Kirjoittaja Aihe: Iota Cassiopeiae  (Luettu 842 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

  • Multiversumi
  • ******
  • Viestejä: 7060
    • Valoa ja varjoja
Iota Cassiopeiae
« : 09-09-2020, 19:44:46 »
Hain taas vaihteeksi kokemuspisteitä kaksoistähtien kuvaamisesta ja kirjoitin tästä pidemmän jutun Taivaanvahtiin havaintoni yhteyteen. Kysessä on siis Iota Cassiopeiae kolmoistähti, jonka löytyy tämän tietosivun avulla helposti halkaistavaksi. Tai no, vaatihan tuo jonkin verran suurennusta haljetakseen, kuten tässä CN-keskustelussa kerrotaan.

Kuvassani on 14min kokonaisvalotus taustalla ja nurkkakuvassa 0,25s videosta tehty loppupino tuosta kolmoistähdestä. Jätin tällä kertaa taustan venytyksen hiukan vähemmäksi, jotta sain kuvaani tällaisen "visuaalikatselunäkymän" tästä kohteesta. Kari Kailan hiirenkorville lukemani Tähtiopas kertoo muuten tämän olevan viisinkertainen tähti, joista tuo keskustähti on spektroskooppinen ja viides tähti vielä selvästi kauimpana tästä ryhmästä. Tällä sivulla on myös juttua tästä moninkertaisesta tähdestä, jos kiinnostaa lukea: http://stars.astro.illinois.edu/sow/iotacas.html

{alt}

Kuvan nimessä on muuten nyt virheellisesti 13min lukema valotuksesta, mikä jääköön sinne. Tuo 14min LRGB pino koostuu siis 30s valotuksista (300s+180s+180s+180s) ja nurkkakuva videolta pinotusta 0,25s ruuduista.
- Timo Inkinen