan ja aluksen puolivälissä ja se liikkuu koko ajan koska aluskin liikkuu, eli piste pysyy koko ajan puolivälissä.

Neutraalipisteessä on peilisysteemi joka kääntää toisen signaalin 180 astetta ja näin signaalit menee rinnakkain. Nyt siis kaksi signaalia matkustaa rinnakkain ja ne voidaan suunnata maahan ja kopio vaikka alukseen. Idea on siinä että signaalit on yhtä vanhoja ja näin todistavat että niillä on yhteinen syntyhetki eli nyt-hetki.

Toki nyt-hetkestä pitää sopia jo maassa jotta aluksessa tiedetään atomikellon tarkkuudella, koska signaali lähetetään ja toinen ehto on että neutraalipiste määritetään suurella tarkkuudella, eli koejärjestely ei ole helppo, mutta teoriana tämä on yksinkertainen.

Ymmärtääkseni nyt-hetki pätee myös gravitaatiokaivoihin ja relativistisiin nopeuksiin ja kiihdytyksiin mutta aluksella pitäisi vaan laskea suhteellisuusteoriasta tarkka aika nyt-hetkelle, koska aikadilataation loikat pitää huomioida.

Eusa

Voit valita yhden samanaikaisuuden valitsemalla suunnan, mutta muut suunnat, jotka eivät ole yhteneviä, edustavat eriaikaisuutta. Tämä on lukuisilla mittauksilla todennettu fakta, eikä siis kaikkiin suuntiin yhteistä nyt-hetkeä voi määritellä useille mittaajille.

mistral

Tarkoitat sellaisia suuntia jotka ei kohtaa neutraalipisteessä tai neutraalitasolla?

Ei mielivaltaisissa suunnissa tavoiteta kokeen ideaa, vaan juuri kohdennetuissa suunnissa. Esm Maa-Mars koe voidaan jopa tehdä kun astronautit vie atomikellon Marsiin ja lähettää tietyllä hetkellä signaalin puolimatkassa olevalle alukselle ja samoin Maasta lähetetään. Aluksen peilillä lähetetään rinnakkaiset signaalit molemmille planeetoille. Tässä toki joudutaan tyytymään kohdennettuihin signaaleihin mutta jos se riittää todistamaan nyt-hetken samanaikaisuuden, silloin se on todistettu.  Itse asiassa testin voi demonstroida pesäpallokentällä kun laittaa 3 pesää jonoon ja kaikkiin pesiin laittaa kaksi pelaajaa. Demonstraatio osoittaa vaan sen että samanaikaisuus pätee vaikka pallot lentäisi pesien ohi. Tarkoitan että silmillä näkee samanaikaisuuden. Avaruudessa ei silmillä voi nähdä sitä mutta periaate ei muutu, samanaikaisuus vallitsee kaikkialla. Eli jokaisella hetkellä Maassa löytyy samanaikainen vastine universumissa.

Kaizu

Mikä on nyt-hetki ongelma?

Kaizu
Kai Forssen

Eusa

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 11.09.2020, 02:19:55
Mikä on nyt-hetki ongelma?

Kaizu
Niinpä. Suhteellisuudessa ei ole mitään ongelmaa. Ongelma on vain hänellä, jolla on vahva mielikuva siitä, kuinka todellisuus näyttää toimivan ja sen pohjalta fiksaatio.

Lauri Kangas

Olen antanut tämän suosituksen ennenkin mutta annan sen uudestaan. Jos tekee mieli selvittää miten suhteellisuusteoria toimii tai jopa korjailla sitä, unohda kaikki intuitiiviset johtopäätökset ja opettele matematiikkaa ensin.

mistral

Lainaus käyttäjältä: Eusa - 11.09.2020, 06:46:41
Niinpä. Suhteellisuudessa ei ole mitään ongelmaa. Ongelma on vain hänellä, jolla on vahva mielikuva siitä, kuinka todellisuus näyttää toimivan ja sen pohjalta fiksaatio.

Lainaan Rovellin kirjasta "Todellisuus ei ole sitä miltä se näyttää" sivulta 67: "Tämä välitilan kesto  menneisyyden ja tulevaisuuden välissä on hyvin lyhyt ja riippuu tapahtuman etäisyydestä omaan sijaintiisi..........Mitä kauempana sinusta tapahtuma sijaitsee, sitä pitempään laajennettu nykyhetki kestää............Tämän takia on mahdotonta käydä sujuvaa keskustelua tämän paikan ja Marsin välillä..........Saan vastauksesi vartin päästä siitä, kun kuulit kysymyksen. Tämä vartti ei ole menneisyyttä eikä tulevaisuutta suhteessa siihen hetkeen, jolloin olet vastannut kysymykseeni."

Tässä nyt ensimmäinen ongelma. Mielestäni se ratkeaisi sanalla viive.

Toinen ongelma on tosi iso. Se tulee aikadilataatiosta. Eli kun avaruusalus lähtee Maasta relativistisella nopeudella, sen koordinaatistosta Maassa aika kuluu hitaammin kuin aluksella ja Maan mielestä taas aluksen aika kuluu hitaammin kuin Maassa! Juuri tähän ongelmaan olen miettinyt ratkaisua ja tarjoan neutraalipistettä ratkaisuksi. Siinä löydetään erikoinen ratkaisu: neutraalipisteen suhteen molempien aika kuluu yhtä hitaasti. Dilataatio tulee sitten aikaloikasta joka tapahtuu kiihtyvän ja jarruttavan koordinaatiston päässä - ei Maassa joka on paikallaan.

mistral

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 11.09.2020, 02:19:55
Mikä on nyt-hetki ongelma?

Kaizu

Ongelma on nyt-hetken kiistäminen. Eli universumissa ei olisi nyt-hetkeä.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: mistral - 11.09.2020, 10:15:51
Juuri tähän ongelmaan olen miettinyt ratkaisua ja tarjoan neutraalipistettä ratkaisuksi.

Tätä se Albertikin mietti, ja tarjosi ratkaisuksi samanaikaisuuden suhteellisuutta.  Se ei toki tuo universumiin mitään yhteistä, jaettua nyt-hetkeä, mutta eipä sitä tuonut neutraalipisteesikään.  Totta puhuen tavoittelemasi nyt-hetki on mahdoton universumissa jossa informaatiolla on äärellinen kattonopeus -- eli relativistisessa, suhteellisessa universumissa, sellaisessa jota asutamme.

Jos kattonopeutta ei olisi, niin kaikki tapahtuisi lähes silmänräpäyksessä.  Ehkä sitä voisi sanoa sen universumin universaaliksi nyt-hetkeksi.

Samanaikaisuuden suhteellisuus on muuten, ymmärtääkseni, ymmärrettävissä ilman matematiikkaa.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

mistral

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 11.09.2020, 13:38:14
  Totta puhuen tavoittelemasi nyt-hetki on mahdoton universumissa jossa informaatiolla on äärellinen kattonopeus -- eli relativistisessa, suhteellisessa universumissa, sellaisessa jota asutamme.

Tulkintakysymys, otan esimerkin. Kun salama lyö vaikka 2km päässä ja ääni tulee parin sekunnin päästä, niin ihminen mieltää tapahtuman salamaan eikä jyrinään. Samalla lailla voi nyt-hetkenkin mieltää mutta nopeus olisi vain ääretön. Mielikuvituksella voi ylittää valon nopeuden ja se onkin tärkeä työkalu kun asioita pohditaan.
Nyt-hetki on myös siksi tärkeä jotta voidaan paaluttaa jokin universaali paalu. Jos ei ole "yleisaikaa", se on huonompi juttu.

mistral

Näköjään Lemaitren koordinaatistossa nyt-hetket on universaaleja, tämä löytyi kirjasta "Nyt - ajan fysiikka", kirjoittanut Richard Muller, fysiikan professori University of California.
Lainaus sivulta 282: ............."Vapaan tahdon olemassaolo voidaan falsifioida, jos löydämme valoa nopeammin liikkuvat takyonit, hiukkaset, jotka jossain koordinaatistossa viittaavat syitä edeltäviin seurauksiin. Kenties tutkimalla lomittumista suunnan funktiona (Linnunradan ominaisliikettä vastaan kohtisuorassa ja liikkeen suunnassa) keksimme, että kausaalisuudella on erityinen koordinaatisto. Ehdokkaiden listan kärjessä on Lemaitren koordinaatisto, ainoa, jossa hetket nyt syntyvät samanaikaisesti maailmankaikkeuden eri puolilla. Jos näin tapahtuu, suhteellisuusteoriaa on muutettava."

Vapaa tahto tuossa ei nyt liity tähän mutta se tuli jotta asiayhteys olisi jotenkin näkyvillä. Mutta siis Lemaitre on kanssa törmännyt nyt-hetken merkitykseen, en ole ainoa jota se askarruttaa. Kieltämättä Einsteinin teoria  vaikuttaa oudolta jos tämä: "Eli kun avaruusalus lähtee Maasta relativistisella nopeudella, sen koordinaatistosta Maassa aika kuluu hitaammin kuin aluksella ja Maan mielestä taas aluksen aika kuluu hitaammin kuin Maassa!"
Tuossa on selvästi ajankulku ristissä, siis on kaksi eri totuutta. Itselle ongelma ratkeaa aikaloikalla, siis kiihtyvässä koordinaatistossa oleva loikkii aika-avaruudessa ja siitä kertyy aikaero paikallaan pysyvään koordinaatistoon verrattuna.