Kirjoittaja Aihe: Uutta tutkimustietoa Venuksesta  (Luettu 4992 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa RJ

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 150
Uutta tutkimustietoa Venuksesta
« : 28-11-2007, 23:10:57 »
Pariisissa esiteltiin tänään Venus Expressin tuottamia uusia tutkimustuloksia Venuksesta. Tieteelliset julkaisut ovat luettavissa huomenna ilmestyvässä Naturessa.

Tässä pieni summa summarum siitä, mitä on havaittu.

Venuksen ilmakehä on varsin dynaaminen. Valtava napapyörre on keskeinen osa koko ilmakehän liikettä ja ilmakehä hohtaa molekyylien ilmahehkua. Yläimakehän dynamiikka on hyvin omalaatuista ja siellä puhaltavat yli 100 m/s tuulet. Venuksen ilmakehässä on myös havaittu salamointia, joka saattaa vaikuttaa ilmakehän kemiaan odottamattomilla tavoilla. Yöpuolen ilmakehässä n. 90-120 km korkeudella (=kryosfäärissä) on havaittu odottamattomasti ympäristöään monta kymmentä astetta lämpimämpi kerros.

Ilmakehän ylimmästä osasta pakenee materiaa avaruuteen Auringon vaikutuksesta. Yhtä happea vastaan poistuu noin kaksi vetyä, joka vastaa veden hajoamistuotteiden koostumusta. Tämä vihjaa siitä, että Aurinko on kuivuttanut Venuksen ajan kuluessa. Venus ei siis aina ole ollut nykyisen kaltainen kuuma pätsi, vaan planeetta on käynyt läpi ilmastokatastrofin, jonka lopputuloksena suurin osa vedestä on hävinnyt. Tällä hetkellä Venuksen ilmakehässä on noin 3 cm pintakerrosta vastaava vesimäärä, kun Maan ilmakehää ja meriä vastaava kerros olisi 3 km.

ESA:

http://www.esa.int/SPECIALS/Venus_Express/SEMUG473R8F_0_ov.html

Nature:

http://www.nature.com/nature/journal/v450/n7170/index.html

Ilmatieteen laitos:

http://www.fmi.fi/uutiset/index.html?Id=1196245418.html

edit: Jos artikkelit kiinnostavat, kannattaa käydä Naturen etusivulla. Sieltä löytyy linkki  Nature Web Focus: Venus Express, jonka takaa kaikki VEX-artikkelit ovat vapaasti ladattavissa.
« Viimeksi muokattu: 29-11-2007, 12:17:20 kirjoittanut Ricke »

Poissa Lidl-Maisteri

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 135
  • E. Lahikainen
Vs: Uutta tutkimustietoa Venuksesta
« Vastaus #1 : 29-11-2007, 01:31:36 »
Mielenkiintoista. Ymmärtääkseni kaikki (tai lähes kaikki) näistä venuksen ominaisuuksista on ennustettu jo jossakin, mutta varmistuksen saaminen on hienoa aina. Eikö tuonne yläilmakehään ole joissakin skenaarioissa maalailtu jopa alkeellista elämää? Lämmin alue kuulostaa varsin otolliselta tällaisille "bakteerikummajaisille".
Per asspera ad asstra.

Poissa RJ

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 150
Vs: Uutta tutkimustietoa Venuksesta
« Vastaus #2 : 29-11-2007, 02:19:13 »
Ymmärtääkseni kaikki (tai lähes kaikki) näistä venuksen ominaisuuksista on ennustettu jo jossakin, mutta varmistuksen saaminen on hienoa aina. Eikö tuonne yläilmakehään ole joissakin skenaarioissa maalailtu jopa alkeellista elämää? Lämmin alue kuulostaa varsin otolliselta tällaisille "bakteerikummajaisille".

Kyllä tosiaan Venuksesta on opittu paljon jo 60-luvun alun ensimmäisistä Venera-missioista alkaen. Lisäksi spekulaatioita on koko ajan ilmassa, ja havaintojen avustamana tieteelliset faktat pikku hiljaa asettuvat paikoilleen.

Venuksen elämällä on spekuloitu, koska Maapallolta löytyy elämänmuotoja aika äärimmäisistä olosuhteista. Yksi asian tiimoilta tunnettu kaveri on David Grinspoon:

http://www.funkyscience.net/ch6.html