Mikä tekee reikiä Linnunrataan ?

Aloittaja einari, 18.05.2019, 18:49:09

« edellinen - seuraava »

mistral

Bonaca esittää pimeää ainetta selitykseksi, tai yhdeksi selitykseksi. Erikoista on aineen luonne, se ei ole niinkään kaasua joka läpäisee kaiken tavallisen aineen ja pimeän aineen vaan kasautuu tiiviimmiksi "kappaleiksi". Tällaiset supermassiiviset kappaleet olisi tehneet reikiä Linnunrataan.
Vielä ei olla löydetty pimeää ainetta mutta etsintä jatkuu.
Jos reiät on todella syntyneet supermassiivisista kohteista, vastaavia tapahtumia luulisi löytyvän lähigalakseista livenä. Se vaan ettei niitä luultavasti näe tai erota jos sekoittuvat muihin tapahtumiin.

Pappis

Ei noita "näe" ilman Gaia2:n tyyppisiä tietopankkeja. Ilman sitä dataa ei voi tunnistaa tähtivirtoja kaikkien muiden tähtien seasta.

mistral

Ajattelin että sinne syntyisi kertymäkiekkoja jotka tuottaisi energistä säteilyä. Olisi kuitenkin vaikeaa tietää tuleeko se baryonisesta tai pimeän aineen gravitaatiolähteestä.
Oikeastaan mikä tahansa supermassiivinen kohde voi olla sekoitus tavallista ja pimeää ainetta jos pimeä aine keräytyy "kappaleeksi". Rupesin miettimään miten pimeä aine ilman pimeää elektroniverhoa romahtaisi heti mustaksi aukoksi jos se alkaisi kertyä kappaleeksi. Jos verhon tekemä suojaetäisyys puuttuu, menisi ytimet niin lähelle toisiaan että pian syntyisi Schwarzschildin säde eli tapahtumahorisontti.

Celest1al Sphere

En kyllä todellakaan ole mikään pimeän aineen asiantuntija, mutta mietin tässä vain pimeän aineen olemusta. Olen aina ajatellut, että pimeä aine ei muodostaisi taivaankappaleita, kuten planeettoja, tähtiä, tähtijoukkoja tai galakseja. Olen aina ajatellut, että pimeä aine olisi ikäänkuin "kaasua", jota on kaikkialla Linnunradan alueella ja vielä valtavana halona sen ympärillä. Eli Linnunrata olisi vain jäävuoren huippu, missä Linnunrata on se jäävuoren näkyvä osa ja pimeä aine se pinnan alla oleva osa jäävuorta.

Tästä Live Science -verkkosivuston uutisesta tulee sellainen vaikutelma, että kyse olisi ollut jostain pimeän aineen muodostamasta taivaankappaleesta, joka olisi tuollaisen reiän tehnyt tähtivirtaan. Mutta onko pimeän aineen muodostamia taivaankappaleita ensinkään olemassa? Onko pimeän aineen ylipäätään edes mahdollista muodostaa taivaankappaleita?

Tämä pohdinta pimeän aineen muodostaman taivaankappaleen aiheuttamasta reiästä tähtivirrassa on vähän samanlaista pohdiskelua kuin se, että alienien rakentama megarakennelma aiheuttaisi Tabbyn tähden epäsäännölliset himmentymiset tai että Oumuamua olisi vieraan sivilisaation rakentama keinotekoinen alus.

-Juha

mistral

Joo se taitaa olla Bonacan pohdiskelua, että pimeä aine voisi muodostaa kappaleita. Ensimmäinen kynnys olisi löytää pimeää ainetta ja sen jälkeen seuraava kynnys, vuorovaikuttaako se itsensä kanssa jollain muullakin kuin gravitaatiolla. Vasta tämä saattaisi hidastaa nopeuden niin että alkaisi tulla tihentymiä. Jos vain gravitaatio vaikuttaa, tuskin koskaan syntyisi tihentymiä. Tosin osuessaan mustaan aukkoon, sieltä ei pääse pois ja singulariteettiin tulisi myös pimeän aineen tihentymä. Mutta harva hiukkanen osuu sinne, ehkä vaan promilleja jos sitäkään.