Kirjoittaja Aihe: Deep Sky Archive siirtynyt historialliseksi arkistoksi  (Luettu 379 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Toni

  • Taivaanvahti
  • Eksoplaneetta
  • *****
  • Viestejä: 406
    • Tonin resurssivarasto
Pitkän linjan DS-havaitsijoiden hyvin tunteman Deep Sky Archiven käyttö havaintojen tallentamiseen on päättynyt. Archive jatkaa olemassaoloaan nimensä mukaisesti arkistona, jossa on selattavissa syvän taivaan havaintopiirroksia kymmenien vuosien ajalta. Archive ehti olla harmillisen pitkän ajan kokonaan pois käytöstä päivitysten aiheuttamien teknisten ongelmien vuoksi, mutta on nyt taas linjoilla ja data tallessa. Tästä kuuluu isot kiitokset etenkin Mikael Jokelalle mutta myös Archiven aikanaan rakentaneelle Riku Henrikssonille.

Syvän taivaan piirroshavaintoja voi jatkossa julkaista Taivaanvahdissa aivan kuten kameran tallentamiakin näkymiä. Näinhän on jo monien vuosien ajan tehtykin. Toki Archive vain englanninkielisenä havaintopalveluna palveli myös kansainvälisiä piirejä, mutta Taivaanvahdin kieliversioiden kehitys jatkuu ja jossain vaiheessahan Taivaanvahdin havaintolomakkeetkin ovat tarjolla myös ruotsiksi ja englanniksi. Nythän havaintojen selaaminen onnistuu myös noilla kahdella kielellä, mutta lähettäminen ei. Mikään ei toisaalta estä kirjoittamasta jo nyt havaintokertomusta myös englanniksi, jos kyse on havainnosta, jolla olettaa olevan kiinnostusta myös ulkomailla.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)