Kirjoittaja Aihe: Lisävarusteita tilaukseen?  (Luettu 3290 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juova

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 48
Lisävarusteita tilaukseen?
« : 07-04-2019, 07:54:09 »
Hankin kaukoputken, Celestron Nexstar slt 127 mak. Pari okulaariahan siinä tuli mukana. Eilen iltahämärässä testailin ja nopeasti tuli vaikutelma, että 25mm okulaarilla ei kannata männyssä istuvaa räkättiä kummempaa yrittää tihrustaa eikä 9mm okulaarikaan nyt kovin vakuuttanut sekään. Tokikaan en nyt satunnaisia tähtiä kummempia katsellut ja valokin kajasti vielä horisontista, että syytä olisi kokeilla kunnolla pimeässä ja ettiä aurinkokunnan planeetat ja kattoa niitä ajatuksen kanssa. Varmasti näistäkin okulaareista tulee olemaan iloa jossain vaiheessa.

MUTTA koska aion kumminkin hankkia aurinkosuotimen ja tehokkaamman okulaarin jossain vaiheessa ja koska elämme internet aikaa missä kaikki mahdollinen kysytään muilta ettei vain tarvi itse nähdä vaivaa niin suositelkaa ny mulle sellasia joissa on kohtuullinen hinta ja niillä näkeekin jotain  :tongue:


Poissa Lithos

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 981
Vs: Lisävarusteita tilaukseen?
« Vastaus #1 : 07-04-2019, 08:27:23 »
Hei, tässä muutama ajatus samanlaisen skymaxin kerran omistaneelta.

Pienemmän suurennoksen päähän joku hyvä 32 mm okulaari olisi ehkä mukava. 9mm okun voisi joskus korvata paremmalla 9mm okulaarilla, ja joku 17 - 21mm keskisuurelle suurennokselle. Tuolla 9mm polttovälillä saa jo tuolle putken koolle ihan hyvän 167x suurennoksen. Putkessa on niin iso aukkosuhde että melkein mikä vaan okulaarityyppi toimii ok. plössl on hyvä jos muutama kymppi per okulaari on ok eikä käytä laseja. Baaderin Hyperion on hyvä okulaari reilun satasen kappale hinnoissa ja jos haluaa sijoittaa tuon putken ja jalustan verran preemiumiin niin joku televuen ethos.

Noin pitkällä polttovälillä rahalla saa lähinnä isompaa katseluetäisyyttä ja laajempaa/tasaisempaa näkökenttää. Edullisetkin hyvin tehdyt okulaarityyppit kuten plössl tulevat kyllä tarjoamaan hyvää ja skarppia kuvaa. Hyvä huurresuoja on myös erittäin suositeltava hankinta, muuten Suomen säissä on etulasi huurussa alta aikayksikön. Kirjoitin tämän puhelimella, toivotaan että teksti on edes jokseenkin luettavaa. Minun käsitykseni on että putken mukana tulee plössl tyyppiset joiden pitäisi kyllä olla varsin ok.

- Mika
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Poissa tomppa

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 289
  • Porin Karhunvartijat
Vs: Lisävarusteita tilaukseen?
« Vastaus #2 : 07-04-2019, 11:11:05 »
Edellä mainittu Baader Hyperion on hyvä, sekä myös Celestron X-Cel LX. Suosittelisin Baaderilta ainakin tuota 24mm okulaaria. Näkökenttä noissa (etenkin Hyperioneissa) on paljon perusokulaareja laajempi, joten katselu on paljon mukavampaa.

Poissa Juova

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 48
Vs: Lisävarusteita tilaukseen?
« Vastaus #3 : 07-04-2019, 18:41:10 »
Kiitos vastauksista

Poissa Mikko_L

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 367
Vs: Lisävarusteita tilaukseen?
« Vastaus #4 : 08-04-2019, 21:11:16 »
Putket joissa on 1,25" tarkennin tarvitsevat vain kaksi okulaaria: maksimi näkökenttä saadaan 24mm 68° okulaarilla (Explore Scientific on itsellä, Baader Hyperion on vastaava, en ole kokeillut) ja sitten Baader 24-8mm zoom.  Skymax taitaa olla f/12 joten siihen ei tarvitse barlowia - 8mm asetus okulaarissa antaa muutenkin niin ison suurennoksen kuin sen kanssa on järkevää käyttää.  Toki nuo 2 okulaaria maksavat yhteensä saman verran kuin putkikin, mutta köyhällä ei ole varaa halpaan &c.

Minullekin tuli jonkun putken mukana nuo muovirunkoiset 25mm ja 10mm plösslit, annoin pois ilmaiseksi.  Surkeaa laatua eivätkä todellakaan tuo esiin minkään kaukoputken todellista suorituskykyä.

-Mikko

PS. +1 huurresuojalle, tosin ei sitä tarvitse ostaa vaan leikkaat vain retkipatjasta tms. tötterön, se pitää huurun poissa pari tuntia.  Huurtumisesta päästäänkin lämpötiloihin, eli annathan putkesi jäähtyä ulkoilman lämpötilaan vähintään puolisen tuntia, jotta putken sisäiset ilmavirtaukset eivät sotke näkymiä.

PPS. Pidätän oikeuden muutoksiin jos joskus lyön kunnolla rahoiksi ja ostan TeleVue Panopticin ja Pentaxin zoomin.  :cool:
36/50/76/127/250mm