Doghouse

Aloittaja JiiHoo, 29.09.2019, 13:51:18

« edellinen - seuraava »

JiiHoo

Oman havaintovajan rakentaminen on ollut mielessä jo pitkään, mutta aika ei vaan ole millään riittänyt moiseen projektiin. Mutta nyt muutaman vuoden jahkailun, parin kolmen uudeelleensuunnittelukierroksen ja muutamien muiden esteiden jälkeen pääsin viimein eilen tähän tilanteeseen:Alkuperäinen suunnitelma oli rakentaa havaintovaja jonnekin tontinkulmalle, seuraavaksi päädyin malli Astrohuussiin kun laitoin jalustan tuohon vuosi sitten ja nyt lopulta malliksi tuli koirankoppi. Tuon on tarkoitus olla täysin purettava, joten kesän tullen saa terassin tyhjäksi.

Rakensin elementit hiljalleen loppukesän ja alkusyksyn aikana ja pääsin eilen laittamaan ne paikoilleen. Ne kiinnittyvät terassiin lautojen välistä menevillä L-muotoisilla koukuilla, lopputulos tuntui jo nyt aika tukevalta vaikka en vielä kiinnittänyt elementtejä toisiinsa. Seuraavaksi ohjelmassa on noiden pulttaus toisiinsa, vuorilaudoitus ja lopuksi filmivanerista tehdyn katon asentaminen paikoilleen. Kattopuoliskot aukeavat räystään päästä järeillä saranoilla ja "kurkihirsi" (metalliputki) vedetään sen jälkeen pois paikoiltaan.

Saa nähdä kuinka monta mutkaa vielä tulee eteen. Rakenteen kanssa on ollut hieman tasapainottelua jotta siitä tulisi tarpeeksi jämerä, mutta kuitenkin riittäävän kevyt purkamista ajatellen.

Tulisi vaan muutaman päivän pätkä kuivia kelejä niin saisi homman valmiiksi.

mistral

Jos vaan akkuporalla saa purettua, ei kestä kauaa. Takaisin kokoaminen vähän työläämpi kun pitää laittaa osat oikeaan paikkaan ja jos vielä ruuvinreiät menisi kohdalleen. Hyvä innovaatio.

JiiHoo

Homma on erilaisista hidasteista huolimatta edennyt ja nyt ollaan tässä pisteessä:

Vielä vähän panelointia sekä pohjamaalaus ja lukko oveen. Sitten voi alkaa miettimään sen sisustamista.  :cheesy: Siitä tuli niin tukeva kuin toivoinkin. Suurempia yllätyksiä ei onneksi tullut kasatessa, muutamia pieniä viilauksia jouduin tekemään suunnitelmiin lennossa.

Lainaus käyttäjältä: mistral - 29.09.2019, 20:51:03
Jos vaan akkuporalla saa purettua, ei kestä kauaa. Takaisin kokoaminen vähän työläämpi kun pitää laittaa osat oikeaan paikkaan ja jos vielä ruuvinreiät menisi kohdalleen. Hyvä innovaatio.

Kiitos. Ja joo, akkuporalla ja lenkkiavaimella tuo menee helposti paloiksi. Mutta annan lopullisen tuomion homman onnistumisesta sitten kun kasaan sen uudestaan ensi syksynä. Toivottavasti runko ei elä kovin paljoa kosteudessa, tosin puutavara oli valmiiksi kieroa joka suuntaan.

pelti

Hyvä tulee, aika saman tyyppinen ratkaisu itellä. Puu elää, ovessa sen huomasin. Muuten se eläminen ei haittaa. Itellä katon auki asennon rajoittimena toimii naru. Ei oo pelkän saranan varassa.

JiiHoo

Lainaus käyttäjältä: pelti - 13.10.2019, 21:27:17
Hyvä tulee, aika saman tyyppinen ratkaisu itellä. Puu elää, ovessa sen huomasin. Muuten se eläminen ei haittaa. Itellä katon auki asennon rajoittimena toimii naru. Ei oo pelkän saranan varassa.

Hyvä idea, täytyy vielä miettiä jotain vastaavaa. Jotain köydenpätkää siihen kuitenkin tarvitsee jotta saa avattua ja suljettua sen vajan sisältä käsin.

JiiHoo

Tilasin työkaverin suosituksen perusteella RuuviTagin vajan ja kaluston olosuhteiden seuraamista varten. Tuli samaa kyytiä hankittua 3-pack, noille on käyttöä muuallakin:Kantama oli pikaisen kokeilun perusteella hyvä, toimi talon päästä päähän vaikka välissä oli muutama seinä.

=> https://ruuvi.com/

Timpe

Kiitos vinkistä!  :cheesy:
Tuollainen RuuviTag -paketti tuli tännekin ja onpas kiva kapine eri asioiden valvomiseen.
Nyt tiedän, että kuvauslaatikon lämmöt/kosteus ovat hiukan paremmalla tolalla kuin kopin ulkoilma. Ei pitäisi tiivistyä kosteutta elektroniikkaan tuon takia...Nyt kuvaustilanteessa PC-laatikossa on +3,73C ja ulkopuolella -6,9C.
Pitänee siirtää noista toinen vaikka kameran lämmityspannan yhteyteen ja seurata pantalämmityksen tehoja, kun lopetan kuvaamisen. Siinä kun ollut ongelmia ASA-korjaimen huurtumisen kanssa.
- Timo Inkinen

JiiHoo

Hmph, vähemmän yllättäen projekti ei mennyt täysin putkeen. Vaja nyt tuli valmiiksi kuukausi sitten, mutta pääsin vasta tänään rahtaamaan kalustoa paikalle kun kirkkaat kelit antoivat odottaa itseään. Paha vaan, vajan sijoittelu meni hieman pieleen sen jälkeen kun otin alkuperäiset mitat kaluston kanssa rakentamisen alkuvaiheessa. Aiheutti hieman mutkia matkaan mutta ei onneksi estä käyttöä.

Valmis systeemi näyttää nyt tältä:

Pari asiaa jäi korjattavaksi ensi keväänä kun tulee aika purkaa tuo:

  • Katonpuoliskojen kiinnityksessä on yksi heikko kohta joka estää puoliskojen jättämisen auki-asennossa vaijerien varaan. Ei haittaa tässä kohtaa koska rakennen kestää kun puoliskot saa lepäämään tuon kaiteen ja pöydän päälle. Katsotaan mitä siihen sitten keksii vahvistukseksi
  • Putken takan ole seinä tuli sitten kuitenkin liian lähelle vaikka omasta mielestäni mittasin sen paikan huolella. Seinäelementit on kiinnitetty terassilautojen välistä, joten arvaan että niiden paikka meni yhden laudan verran pieleen.  :rolleyes: Käytännössä estää täyspitkän huurresuojan käyttämisen, jouduin pätkäisemään telttapatjasta tehdyn suojan 15cm pitkäksi nysäksi ja vääntämään lämmityspannan täysteholle. Ja juuri kun sain valmiiksi pellistä taitellun jämerän version...
No, noista huolimatta pääsin tänään aloittamaan kaluston tuunausta käyttökuntoon. Hankin muutama viikko sitten ASI1600:n, ZWO:n EFW:n ja Baaderin LRGB filtterit, niissä sitten riittikin ihmettelemistä. ASI1600 vaan tuotti tänään päänvaivaa, sen yhteys stick-PC:ssä pyörivään APT:hen pätki vähän väliä kun otin sillä yksittäisiä kuvia. Ainostaan yhteyden katkaiseminen ja uudelleenmuodostaminen auttoi, muutoin APT valitti ettei pysty ottamaan kuvaa. ASI on kytketty suoraan PC:hen USB3:lla, ostin lyhyen 50cm USB3 piuhan korvaamaan kameran mukana tulleen. Ensi alkuun kuvien latauskin toimi hyvin hitaasti, vasta USB:n nopeuden tiputus 40% auttoi. Olisin tiputtanut sitä vielä lisääkin mutta tämä ei enää onnistunut. Katsotaan miten tuo toimii sitten pitkissä sarjoissa.

Mutta tämän illan osalta homma loppui siihen että en saanut guideria focukseen TS:n TOAG9:n kanssa. Tuo nyt on aina ollut hankalin osuus saada kuntoon, TOAG9 ei ole kaikkein mukavin säädettävä. Sain kertaalleen pari donitsia näkymään (kuvauskameran ollessa jo focuksessa) mutta sitten nekin lipsahtivat karkuun. Ei tuota kovin kauaa kyennyt yrittämään, näpit jäätyivät sen verran pahasti. Taidan seuraavaksi kokeilla FireCapturen kanssa päiväsaikaan ja kohdistaa vaikka johonkin puun latvaan. Sitä tapaa näemmä suositeltiin ennemmin kuin tähtien kanssa tuskailua.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.10.2019, 21:54:41
Kiitos vinkistä!  :cheesy:
Tuollainen RuuviTag -paketti tuli tännekin ja onpas kiva kapine eri asioiden valvomiseen.
Nyt tiedän, että kuvauslaatikon lämmöt/kosteus ovat hiukan paremmalla tolalla kuin kopin ulkoilma. Ei pitäisi tiivistyä kosteutta elektroniikkaan tuon takia...


Ei kestä.  :cheesy: Siellä näyttikin postausten perusteella olevan käyttöä. Itse katselin äsken tilanteen olevan tämä suojassa ja OTA:n päällä:RuuviTag nököttää siinä KomaHubin päällä. Putken ja jalustan ympärille on kiedottu 20W edestä sulanapitokaapelia ja niiden päälle on heitetty hallaharsoa ja skotterin sadesuoja. Näkyy nostavan lämpötilaa mukavasti.

JiiHoo

Koirankoppi selvisi hyvin ensimmäisestä talvesta, mitä nyt verholaudoitus oli hieman mielenkiintoisen näköinen paikotellen sisäpuolelta:Kaivoin osat esiin viikonloppuna ja vetelin sisäseinät homeenestolla, tuskin se siitä enää pahenee. Sinänsä tuolla nyt ei ole väliä, kuvauskalusto kyllä pysyi hyvin kuivana ja se tässä on tärkeintä.

Tuon päälle rakentelin vielä viikonloppuna filmivanerista, ledinauhasta ja opaalimuovista flättiboksin vajan seinälle:

Kokoa tuon valaistulla pinnalla on vähän alle 60cm x 60 cm, syvyyttä noin 20cm. Pitäisi olla tarpeeks iso siihen nähden että se on alle metrin päässä putken päästä. Lopputuloksen toimivuudesta ei ole vielä tietoa, sen näkee sitten kun saan kaluston paikoilleen.

Ensimmäinen version oli noin 10cm syvä, mutta valoa ei saanut hajautumaan riittävästi sen kanssa ja ledinauhojen muodot tulivat melko selvästi esiin.

wm-x

Voit ottaa kännykkäkameralla "pro" tilassa lyhyen valoituksen. Silloin näet tuliko tasainen.

Jouko_Kettunen

Hyvä pintakäsittely havaintovajan puisille sisäseinille on käsitellä ne terassiöljyllä. Kestää kosteutta eikä hilseile kuten maali. Samalla voi valita mieluisen värin, tumman tai vaalean.

JiiHoo

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 07.09.2020, 19:52:10
Voit ottaa kännykkäkameralla "pro" tilassa lyhyen valoituksen. Silloin näet tuliko tasainen.

Hyvä idea. Kokelin järkkärin kanssa muutamalla lyhyellä valoituksella herkkyys melkein tapissa, näytti edelleen kaikissa kuvissa tasaiselta.

Lainaus käyttäjältä: Jouko_Kettunen - 07.09.2020, 21:55:56
Hyvä pintakäsittely havaintovajan puisille sisäseinille on käsitellä ne terassiöljyllä. Kestää kosteutta eikä hilseile kuten maali. Samalla voi valita mieluisen värin, tumman tai vaalean.

Tuota voisikin kokeilla. Mietin itse pohjamaalin vetämistä mutta jäi tekemättä kun ei aika riitä kaikkeen. Ehkä ensi keväänä voisi vetää öljyt samalla kun käsittelee terassin.