Aurinko 2020

Aloittaja Mikko_L, 29.03.2020, 13:23:23

« edellinen - seuraava »

einari

Nämä on aina komeita kun reunalla tapahtuu jotain.
___
Tapio

Timpe

Ei niinkään komea protuberanssi tällä kertaa, vaan ennemminkin pienemmästä päästä löytyvä (näitä näkyy Auringon reunalta lähes koko ajan).



Taivaanvahdissa tarkemmat tiedot: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/91450
- Timo Inkinen

mistral

#32
Upea kuva. Omalla 21" näytöllä jo niin iso pallo että tuskin mahtuisi olohuoneeseen. Myös yksityiskohdat näkyy terävästi kun ottaa huomioon että kuvakulma on liki 90 astetta.

Timpe

Kiitos kommentista, mistral  :cheesy:
Tässä on seuraavan aamun protuberanssi (28.6. sunnuntai) käsiteltynä loppukuvaksi vasta nyt. Tämä löytyi noin 90 astetta edellisestä ja oli kookkaampikin. 
Oli tuolla jotain pilkun aihiotakin yrittämässä toisessa kohdassa, mikä näkyi Ha-valossa erilaisena pintapyörteilynä, josta SW kirjoitti lisätietoa täällä ja esitti tässä kuvassa.



Taivaanvahdissa: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/91576
Liitekuvassa tuo raakavedos tuosta pilkkuryhmästä, mikä sitten hyytyi alkutekijöihinsä, kuten myös myöhempi pilkkuyritys teki parin päivän kuluttua.
- Timo Inkinen

PetriKe

Uusi auringonpilkku 2767 kiertymässä näkyviin. Nyt kannattaa havaita. Toivottavasti keli suosii.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

einari

Keli suosi sen verran että pääsin kuvaamaan  :smiley:.

___
Tapio

PetriKe

Kännykkäkuva GREGOR-teleskoopin spektrografin kohdistuskamerasta, jossa tämä tuore auringonpilkku näkyy. Yritän saada "oikean" kuvan myöhemmin näytille.



Täällä viimeisin ChroTel-teleskoopin Ha-kuva (kalibroitu ja muutettu jpg-muotoon, päivittyy 3 min välein):

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Mikko_L

Kuinka noita kuvia kalibroidaan/käsitellään?  Webbisaitilta: "ChroTel is a 10 cm aperture telescope to observe the chromosphere of the Sun."  Mutta kuvan resoluutio näyttää enemmänkin GONGilta (28mm teleskoopit) ja kun tänään katselin niin 50mm Luntilla saa visuaalisesti paljon tarkemman näkymän.  GONGin tapauksessa se onkin loogista mutta 100mm kaukoputkella luulisi saavan vielä tarkemman?

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Disco Volante

Pilviä, puhureita ja turbulenssia, joten ei kovin hyvät olosuhteet kuvaamiseen. Taitaa olla muhkein penumbra sitten 2019 kevän 2740/2741.
Bresser Messier AR-152L & AR-102S, Skywatcher AZ-EQ6 Pro, Bresser EXOS-2 Synscan EQ-5 Pro
RTL-SDR/VSRT, HOC 76.2 x 1250
ZWO ASI294MC Pro & ASI224MC, 2 x T7 (W2568A), EOS 600D

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Mikko_L - 22.07.2020, 21:06:44
Kuinka noita kuvia kalibroidaan/käsitellään?  Webbisaitilta: "ChroTel is a 10 cm aperture telescope to observe the chromosphere of the Sun."  Mutta kuvan resoluutio näyttää enemmänkin GONGilta (28mm teleskoopit) ja kun tänään katselin niin 50mm Luntilla saa visuaalisesti paljon tarkemman näkymän.  GONGin tapauksessa se onkin loogista mutta 100mm kaukoputkella luulisi saavan vielä tarkemman?

-Mikko

ChroTel on ollut instituutissa todella vähällä huomiolla viime vuodet. Se ei tarjoa tieteellisesti juuri mitään uutta, joten se ei ole siinä mielessä tärkeä instrumentti. Sitä ei ole myöskään huollettu vuosiin. Tämä ei ole mitenkään perinteinen teleskooppi, vaan mallia Turret. Kuva skaalataan 2048x2048 kennolle niin, että koko aurinko mahtuu reilusti ruutuun. Jokainen kuva kalibroidaan darkilla ja flätillä ja siitä tallennetaan FITS sekä jpg. Tuo jpg kopioidaan websitelle sellaisenaan. Putkella kuvataan Ha, Ca ja He filttereillä aurinkoa peräkkäin aina 3 minuutin välein.

Teleskooppi kaipaa kipeästi huoltoa ja säätöä. Sen etummainen lasi on aivan pölyn peittämä ja peilien säädöt jo hiukan pielessä, jolloin myös kuvan terävyys kärsii. Tosin seeing ei myöskään ole jokaisen kuvan kohdalla parhaimmillaan.

Tässä ChroTelin sisäosia. Oikella seinässä näkyvän mustan reiän kohdalta auringon valo tulee ulkoa huoneeseen, josta se heijastetaan yläviistoon puomin suuntaisesti linssin läpi sulkimeen ja siitä parin peilin kautta vasemmalla osittain näkyvään laatikkoon, jossa kolme Lyot-filtteriä sijaitsee. Filtterin jälkeen valo kulkee kameran kennolle. Näinkin pieneen teleskooppiin on saatu julmettu määrä liikkuvia osia.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

#40
AR2767 vaihteeksi Ha-valossa...



Kirjoittelin tuosta enemmän tällä kertaa Taivaanvahtiin.

Edit: päivitin muuttuneen kuvalinkin...
- Timo Inkinen

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.07.2020, 23:09:36
AR2767 vaihteeksi Ha-valossa...

Kirjoittelin tuosta enemmän tällä kertaa Taivaanvahtiin.

Hienosti tulee yksityiskohtia näkyviin kromosfääristä. Tuossa pilkun ympärillä näkyy hyvin magneettikentän mukaan kaartuvia superpenumbran filamentteja. Magneettikentän kaartuminen aiheutuu auringonpilkun pyörimisestä. (Nuo kirkkaat alueet eivät ole "kaveri-auringonpilkkuja", vaan voimakkaan magneettikentän aiheuttamia plasman tihentymiä  :wink:). Fotosfäärin tasolla tuon auringonpilkun koko on Maapallon luokkaa.

Onko tuo valon epätasaisuus kuvassa Quarkin ominaisuus? Kuva-alan oikea reuna ja yläosa ovat hiukan kirkkaampia.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Kiitos kommentista ja täsmennyksistä. Mukava tietää mitä tuossa kuvassa näkyy myös tieteellisessä mielessä  :smiley:
Mainitsemasi valojakautuma on todellisuutta Quarkin kanssa kuvatessa. En ole ottanut FLAT kuvia kalibroitia varten ja nuo valaistuksen epätasaisuudet nousevat siis esille kuvan jälkikäsittelyssä. Tässä kuvassa en panostanut niiden tasoittamiseen, kun ne näyttivät muutoin sopivan tuohon kuvaan pilkun ympärille (ks. liitteenä Levels -venytelty raakakuvan ruutukaappaus).
- Timo Inkinen

einari

Joo, ilmeisesti kalliimmissa aurinkoputkissa saa parempaa tasaisuutta = parempilaatuiset etalonit.
Mutta fläteillä tosiaan saa tilannetta korjattua.
___
Tapio

Timpe

Otin tuon rinnalle käsittelyyn klo 10:05 tallennetun videon, jossa näkyy sama alue hiukan laajempana ja nyt Quarkin koko kuva-alalta. Tuossa näkyy oman Quark Combo -yksilöni piirtokyvyn rajat, sillä tuolla reunoilla näkyy tasaisesti pehmentymää piirrossa. Tähän tein enemmän valaistuksen tasaisuuden korjausta PhotoShopissa käyttäen samaa kuvaa "gaussian blurrattuna layer maskina" kakkostasolle, johon säädin Photarin levels -säädöllä kuvan valaistusta moneen kertaan. Ja tuo Petrin kommentti pikkupilkuista on naulan kantaan, sillä nuo löytyivät kummastakin kuvasta  pääpilkusta klo 5:n suuntaan katsomalla (plasmatihentymien alapuolella... :wink:). Korjasin tuon Taivaanvahtiinkin, mutta yo. linkki viipyilee vielä käsittelyjonossa, kun lisäsin tuonne tämän kakkoskuvan ja päivitin ykköskuvaa toisen nimiseksi tuon AR2767 osalta.



Ps. En ole mitenkään tyytymätön tuon Quark Combon hankintaan, sillä ei tuolla reilun tonnin hankintahinnalla (+ Televue PowerMaten ja Baader D-ERF:n hinta tässä kokoluokassa) saa oikeaa Ha-kaukoputkea tällaisella erottelukyvyllä ja kaukoputken kokoluokassa (=oletan tuossa että Quarkin käyttöön tarvittava linssiputki on muutoin valmiiksi saatavilla, esim. tästä 3x PowerMaten ja Quarkin kaveriksi soiva peli 4" kokoluokassa). Itselläni on jotenkin sellainen fiilis, että tämä Quarkin kautta tapahtuva Ha-havainnointi tuo harrastajalleen enemmän katsottavaa kuin mikään muu Aurinko-härpäke toisi.
- Timo Inkinen