Kirjoittaja Aihe: SV105, 205, 305 vs. digijärkkäri  (Luettu 3276 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa mattir

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 3
SV105, 205, 305 vs. digijärkkäri
« : 07-08-2020, 15:58:51 »
Noviisi kyselee, koittakaa sietää :-)

Tuli ostettua käytetty kaukoputki Meade ETX-125 sen omalla Go-To jalustalla. Väkästelin tuolle ohjainkaapelin läppärille ja tarkoitus olisi käännellä tuota Stellariumilla.

T2 -adapteri tuli mukana ja tilasin sille Pentax ja MFT sovitteen, kympillä selvisi. Tuossa putkessahan kamera killuu putken jatkona ja okulaarille kuva menee käännettävän peilin kautta.

Vähän tuli Pentaxin K-1:n kanssa testailtua päivällä  ja onhan se järkyttävän mötikkä roikkumassa tämän putken perässä. Lisäksi valoisankin aikaan kuvat tärähtivät mekaanisella sulkimella kuvatessa, tosin sähköinenkin suljin löytyy onneksi. T2 putken kierre lienee muovisessa  kaukoputken rungossa eli hivenen hirvittää kameran puolesta.

MFT-runkojakin löytyy OM-D M5 II ja E-PM2. Noilla toki kuorma hivenen pienenee, mutta Wifi ja etähallinta esikatseluineen löytyy vain M5:sta joka ei ole kovin kevyt (tai halpa) sekään. Olympuksen E-PL7/8/9:n voi löytää käytettynä satasella jolloin löytyy Wifi jo pieneen kokoon. Dummy-akku antamaan virtaa maksaa kympin verran.

Nyt sitten alkoi kiinnostamaan nämä okulaariin laitettavat SV105, 205, 305 kamerat koska läppäri on mukana kuitenkin. Eli kaikki akkuhimmelit ja järkkäreiden tökkivät etähallinnat jäisivät pois.

Eli kauheeta säätämistä ja kameroiden pudottellua yrittäisin välttää ja kysymyksiä kun kohteena M42:

-onko digijärkkäri ihan kuolleena synytynyt ajatus näinkin kevyessä kaukoputken go-to-jalustassa

-noita SV kameroita saa kohtuuhintaan mutta mikähä on lopputulos tämän kaukoputken jalustan seurannan kanssa, toki jalustalla onnistuu myös ekvatoriaalinen asennus jolloin seurantakin lienee parempi

-pystyykö noiden järkkäreiden kennovakaajat kompensoimaan tuon jalustan seurannan aiheuttamat pykimiset esim. M42:aa kuvatessa, riippuu toki missä kunnossa jalustan koneisto on


Joo, kantapään kautta asiat kyllä oppii parhaiten mutta hyviä kuvausiltoja ei suomen syksyyn montaa sovi joten viisaammat neuvokoon mihin kannattaa keskittyä.

Tarkoitus olisi pitää kalusto jotenkin kohtuullisen kokoisena, parempi jalusta olisi toki ratkaisu sekin...


 

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6575
  • Einarin astrosivut
Vs: SV105, 205, 305 vs. digijärkkäri
« Vastaus #1 : 07-08-2020, 20:26:14 »
Eikö kukaan uskalla vastailla ?

Ehkä minä otan sitten pahanilman linnun roolin itselleni. No puolivakavissaan.

Mutta sanottakoon että ETX-125 ei ole paras mahdollinen valinta syvän taivaan kuvaukseen ja varsinkaan sellaisen aloitukseen.
Ongelma siinä lähinnä on pitkä polttoväli, 'hidas' aukkosuhde ja kapea näkökenttä.
Lisäksi sen seuranta varsinkin atsimutaalisena rajoittaa valotukset lyhyiksi.

Suosituksena aloittelevalle kuvaajalle onkin käyttää kameraoptiikkaa tai lyhytpolttovälistä linssiputkea.
Mutta toki olemassaolevaa kalustoa toki kannattaa kokeilla.
Ja kuuhun ja planeettoihin tuo on mainio peli.

Kennovakaajat ei auta seurannan epätarkkuuksia. Olen ymmärtänyt että ne pikemminkin huonontavat joten suosituksena ottaa sellainen pois päältä.
___
Tapio

Poissa Lithos

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 981
Vs: SV105, 205, 305 vs. digijärkkäri
« Vastaus #2 : 07-08-2020, 22:50:12 »
Jos tavallisen kameran saisi jollain opilla tuon etx 125:n selkään, sillä tavalla saisi ehkä aika OK kuvia, olen itse ottanut muutaman deepsky kuvan alt-az jalustalla ja kun valotusajan pitää maltillisena vaikka 15 - 30 sekuntia aluksi (pakko pitää tuollaisella jalustalla muutenkin) niin voi saada ihan hyvää jälkeä kirkkaammista DS kohteista järkkärin kitti objektiivilla vaikkapa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro