Okulaari vaihtoehtoja Sky-Watcher Explorer-150P putkelle?

Aloittaja Myrskylintu, 10.01.2020, 19:24:29

« edellinen - seuraava »

Myrskylintu

Tervehdys.

Tuli tuossa pitkän harkinnan jälkeen laitettua kaukoputki pukin konttiin ja tuli valittua sitten Sky-Watcher Explorer-150P, EQ-5 jalustalla.
Putken mukana tuli 2" 28mm okulaari ja tarkoitus olisi nyt ostella pari kappaletta sen kaveriksi. Olen miettinyt ostavani 2" 38mm PanaView laajakulmaokulaarin koska mitä olen lukenut niin sitä oli täälläkin kehuttu, mutta kysymys kuuluukin että millaisia okulaareja ammattilaiset täällä suosittelisi vielä tuon PanaViewin lisäksi?

torneol


Aksu

38 mm on tosi pitkä okulaarin polttoväli f/5 putkelle. Lähtöpupilliksi tulee okulaarin polttoväli / aukkosuhde = 38/5 = 7.6 mm. Mikäli havaitsee erittäin pimeissä olosuhteissa ja silmän oma mustuainen laajenee noin isoksi, voi tuollaisellekin toki olla käyttöä laajojen sumujen katsomisessa filtterin kanssa. Mutta spesiaalitilanne siis kyseessä, ei mikään yleisoku tuolle putkelle. Samoin, varsinkin mikäli komakorrektoria ei ole käytössä, tulee tuollaisen 38 mm Panaview'n näkökentän ulkoreunat olemaan aikamoista suttua f/5 Newtonissa. Makuasioita toki miten paljon sen sitten antaa haitata.

Lainaan tähän alle itseäni toisesta ketjusta (https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18081.15). Vaikka tuossa puhutaan 20 cm f/5 putkesta, ovat ao. polttovälisuositukset käypiä myös 15 cm f/5 putkelle, koska lähtöpupilli tulee olemaan sama.

Jos 20 cm f/5 -putkelle alkaa settiä rakentamaan, niin alla olevan tyyppisistä okulaaripolttoväleistä/lähtöpupilleista lähtisin liikkeelle (Tuo lähtöpupillin koko on muutenkin mielestäni käyttökelpoisempi konsepti okulaarien valintaan eri kohteille ja eri putkille kuin esim. suurennus, koska visuaalihavaitsijan kannalta se on yksi merkittävimpiä kuvan optisen ja esteettisen laadun määrittäviä tekijöitä, oikeastaan riippumatta apertuurista. Kuvan skaala, rajamagnitudi ja absoluuttinen erotuskyky toki sitten vaihtelevat putken koosta riippuen, mutta visuaalinen yleisilme pysyy yllättävän samanlaisena kun lähtöpupilli pysyy samana):

#1: 24-30 mm, lähtöpupilli 5-6 mm: pienimmän suurennuksen laajakulmaokulaari isoille tähtijoukoille, laajoille sumuille ja yleiseen linnunradan kruisailuun. Kätevä myös kohteiden löytämiseen (jos ei käytä GoToa).

#2: 14-18 mm, lähtöpupilli n. 3 mm: hiukan lisää suurennusta ja tummempaa taustataivasta keskikokoisille DSO-kohteille, ja pienemmillekin kun haluaa nähdä ympäröivää kontekstia.

#3: 9-11 mm, lähtöpupilli n. 2 mm: perusokulaari vähän pienemmille DSO-kohteille (galaksit, pallomaiset, vähän isommat planetaariset sumut), joista alkaa näkyä jo kivasti yksityiskohtiakin. Kuvan optinen laatu ja estetiikka aika optimissa: kontrasti taustataivaan ja kohteiden välillä varsin hyvä, ja lähtöpupilli on sen verran iso että kuva on vielä varsin kirkas eivätkä silmän lasiaissamentumat häiritse, mutta sen verran pieni että silmän oma mahdollinen astigmatismi ei suttaa kuvaa enää myöskään.

#4: 7-8 mm, lähtöpupilli n. 1.5 mm: edelleen käyttökelpoinen monelle DSO:lle jos kaipaa isompaa skaalaa, lisäksi hyvin käyttökelpoinen hiukan suttuisemman seeingin okulaari Kuulle, planeetoille ja väljemmille kaksoistähdille.

#5: 5-6 mm, lähtöpupilli n. 1 mm: paremman seeingin perusokulaari Kuulle, planeetoille ja kaksoistähdille, hyvä myös pienemmille planetaarisille sumuille (monen pienen planetaarisen sumun pintakirkkaus on todella suuri, ja kestävät suurtakin suurennusta käsittämättömän hyvin, eivätkä vaadi niin hyvää seeingiäkään)

#6: 3-4.5 mm, lähtöpupilli n. 0.6-0.9 mm: kuten #5, jos/kun keli ja putken optiikka kestävät tosi isoja suurennuksia. Havaitsijan silmän lasiaissamentumat alkavat yleensä jo haitata näin pienellä lähtöpupillilla varsinkin Kuun ja planeettojen kohdalla, mutta kaksoistähdillä ja planetaarisilla sumuilla niistä on vähemmän riesaa (kun kuvassa ei ole laajaa kirkasta pintaa jota vasten erottuisivat niin selvästi).

Omalla prioriteettilistallani noista kärkeen menisivät #1 ja #3, aika nopeasti haluaisin myös #5:n, sen jälkeen #4 ja/tai #2 vähän omista mieltymyksistä riippuen, ja #6 tulee tarpeeseen lähinnä jos hyvin suuresta suurennuksesta hyötyvät kohteet alkavat kiinnostaa enemmän.

Näkökentän laajuus, silmäetäisyys (eye relief) ja optinen laatu ovat sitten lisäominaisuuksia jotka pitää polttovälin jälkeen valita omien mieltymysten ja budjetin mukaan.

Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Myrskylintu

Kiitos molemmille vastauksesta, noita kumpaakaan ketjua en ollut huomannut jotenka tarvitseekin lukaista ne läpi.
Tuo olikin aika informatiivinen vastaus Aksu, kiitos siitä. Näin vasta alkavalle on vielä hieman hakusessa hommat, mutta eiköhän hommat ala tästä luistamaan.

Ja tosiaan taivaankohteista mitä kiinnostaa katsella niin ovat ihan laidasta laitaan, sumuista planeettoihin. Nyt on tullut lähinna tiirailtua kuuta ja tähtijoukkoja näin alkuun.