Aurinko 2020

Aloittaja Mikko_L, 29.03.2020, 13:23:23

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

Pari kirkasta protuberanssia tänään(kin),jotka näkyvät kuvassa varsin huonosti.  Kiekon ja protuberanssien valotusten yhdistämistä pitää harjoitella, kun nyt siihen jäi tuommoinen kaistale väliin.. tosin kameran rajat tulevat myös vastaan varsinkin jälkimmäisessä, ei niitä tahtonut millään saada näkymään.  Lunt LS50THa -> ASI120MC-S -> ASICAP -> Autostakkert -> GIMP.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

Se kaistale on ihan fysikaalinen juttu.
Ihan esteettisyyden nimissä joskus laajensin 'pintapalloa' ettei kaistaletta jäänyt.
___
Tapio

Mikko_L

Pilkkuja tänään, uusi aktiivinen alue AR2759.  Valkoisessa valossa 2 pilkkua ja niistä lähtee kaaren muodossa fakuloita kohti reunaa.
H-alfassa plageja ja filamentti, ja lisäksi ympäri kiekkoa komeita protuberansseja.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

Tämä taisi olla neljäs kerta kun nähdään uuden jakson pilkkuja.
___
Tapio

Mikko_L

Aurinko tänään Lunt LS50THa:lla ja kokeilussa wm-x:lta ostettu QHY5L-II monokamera.  Tämä menee fokukseen ilman kikkailua koska se on tavallisen okulaarin muotoinen.

Kuvanlaatu tosin huono koska otettu sisältä käsin, mutta siinä näkyy uusi esiin kääntyvä aktiivinen alue (taisi tulla peilikuva). Valkoisessa valossa siinä oli pieni pilkku.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

wm-x

Vau! Torstaina lähti matkaan ja jo tänään ensivalo.

Hyvällehän tuo näyttää ja hyvät fps sait viestin perusteella  :azn:

Timpe

Joo, tuttu näkymä tuossa Mikolla. Katselin näet itsekin tänään aamulla hyvässä seeingissä noin klo 9-12 välisen ajan Aurinkoa omalla systeemillä. Viimeisen tunnin aikana oli hiukan ohuita pilviä, muttei kovinkaan haittaavasti. TMB 152/1200 ja 4x Powermate, Quark combo ja tuon yhdistelmän pariksi 32mm Televue Plössl ja Televue 24mm Panoptic okulaarit. Noilla näkyi visuaalisesti hyvin pieniä protuja monella puolella Auringon reunaa (suurennukset 151x ja 202x). Samoin tuo ongenkoukun muotoinen (ks. http://halpha.nso.edu/keep/hag/202004/20200425/20200425113110Th.jpg) flare (soihtu) näkyi hienosti.

Tuota aluetta tuli näet käytettyä Quarkin testi-kohteena, kun kävin läpi Quarkin kaistan säätöpyörän asentoja laidasta laitaan. Yhdessä säätöpyörän asennossa tuo valkoinen kuvio erottui selvästi pintaa vasten ja toisessa kohtaa säätöä näkyivät paremmin nuo pienen pienet pilkun tummentuman alutkin (kiinnitin noihin huomiota havainnon alussa paremmassa seeingissä, mutta myöhemmin en saanut niitä näkyviin yhtä hyvin, kun seeing heikkeni). Parhaimmillaan tuo alue näkyi ikään kuin kolmiulotteisena tuon flaren alapuolella, kun seeing hetkittäin jähmettyi paikalleen. Hyvä Auringon Ha-sessio siis täälläkin päin, vaikkei mitään konkreettista jäänytkään näppeihin  :smiley:
- Timo Inkinen

Mikko_L

Aurinko äsken, ei enää kovin korkealla taivaalla mutta aikaisemmin päivällä meni koko ajan pilviä.  Jotain aktiivista aluetta vielä näkyy ja oli siellä protuberanssejakin joita ei tässä kiekon valotuksessa näy.  Koitin SharpCapissa 16-bittistä moodia ajatuksella että ne voisi venyttää esiin, mutta se kaatuilee koko ajan QHY5L-II:sen kanssa.

Nyt kun on paremmin kohdilleen tuunattu putki (histogrammia tarkkailemalla) niin tuossa kuvan keskeltä menee tumma juova. Se lienee semmoinen Newtonin rengas?  Pitäisikö siis tässä ottaa flatti ja miten sen saa kohdistettua tarkalleen kun Aurinko kuitenkin pikkuisen vaeltaa sensorilla (softana edelleen vain AutoStakkert ja Gimp)?

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

Minusta ei ole Newton asialla vaan ennemmin se että nyt ei ole optimi alue keskellä, tai säädöt kohdallaan

Jotkut tosiaan harrastaa flättien käyttöä Aurinkokuvauksessa laittamalla kalvon/diffuuserin putken eteen.
Mutta käsittääkseni toimii vain kun aurinko täyttää koko kentän.
___
Tapio

Mikko_L

Juu, olisi pitänyt katsoa visuaalisestikin esikatselusta että mikä on hyvä, nyt tuijotin vain histogrammia paineviritintä kääntäessä.  Se, ettei tumma alue ole symmetrinen (kyllä se vähän näyttää renkaan osalta, vaikkakin leveän?) johtuu varmasti fokuserista joka heiluu ainakin millin edestakaisin ja kennoa on turha sen kanssa koittaa saada keskelle optista akselia saatika suoraan.  Fokusointikaan ei varmasti ole ihan tarkka, koska mittailin/laskin että f/7 aukkosuhteella fokuksen syvyys vastaa noin puolikasta jakoväliä fokuserin asteikolla.  Ja kun siinä on klappia vähintään sen verran, ja sitten vielä seeing heiluttaa kuvaa. Toki voisi ottaa useamman videon ja hienosäätää, niin joku niistä sitten osuu oikein.

Jossain vaiheessa (kunhan jotain nähtävää ilmestyy) aion yrittää Barlowilla niin saan kennon resoluution täysimääräisesti ulosmitattua (3.75um pikselit -> f/14).

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

Miltäs nyt näyttää, omasta mielestäni paljon paremmalta.  Viritin putken viereiseen puistoon, en saanut napasuuntausta ihan kohdilleen ja vasta videoiden ottamisen jälkeen tuli mieleen että Auringon tuntikulmaa (vaikka kännykän Stellariumista) ja jaustan RA-asteikkoa käyttäen sen olisi saanut paremmin..

FireCapturen kanssa 16-bit moodi toimii kaatuilematta, ja protuberanssikuva on suoraan AutoStakkertin autoterävöityksestä, säädin vain tasoja vähän.  Kiekon kuvaa kohentelin Gimpin curves-työkalulla.  Muutama tumma filamentti näkyy.  Protuberansseja zoomatessa ruuvasin kameran eteen Baader Hyperion Zoom 2.25x barlowin, kivasti tarkentuu senkin kanssa.

Visuaalisesti käytin uutta 10mm Baader Classic Orthoa, on kyllä kiva tähän hommaan.  Yksi purkaus ilmestyi noiden protujen viereen ja irtosi reunasta pieneksi vaakasuoraksi kerrokseksi joka sitten hiipui, kaikki noin 10 minuutissa.

Lunt LS50THa, QHY5L-II-M, kiekolle 10% 2000 framesta ja protuberansseille 20% 1000 framesta.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

einari

Hyvältä näyttää.
Jossain vaiheessa kannattaa kokeilla myös timelapsen tekemistä koska protut voi tosiaan joskus olla mielenkiintoisen eläväisiä.
Mutta kannattaa harjoitella ensin staattisilla koska timelapset on työläitä.
___
Tapio

Mikko_L

Kiitos kiitos,

pienelläkin kalustolla saa mielenkiintoisia näkymiä esiin ja ehkä joku päivä hyvä seeingkin pääsee yllättämään.  Noita timelapseja olen katsellut CN:ssa tai SolarChatissa ja ehkä joskus kokeilen, mutta ensisijaisesti olen visuaalihavaitsija.  Tuntuu ettei minkäänlainen pinoaminen ja venytys ja terävöitys saa aikaan samanlaista nakymää kuin elävänä okulaarissa.  Mutta paikkansa molemmilla, jälkimmäistä kun ei pääse jakamaan.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

PetriKe

Pääsin vihdoinkin käsiksi Teiden ChroTel-kaukoputken ottamiin kuviin. Tämä aurinkokuvien kuvankäsittely onkin taas ihan oma juttunsa.

Tässä 14.05.2020 klo 10:57 UTC Ha 656.2 nm filtterillä yksittäinen otos PS:llä käsiteltynä.



t. Petri
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Pappis

Sieltä on muuten pian tulossa uuden jakson pilkku näkyviin n. klo. 10-11 suunnalla.