Jalustan suuntaus pohjantähteen ja seurantamoottorin käyttö

Aloittaja Rööri, 08.12.2007, 16:33:26

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: hoptari - 22.03.2011, 17:35:32
Käytännössä Polariksen sijoittelua siinä tehdään.

Siis suuntaat tuntiakselin pohjantähteen?

hoptari


Jyrki

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

mickut

En kyllä ihan ymmärtänyt miksi pääputkea pyörittämällä pitäisi suunnata, koska jos putki on paralleeli RA-akselin kanssa (niinkuin sen olisi hyvä olla deklinaatiolla 90), se osoittaa tasan sinne minne ra-akselikin. Ite olenkin siirtynyt softa- ja kamera-avusteiseen napasuuntaukseen, toistaiseksi hitaampi V-driftaus-kuva on tuottanut noin 20-30 minuutissa sen verran hyvän suuntauksen, etteivät puolen tunnin valotukset vielä kierry merkittävästi. Piakkoin joku toivottavasti koodaa projektiin matematiikkaa plate-solve pohjaista suuntausta varten  :cool:

V-drift -kuvaus on järkkärilläkin helppo tehdä, valotus käyntiin, 5-10s odottelua, sitten 30/60/120s hitaalla vauhdilla RA-akselia "itään", sen jälkeen länteen. Varsinkin kun ohjauksen hoitaa softalla ASCOM-rajapinnan läpi, tuo hoituu oikein helposti. Epäsuunnassa olevassa kuvassa on V-kirjaimen muotoisia viiruja, joiden toinen sakara alkaa kirkkaasta pallosta (se 5-10s odottelu), tavoite on saada se palloton häntä katoamaan.

Plate-solve suuntaukseen on monia tapoja, joista yksi on itseasiassa tuon variantti, kuvataan kohti taivaan napaa, ja kierretään puoli kierrosta odottelun jälkeen. Plate-solve kuvasta, kuvaan RA/dec koordinaattiviivasto, ja suuntausvirheen voi päätellä tähtikehien ja viivaston ympyröiden kohdistuksesta. Vaihtoehtoisesti ottamalla pari kolme kuvaa puolen asteen välein RA-suunnassa liikkuen voidaan laskea suuntausvirhe.

-Antti

JuhaK

Lainaus käyttäjältä: mickut - 23.03.2011, 14:58:41
Piakkoin joku toivottavasti koodaa projektiin matematiikkaa plate-solve pohjaista suuntausta varten  :cool:

Jos CCDSOFT tai MaximDL on käytössä niin freewarena löytyy Polealignmax. Kolmella-neljällä ajolla pääsee jo kaarisekuntien tarkkuuteen.
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

Kaizu

Drift align on niitä ainoita asioita johon olen tarvinnut suuria suurennuksia, 1000X tai enemmän, ei tarvitse odotella niin kauaa tähden "valumista". Seeing toisinaan rajoittaa käyttökelpoista suurennusta tässäkin lajissa.

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: hoptari - 23.03.2011, 00:19:01
Ei kun siihen napaan.

Siis osaatko ulkoa sen taivaannavan paikan kuvakentässä pohjantähden ja muutaman himmeämmän tähden suhteen ja sitten katselet sen näkymättömän pisteen paikkaa okulaarissa kun putkea käännellään eri asentoihin, ja säädät ruuveja saadaksesi navan paikan pysymään liikkumattomana?

Kuulostaa melkoiselta urheilulta, ei kyllä itseltä onnistuisi kuuna päivänä tuollainen alle puolen asteen tarkkuudella. Napatähtäimen kollimointikin on tarpeeksi hankalaa.

jonttuli

Hei!

Kyselisin että Ajaisikohan valokuvaus asian yhdenakselin seurantamoottori EQ3-2 jalustaan? vai ostanko suoraan kaksiakselisen? Tarkoitus olisi kuvata kameran optiikalla ja ehkä 127mm peiliputken läpi.

calster

KYSYMYS  :huh:

Napasuuntaavalla jalustalla peruskäyttö(EQ3-2 jalusta)= Tarviiko jalustaa suunnata jos ei kuvaa eikä käytä mitään lisälaitteita sillä katsellessa.
Riittääkö siis että vaan vie putken ulos ja alkaa katselemaan kohteita ilman napasuuntausta?. :undecided:

einari

Jos siinä on seurantamoottori ja käytät sitä niin nopeammin kohde valuu pois kentästä jos ei napasuuntausta ole tehty.
Tosin visuaalihommiin riittää aika karkeakin kohdistus.
___
Tapio

Timpe

Katso alhaalta tuntiakselin vierestä taivaalle ja suuntaa tuntiakseli jalustan jalkoja säätämällä suunnilleen kohti Pohjantähteä. Muuta napasuuntausta et tarvitse jalustaa visuaalikäyttöön pystytettäessä.
- Timo Inkinen

laari

Lainataas vähän tätä topiccia oman ropleeman takia, ei viitsinyt omaa aihetta tehdä.

Eli ostin lähinnä kuvauskäyttöön tuollaisen iOptronin smartstar-A goto seurantajalustan, jonka saa myös EQ-modeen.
Alt-az modessa homma toimii helposti sen kummemmin säätämättä, mutta nyt kun koitin asettaa tuota EQ-modeen, tuli vähän mutkia matkaan.

Parveke on eteläsuuntaan, joten ei ole mahdollista mitenkään visuaalisesti tehdä napasuuntausta. Säätelin sitten tuolla "drift alingilla" jalustan jokseenkin oikeaan suuntaan ja ihan vain kulmamitalla jalustan kiilan "oikeaan" kulmaan.
Muuten hommat meni ohjekirjan mukaan, Goto suuntaa aluksi suurinpiirtein sinne minne pitääkin. Suunnan voi korjata kapulalla sittemmin "sync to target" ominaisuudella, jonka jälkeen goto löytää aika hyvin kohteet (jonkun verran virhettä tietty on tuon "sinneppäin" napasuuntauksen vuoksi).

Ongelma onkin sitten se, että tähdet silti valuu kuvakentässä, ja ihan outoon suuntaan.

Jos parilla kuvalla selvittäisi:

30s valotuksella kapulalla "edestakaisin" liikutettu tuolla drift aling menetelmällä. Suurinpiirtein suoraa viivaa?


Ja sitten 30s  valotus, seurannan nopeus 100%.


30s valotus seurannan nopeus 104%.

Testit siis 200mm vivitar + 2x jatke (400mm) ja tuo eos400d.

Yhtäkkiä ei tule mieleen mikä tässä mättää, luulisi tuon "celestial" seurantanopeuden jo riittävän, silti pitää jonkin verran korjata ja sekään ei riitä. 103% nopeus on liian vähän ja 105% liikaa, tuo 104% on sinneppäin.
Jalusta on aika hutera, mutta pitäisi olla suurinpiirtein vaaterissa. Kameran kiinnityskään ei ole kovin kummoinen, mutta pitäisi pysyä paikoillaan.

Ideoita? Olisiko syynä kuitenkin tuo huonosti tehty napasuuntaus?



Juha Peräsaari

Astrobin

Ioptron Cube-A
Nikon D5300

Jupiter 37A 135mm f3.5
Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikkor AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
iOptron 1200mm / 90mm MC

Mika Luostarinen

Lainaus käyttäjältä: laari - 06.09.2011, 23:03:21

Ideoita? Olisiko syynä kuitenkin tuo huonosti tehty napasuuntaus?



Kyllä, juuri se.

Napasuuntauksen saaminen kohdalleen kestää jonkin aikaa. Sanoisin, että jos olet käyttänyt siihen alle 3 tuntia, niin ei varmasti ole tarpeeksi kohdallaan, paitsi korkeintaan säkällä.


-Mika Luostarinen

Mika Luostarinen

Lainaus käyttäjältä: Mika Luostarinen - 07.09.2011, 06:11:06

Kyllä, juuri se.

Napasuuntauksen saaminen kohdalleen kestää jonkin aikaa. Sanoisin, että jos olet käyttänyt siihen alle 3 tuntia, niin ei varmasti ole tarpeeksi kohdallaan, paitsi korkeintaan säkällä.


-Mika Luostarinen


Tähän vähän jatkoa.

Mickutilla on hyvä tekniikka saada jalusta napasuunnatuksi drift-scan menetelmällä. Ehkä Mickut voi kertoa tai laittaa linkin joka selittää yksityiskohtaisesti miten hän homman tekee kameralla.

Mickut, you can take it from here, thanks :D

-ML


mickut

Lainaus käyttäjältä: Mika Luostarinen - 07.09.2011, 06:13:18
Mickutilla on hyvä tekniikka saada jalusta napasuunnatuksi drift-scan menetelmällä. Ehkä Mickut voi kertoa tai laittaa linkin joka selittää yksityiskohtaisesti miten hän homman tekee kameralla.

Siirryin juuri drift-suuntauksesta plate-solve -pohjaiseen (kiitoksia Naavikselle tuen tekemisestä AstroTortillaan), mutta pari talvea käytin seuraavaa proseduuria:
1) valotus käyntiin
2) normaalilla nopeudella träkkäystä 5s
3) RA- suuntaan 30s
4) RA+ suuntaan 30s
5) valotus seis.

Tätä varten koodasin pienen apuohjelmankin hoitamaan valotuksen pituuden ja siirrot automaattisesti, kovassa pakkasessa slew-nappulan pitäminen pohjassa minuuttitolkulla oli varsin kypsää touhua.

Tuolla tavalla tähden V-käyrään tulee kirkkaampi alkupallo ja virheen suunta on helpompi tulkita. Sama operaatio toistetaan tavoitevalotusajan vaatiessa pidemmillä siirtymillä sekä meridiaanin suuntaan (atsimuuttikorjaus), että itään tai länteen (altitudikorjaus). Varsinkin jos olet tehnyt altitudisäädön kulmamitalla, mahdollisuus sen suuntaiseen virheeseen on hyvin suuri.

-Antti