C/2020 F8 (SWAN)

Aloittaja Esko Lyytinen, 13.04.2020, 11:56:07

« edellinen - seuraava »

Esko Lyytinen


Taitaa olla aika mielenkiintoinen uusi komeetta tämäkin.

https://minorplanetcenter.net/mpec/K20/K20G94.html

einari

Todellakin.
Ei ole vielä tarjolla tähtikarttojen elementtikataloogissa.
Täällä vähän lisätietoa:
http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2020F8
___
Tapio

JoRy

Buitenen tietojen mukaan tämä olisi perihelin aikaan 27.5. Capellan vieressä yön pimeimpänä hetkenä suoraan pohjoisessa 17° korkeudessa kun aurinko on -8°, Helsingin horisontilla. Mag 3.3, jos on sopivan tiivis ydin niin kyllä sen kuvaan voisi saada. Ja yllätyksiähän komeettoihin aina liittyy, suuntaan ja toiseen.

T:Jorma

einari

Komeetta näkyy parhaillaan vain eteläisellä taivaalla.
Niinpä kun iTelescopekin mainosti taas triplapisteitä niin investoin ja varasin kuvausaikaa Australian Siding Spring observatoriosta.
Ensimmäinen kuvauyö meni pieleen ja syynä oli observatorion liian korkea seinät - ei onnistunut vaikka komeetta oli 35 asteen korkeudella.
Niinpä vaihdoin toiselle putkelle ja onnistui vaikka valotusaika oli melko lyhyt (12x90s) ja aamu alkoi jo sarastaa.

Mutta komea pyrstö tällä jo on. Ulottui suunnilleen kuva-alan reunaan, mikä tarkoittaa noin kahta astetta.
Mittailin myös ASTAP-ohjelmalla komeetan kirkkautta ja sain arvoksi mag 7.3 (mikä on linjassa esim COBS-havaintojen kanssa).

Lisää infoa Taivaanvahdissa.

___
Tapio

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: JoRy - 13.04.2020, 19:18:08
Buitenen tietojen mukaan tämä olisi perihelin aikaan 27.5. Capellan vieressä yön pimeimpänä hetkenä suoraan pohjoisessa 17° korkeudessa kun aurinko on -8°, Helsingin horisontilla. Mag 3.3, jos on sopivan tiivis ydin niin kyllä sen kuvaan voisi saada. Ja yllätyksiähän komeettoihin aina liittyy, suuntaan ja toiseen.

Vähän vaihtelee ennusteet:
- Yoshida:  ~3,5 mag
- JPL/Horizons: ~6 mag   (tosin on jo nykykirkkaudeltaan 3 magnitudia jäljessä)
- MPC: 5,8 mag  (on myös jo tällä hetkellä pari magnitudia väärässä)
- COBS (sovitus havainnoista):  ~5 mag

Kirkkaimmillaan noin 20.5. tienoilla, eli ennen periheliä.  On tuolloin kovin matalalla jossain Perseuksen Algolin lähistöllä. Periheliin mennessä ei kyllä himmene vielä kovin paljoa tuosta.

Elongaatio pysyttelee tuossa 20–25° päässä Auringosta. Zeniitissä julkaisemani näkyvyyskaavion https://www.ursa.fi/blogi/zeniitti/wp-content/uploads/sites/2/2020/03/c2019nakyvyys-1.png perusteella saattaisi olla juuri ja juuri näkyvissä, jos kirkastuu 4 magnitudiin. Kaavion käyrät ovat toki C/2019 Y4:lle, mutta voi soveltaa SWANin kirkkauteen ja elongaatioon.

Kameralla voisi ehkä repiä näkyviin. On toki valoista taivas, mutta Etelä-Suomessa Aurinko painuu vielä kohtuullisesti horisontin taakse ja onnekasta on, että komeetta on hyvin Auringon "yläpuolella".

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

einari

Viimeiset havainnot näyttää vähän huonon trendin, eli kirkkaus on lähtenyt laskuun.
Toivottavasti ei hajoa tämäkin.
___
Tapio


VeikkoM

Joo, mitä ilmeisimmin C/2020 F8 (SWAN) koki saman kohtalon kuin C/2019 Y4 (ATLAS), eli komeetasti irtosi vähintäänkin huomattava palanen.

Kirkkaus ei täysin romahtanut, mutta on laskusuuntainen tai sitten käyttäytyy samoin kuin ATLAS, eli kirkkaus jää junnaamaan paikoilleen.   Tuossa 5,5 .. 6,0 välillä liikutaan.

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Pappis

Kirkkauskehitys on jälleen stabiili tai nouseva, ei näytä laskevan enää.

Esko Lyytinen

#9
Valvoin viimeyönä (16/17 toukokuuta) ja yritin saada kamerakuvaan. Kuvasin kiinteältä jalustalta pääosin 1s (osin 2s) kuvina sekä 135mm että  180mm teleobjektiiveilla (kamerana Canon EOS 6).
Suuntauksen tein arviolta vähän muuttaenkin varmuuden vuoksi. Sen verran saan kolmon tähdistön tähtiä näkyviin, että paikka aika hyvin selvisi. Pinoaminen on vähän hankalaa vähisten tähtien akia. DSS-ohjelmaa en saanut laskemaan offsetejä muutmasta tähdestä. Registax 5:llä (ei onnistunut 6:lla) sain 8 ( 135 miiliisen) kuvaa pinottua. Mutta vahvasta kirkkauden ja kontrastin käsittelystä huolimatta en voi sanoa näkyvän. Joku jokseenkin kohinassa oleva tuhnu niillä seutuvilla on mutta katson vetäneen vesiperän. Korkeuskulma oli 4 -> 5 astetta auringon ollessa n 10 -> 9 ( EDIT: 10.5 -> 9.5) astetta horisontin alapuolella.
Ylipäätänsä alkaa olla etelä-Suomesta melkein niin hyvin tai paremmin kuin missään muuallakaan. Toki saisi havaintopaikan leveysaste olla pari astetta etelämpänä.

Kaiken kaikkiaan tuosta ei nykyisellään saane mistään (maanpinnalta) kunnon kirkkaushavaintoa ainakaan vertailukelpoista parin viikon takaisille arvoille. Mutta sen verran kuitenkin vaikuttaa selvältä että ei se kirkas ole.
Yritin katsoa myös 20x80 kiikareilla, ilman tulosta, ja kun ei kameran käsitellyissä kuvissakaan näkynyt, niin ei liene ollut lähelläkään näkymistä. Jonkin verran nousee lähiaikoina suuremmalle deklinaatiolle, mutta yöt taas valoistuvat.



Esko Lyytinen

Kaksi vuorokautta edellisen jälkeen tein uuden yrityksen (joksenkin paikallisen puolen yön aikaan eli vähän 1:n jälkeen kesäaikaamme), komeetan ollessa n 4 astetta edllistä yritystä korkeammalla kulmalla eli n 8 asteessa.
Tulos on melkeinpä "ratkaisematon". Merkkasin kuvaan pienen tuhnun kohinan tuntumassa, mikä olisi arvioimallani paikalla. Otin ennen lähtöni HvAv:stä karttakuvan mihin vertaan. Kameran suuntasin arviosta ja olihan se oikealla suunnalla, mutta oikealta lähestyi "lipputankomasto"; minkä huomasin (kiikareilla Perseuksen tähtiä katsomalla) uhkaavan ja siirsin vähän kameraa. Oli samalla kohde siirtynyt, niin että yhtä lähelle mastoa se joutui, eli liittämssäni kuvassa masto oikella ihan reunan tuntumassa ulkopuolella. Kuvat olivat 135 mm F3.5 telellä otettuja ja 1 s valotuksin kiinteältä jalustalta. Oli ongelmia saada pinotuksi valoisalta taivaalta. Pinosin erikseen 35 kuvaa ja sitten 22 kuvaa ja niiden tulokset pinosin vielä keskenään. kuvassa erottuu lähistöllä tähtiä n 9 magnitudiin asti ja on siinä punaisehko mag 9.5 näkyvissä. Punaisella ilmakehän ekstinktio on vähäisempää. Komeetta lienee sinisehkö ja sillä ekstinktio voimakkaampa

Nousee se vielä vähän korkeammalle deklinaatiolle, mutta eipä taida olla enempää intoa yrittää, ellei muualta kuulu viestiä merkittävästä kirkastumisesta. Jos kuvauspaikka olisi pari astetta etelämpänä, niin saisi kait hyvinkin, avelen.



VeikkoM

C/2020 F8 (SWAN) näyttää himmenneen tasaiseen tahtiin 2,5 viikkoa.   www.cobs.si:n tuoreet havainnot näyttävät 6,0 .. 6,5 mag.   Ei siis aivan mahdoton yrittää kameralla, vaikkakin vaikea.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Pappis

Swan näyttää hajonneen. Kirkkaus on yhtäkkiä pudonnut 1-2 magnitudia alle/noin viikossa.