Puhelimen modaus planeettakameraksi?

Aloittaja RL, 11.06.2019, 12:32:11

« edellinen - seuraava »

RL

Kaikki on kokeillut kuvata puhelimella okulaarin läpi kuuta. Mutta miten hyvää jälkeä saisi, jos välissä ei olisi puhelimen kameran huonolaatuisia linssejä ja okulaaria. Puhelimessahan on hyvin pieni kenno ja pienet pikselit. Ostin uuden puhelimen, kun 4 vuotta vanha LG g3:ni akku oli sökö ja kamera alkoi olemaan hajoamispisteessä(kuvaan tuli välllä pinkkejä raitoja, joka taitaa olla aika yleinen ongelma vanhoissa puhelimissa).

Siispä päätin purkaa tuon g3:n ja irroitin kameran objektiivin. Teippasin puhelimen takakanteen 1.25" sovitteen, melko suoraan ja keskelle. Ihme kyllä kamera toimi ilman objektiivia ja kuvan sai aikaiseksi. Ainut ongelma vaan, että keskeltä kuva on suht oikean värinen mutta reunoilta pinkki(kuva liitteenä). Ilman tuota värivirhettä puhelin voisi toimia melko hyvinkin planeettakamerana.

Mistähän tuo värivirhe johtuu? Tarvitseeko ir block suotimen? Objektiivin ja kennon välissä ei ollut ainakaan mitään suotimia. Johtuuko värivirhe kamerassa alkuperäisesti olleesta viasta? Vai menikö kenno jotenkin rikki, kun irroitin objektiivin? Kampesin sen vain irti melko varovasti. Se oli molemmilta puolilta juotettu kiinni. Vinjentointi johtuu siitä kun takakannen kameran reikä on pienempi kuin kenno.

einari

Kyllä noissa linsseissä aika todennäköisesti on joku ir block-suodatus.
___
Tapio

JVO

on melko tavallista että noiden pikkukennoisten kameroiden firmikseen on sisään leivottu korjaus tuolle nurkkien värivirheelle, sehän tiedetään tarkasti kun objektiivi on kiinteä. esim. raspberry piin kameramoduuli jonkun muun kuin sen sisärakenteisen objektiivin kanssa tekee samanlaista jälkeä

naavis

Kameramoduuleissa on tosiaan yleensä IR-block-suodatin, jonka päästökaista riippuu säteen kohtauskulmasta. Kameramoduulit pyritään tekemään hyvin mataliksi, mikä johtaa yleensä siihen, että linssistä tulevien säteiden maksimikohtauskulma sensoriin (ja suodattimeen) kasvaa.

Keskimääräinen kohtauskulma kennon reunoilla on erilainen kuin keskellä, mikä johtaa sitten siihen, että kennon reunoille pääsee hieman eriväristä valoa kuin keskelle riippuen valaistuksesta ja kuvattavasta kohteesta. Tämän takia varsinkin vanhojen kännykkäkameroiden kuvissa keskusta on vihreä ja reunat pinkit (tai päinvastoin).

Nykykameroiden softassa on aika hyvät korjaukset tälle, mutta nekin yleensä on optimoitu käytetylle optiikalle, ja korjaus tietty menee pieleen jos tilalle laittaa ihan eri kakkulan.

VP

Voisiko ongelman korjata fläteillä?

naavis

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 12.06.2019, 21:10:06
Voisiko ongelman korjata fläteillä?

Voi, mutta ongelma on siitä kiusallinen, että tuon "värivinjetoinnin" suuruus ja laatu riippuu kameraan tulevan valon spektristä. Jos kuvaat ainoastaan kappaleita, jotka säteilevät samanlaista spektriä kuin flättivalonlähteesi, korjaus toimii. :grin:

RL

Eli johtuuko tuo värivirhe siis tuon kennon ir suotimesta, joka on suunniteltu vain tuon puhelimen omalle objektiiville? Korjaantuuko ongelma jos vaihdan tuohon ir suotimen? Pistin palasiksi yhden vanhan digipokkarin, josta irroitin ir suotimen, jota voisi tuohon kokeilla.

naavis

Lainaus käyttäjältä: RL - 13.06.2019, 10:34:16
Eli johtuuko tuo värivirhe siis tuon kennon ir suotimesta, joka on suunniteltu vain tuon puhelimen omalle objektiiville? Korjaantuuko ongelma jos vaihdan tuohon ir suotimen? Pistin palasiksi yhden vanhan digipokkarin, josta irroitin ir suotimen, jota voisi tuohon kokeilla.

Värivirhe johtuu kennon IR-suotimesta juu, ja kameraan/puhelimeen ohjelmoitu korjaus tälle värivirheelle on mitoitettu tietylle optiikalle ja tietylle IR-suotimelle. Kummankaan vaihtaminen aiheuttaa sen, että korjaus ei todennäköisesti mene oikein.

RL

Sain käsiini huonohkon lg g6 puhelimen, eli tuota lg g3 reilusti uudempi malli. Pakko oli kokeilla miten tämä homma onnistuu sillä. Ilman ir filtteriä on kuva sentään kokonaan pinkki, g3:lla ilman filttereitä oli kaksivärinen.

Kuva otettu ikkunan läpi jostain männystä sw80ed putkella. Ikivanhan digikameran ir filtterilla kuva meni samanlaiseksi kuin aloituksessa kaksiväriseksi. Tässä g6:ssa oli objektiivin alla ir filtteri, mutta en saanut sitä alle millin paksuista filtteriä ehjänä pois.

Tekisi mieli kokeilla, miltä kuva näyttää ir pass filtterillä ja paremmalla(kuin tuon ikivanhan digikameran) 1.25 ir block filtterillä, jonka asettaisi reilusti kauemmas kennosta. Jos jollain on ylimääräisenä halvahkoja esim. Zwo:n filttereitä, niin saa laittaa viestiä.



RL

Kokeilin tuota lg g6:sta sw80ed:in kanssa kuuhun. Yllätyin miten hyvin näkyi yksityiskohtia. Liitteenä yksittäinen ruutu videosta.