Kirjoittaja Aihe: Optiset häiriöt Newtonin kuvassa  (Luettu 2550 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa tomi_z

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 1
Optiset häiriöt Newtonin kuvassa
« : 07-03-2020, 07:42:40 »
Hei! Voisinko kysyä teiltä viisaammilta neuvoa: Olen hankkinut kotitekoisen dobson-peiliteleskoopin (250mm/1400 f5,6 - optiikka Coulterin valmistamaa vuodelta -95) Olen nyt vastikään havahtunut outoon ilmiöön, tähden kuvaa on nykyään hyvin vaikea saada teräväksi, kuva muistuttaa enemmän huonoa ”diffraktiokuviota” ja kun tähden kuvan säätää reilusti epäteräväksi, näkyy valokiekon edessä jänniä poikittaisjuovia. En ole moisia juovia missään muussa teleskoopissa havainnut. Pääpeilikin on tässä putkessa liimattu 9-pisteisesti silikonilla, ja putki on vuodelta -95. Voisikohan silikoni olla kovettunut ja aiheuttaisi astigmaattisuutta? Oletteko nähneet vastaavia juovia? Apertuurin edessä en havaitse mitään ylimääräisiä esteitä valon kulkureitillä. Kiitos avusta! Hyvää kevättä kaikille!

Poissa RL

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1021
Vs: Optiset häiriöt Newtonin kuvassa
« Vastaus #1 : 07-03-2020, 11:54:51 »
Onko putki milloin kollimoitu kunnolla? Miltä pääpeilin ja apupeilin pinnoite näyttää? Newtonin pääpeilin liimaaminen ei kuullosta hyvältä ratkaisulta, kun pelkän apupeilin liimaaminen voi pilata kuvan. Miltä tähtitesti näyttää kun tähden epätarkentaa vain hieman? Veikkaisin kollimaatiota, jos ongelma on vasta vähän aikaa sitten tullut.

Poissa Timo Kantola

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2684
Vs: Optiset häiriöt Newtonin kuvassa
« Vastaus #2 : 07-03-2020, 15:09:58 »
Tähtitestillä saa aika hyvin selvyyttä optiikan laadusta, jos visuaalisesti tarkastelee, niin hyvin jäähtyneellä putkella suurennusta 250-300x ja ylös lähes zeniittiin kuikuilemalla (mahdollisimman vähän ilmakehän häiriöitä).
Helpommin tähtitestiä saa tulkittua jos pystyt ottamaan suurella suurennoksella tähdestä videota (fokuksessa ja millin kaks fokuksen molemmilta puolelta) ja pinota niistä tutkittavat kuvat- tulee jotain tälläistä:
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=17773.msg166500#msg166500

Tähtitesti kuvia voi yrittää tulkita (puolesta välistä alaspäin):
https://www.telescope-optics.net/star_testing_telescope.htm

Tuo ruutukuvio kuvassasi on aika mielenkiintoinen. Onko peili ollut koko "elämänsä" putkessa kiinni, vai ollut pitkiä aikoja säilytyksessä esim pahvi laatikossa? Ajattelin että jos peilin pinnoitteessa on paremmin ja huonommin heijjastavia alueita, huonolla hionnalla on hieman hankala saada peiliin tuollaista ruutukuviota, tai onnistuuhan se jos haluaa välttämättä pilata peilin ennen aluminointia.
Timo Kantola

Poissa Ari Haavisto

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1797
 • Lempäälä
Vs: Optiset häiriöt Newtonin kuvassa
« Vastaus #3 : 11-03-2020, 21:11:29 »
Coulterin 90-luvun peilit ovat aika huonossa maineessa, mutta jotenkin tuntuu, että vikaa pitää nyt etsiä jostain lähempää. Etenkin jos vika on tullut nyt vasta viime aikoina. On tuo sen verran erikoinen kuvio. Huomiota kiinnittää se, että apupeilin pitimen kuvio ei ole vääristynyt ja näyttäisi olevan tuon verkkokuvion takana? Ja tuo ristikko on aika tarkkaan 45 asteen kulmassa apupeilin pitimeen nähden. Kuvion ulkomuoto ei myöskään ole pyöreä. Veikkaan että ehkä sittenkin valon kulkureitillä on jotain estettä tai heijastusta ja olisiko peräti jossain apupeilin ja fokkarin tienoilla tai peräti okulaarissa. Oletko kokeillut eri okulaareilla? Miten tuo kuva on otettu? Näyttääkö kuvio samanlaiselta ja samansuuntaiselta sekä fokuksen sisä-, että ulkopuolella?

Muutama kuva putkesta ja siitä, mitä näkyy kun putken sisään kurkkaa putken etupäästä ja toisaalta fokuserin reiästä ilman okulaaria, voisi tuoda lisävalaistusta asiaan.

Edit: kiinnostava olisi myös kuva siitä, millaisessa kuviossa ne 9 silikonitäppää ovat? Tuollainen suorakulmainen verkosto 45 asteen kulmassa apupeilinpitimeen nähden vai pyöreä kehämäinen kuvio, esim. 3 täppää sisäkehällä ja kuusi täppää ulkokehällä?
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"