Kirjoittaja Aihe: Musta aukko ja sen muoto, tapahtumahorisontti  (Luettu 103496 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa mistral

  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 2233
Vs: Musta aukko ja sen muoto, tapahtumahorisontti
« Vastaus #180 : 11-12-2019, 17:30:50 »
Kvanttimekaniikan sovellusalueella aika voi kulkea mihin suuntaan vain. Makroskooppisten kohteiden ajan suunta määräytyy termodynamiikan mukaan, lämmin kappale jäähtyy ajan myötä. Makroskooppinen havaitsija ei voi kääntää ajan suuntaa mutta voi vaikuttaa henkilökohtaiseen aikaansa siirtymällä voimakkaampaan gravitaatiokenttään tai liikkumalla relativistisella nopeudella.

Kaizu

Olen miettinyt tätä juttua: sanotaan että fysiikassa monet tapahtumat voi kääntää vastakkaiseen suuntaan, pallon pomppaus voi mennä vastakkaiseen suuntaan tai vaikkapa kolari jossa auto palautuu ehjäksi. Eihän koskaan niin käy mutta jos kaikki voimat, lämpö ja säteily menisi tarkkaan takaperin, silloin se olisi mahdollista. Kuitenkin entropian väitetään olevan erilainen, se ei voisi mennä toiseen suuntaan. Väite ettei entropia voisi mennä taaksepäin on mielestäni kaksipiippuinen juttu. Kuvaan sitä suurennoksella, suurennetaan kaasua. Otetaan vaikka huoneilmasta yksi pieni kuutiotilavuus johon mahtuisi 2 happiatomia ja 8 typpiatomia. Suurennetaan ne kuutiometrin tilaan ja annetaan niille värit että näkyvät lasikaapissa. Ne törmäilisi seiniin ja toisiinsa ikuisesti. Jotkut atomit olisi välillä nopeampia kuin toiset mutta osat vaihtuisivat sattumanvaraisesti. Viereen laitetaan samanlainen lasikaappi jossa on pingispalloja jotka pomppivat ikuisesti törmäten seiniin ja toisiinsa. Tässä huomaa sen ettei lasikaapeilla ole mitään eroa fysikaalisesti. Molemmissa kappaleet törmäilee samojen lakien mukaan ikuisesti. Kuitenkin väitetään että pingispallojen kohdalla aika voidaan kääntää taaksepäin mutta atomien kohdalla ei voida (koska se rikkoisi entropian sääntöä vastaan).
Joten entropiaa pidetään syynä ettei aika kulje taaksepäin. Varmaan sinänsä totta mutta entropiakin on seuraus eikä perimmäinen syy. Kun kelaan syitä, pidän entropian syynä tai olemuksena todennäköisyyttä. Epätodennäköisyys/todennäköisyys taas johtuu ikäänkuin monista vaihtoehdoista (arpakuutio), luonto on täynnä vaihtoehtoja eikä etukäteen tiedä miten asiat menee. Kuitenkin todennäköisyys pätee suuriin lukumääriin ja käänkuin se perimmältään kertoisi ajan suunnan. Suuret lukumäärät voittaa kisan pieniä lukumääriä vastaan ja siksi ajan on toteltava voittajaa?? Ei, en usko että aika määräytyy tuolta pohjalta vaan sen suunta on välttämättömyys. Eli tajuan ajan suunnan olevan ehdoton "luonnonlaki" jolle ei voi mitään. Aika on mielestäni looginen rakenne jota ei voi purkaa.

Poissa Eusa

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 178
Vs: Musta aukko ja sen muoto, tapahtumahorisontti
« Vastaus #181 : 09-02-2020, 15:14:20 »
Aika muodostuu aineen hitaudesta kullekin hiukkaselle omiaan. Kyseessä on rakenteellinen jatkumo, jossa uusi versio korvaa lähes samassa paikassa edellisen (epävarmuusperiaate). Nimenomaan "alkeishitaus" on oikeastaan entrooppisen kehityksen tae ja sitä kuvaa Standardimallissa Higgsin mekanismi. Higgs voidaan korvata tulkinnalla, jossa avaruusaika määrittyy kullekin paikallistapahtumalle ja on dynaaminen (kaareva) kokonaisuus, jossa alkeishitaus ilmenee tilan muuttumisena ajaksi (inertia, gravitaatio). Inertia-gravitaatio-kenttä on yleisen suhteellisuusteorian kaareutunut avaruusaika - aineen massa edellyttää siten kontribuutiota osana gravitaatiota. Massa tässä yhteydessä tarkoittaa kaikkea energiaa vuorovaikutuksina. Vaikka yleisesti korostetaan, että Higgsin mekanismi vastaa vain alkeishiukkasten massasta/itseisajasta, ilmeiseltä vaikuttaa, että ilman alkeishitautta ei olisi muunkaan rakentuneen aineen massaa/itseisaikaa; alkeishitaus kertautuu. Ja luultavasti alkeishiukkasen massallakin on alimekanisminsa ja avaruudellisuussuhteensa liittyen perusentropiaan, jota ei vielä tarkasti tunneta...

Poissa mistral

  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 2233
Vs: Musta aukko ja sen muoto, tapahtumahorisontti
« Vastaus #182 : 09-02-2020, 17:05:45 »
Voi kun ymmärtäisi käsitteitä, myös Higgsin kenttä on meikäläisellä jäänyt hämäräksi.
Jokatapauksessa eräänä päivänä sain sellaisen käsityksen ajan nuolesta että on yhdentekevää osoittaako se "itään vai länteen". Olennaista on se että aina tapahtumat etenee todennäköisyyden mukaisesti. Tietysti pienessä hetkessä saattaa tapahtua epätodennäköisiä asioita mutta kun aikaa tulee lisää, paljastuu nuolen suunta. Tämä perustuu siihen että mahdollisuuksien määrä on valtava tulevaisuudessa eli suuremmassa entropiassa kuin pienemmässä entropiassa.
Lyhyesti: entropia ei määrää ajan nuolta, vaan ajan nuoli entropian.

Lasikaappi kuvaus on erikoistapaus, siitä on vaikea päätellä ajan suuntaa jollei kokeen alussa pallot ole siistissä jonossa tms.