Monta Baaderin suodatinta samalla kertaa?

Aloittaja Spaca, 08.11.2007, 17:06:19

« edellinen - seuraava »

Spaca

Tyhmä aloittelijan kysymys, johon toivon saavani viisaan vastauksen. ;)

Ylvan suotimet-sivulla Baader Solar Continuumin kohdalla lukee seuraavasti: "Tämä suodin infrapuna-aaltoja edelleen leikkaavan IR/UV-cut- suotimen kanssaan on lähes täydellinen yhdistelmä auringon katselemista varten!"

Eli kysymys lyhyesti kuuluu: Onko noissa Baaderin suodattimissa kierteet, jotta niitä voi pinota useammat peräkkäin?


Omassa halppiskuufiltterissä ei kierteitä ole, mutta eihän se ole Baaderikaan...
Putki:SkyWatcher Dobson 200/1200mm Classic Telescope
Kamerat: Canon EOS 6D, iPhone 5S, Logitech Quickcam Pro 9000
Oma blogini: Tähtitaivas

kimiza

Vaikken tiedäkään varmaa vastausta, niin uskaltaisin veikata että noissa filttereissä on kierteet kombinaatioita varten. Nykyään melko halvoissakin värifilttereissä lienee kierteet, ainoastaan täyshalpis- ja putken mukana tulevista (kuu)filttereistä ne taitavat puuttua.

AP

Ainakin omissa Baader suodattimissani  on kierteet pinoamista varten.

T:AP
Antti Paaso

Spaca

Kiitoksia vastauksista. Taitaa lähteä kohta muutama Baaderi tilaukseen...
Putki:SkyWatcher Dobson 200/1200mm Classic Telescope
Kamerat: Canon EOS 6D, iPhone 5S, Logitech Quickcam Pro 9000
Oma blogini: Tähtitaivas

hm

Noissa Baaderin okulaarisuodattimissa on kierteet, joten niitä voidaan pinota.

Kontinuumi sopii sopii infrapunaa leikkaavan filtterin kanssa katsomiseen ja kuvaamiseen. Erityisen tärkeää on, että auringon valo vaimennetaan ennen suodatinta turvalliselle tasolle. Kontinuumi on väriltään vihreä ja läpäisee vain kapean aallonpituuskaistan 540 nm:n alueella. Läpäisykäyrä löytyy mm. allepiirtäneen sivulta: http://www.teknofokus.fi/Infotf/Baader_Kontinuum.htm  Tällä vihreän aallonpituuden alueella linssioptiikan jäännösvärivirhe on pienimmillään ja silmän herkkyys ja tarkkuus suurimmillaan. Digikuvauksessa Kontinuumin valo vaikuttaa vain värikennon vihreisiin pikseleihin, joita kennossa on eniten.

Auringon tarkkailu on ainoa käyttö johon Kontinuumia voi tähtiharrastaja järkevästi käyttää. Valitettavasti lähikuukaudet eivät ole tämän suodattimen otollisinta käyttöaikaa.
Kontinuumin puuttuessa voi vastaavaa efektiä hakea kapeakaistaisella suodattimella, esim. O-III tai H-beta. Vihreällä okulaarisuodattimella voidaan vaimentaa mukavasti tavanomaisen linssiputken värivirhettä. Keltaisilla, oransseilla ja punaisilla filttereillä voidaan leikata spektrin lyhyen pään haittaavaa vaikutusta. Kuvattaessa pitäisi kuvan peruskirkkaus pyrkiä säätämään mahdollisimman lyhyen valotusajan sallivaksi, sillä eritoten päivähavainnoissa ilmakehän rauhattomuus on erotuskykyä käytännössä rajoittava tekijä.

Minusta kysymys ei ollut tyhmä - toivottavasti ei vastauskaan.

Hannu Määttänen / Teknofokus, Baader-kauppias vuodesta 1990

Lauri Kangas

Jos tuo on kerran kapeakaistainen vihreä suodatin, niin mihin sitä infrapunaa leikkaavaa suodinta tarvitaan?

hm

Interferenssiin perustuvalla suodattimella on läpäisyalueita myös perusaallonpituuden ja -taajuuden monikerroilla. Yleensä nämä sivukaistat ovat läpäisyalueeltaan leveämpiä kuin peruskaista, riippuen mm. pinnoiteaineiden taitekertoimista kyseisellä aallonpituudella.

Kapeakaistaisen suodattimen lyhytaallonpituiset sivukaistat poistetaan käytännössä käyttämällä substraattina värilasia, joka ei kyseistä aluetta läpäise. Tällaisten värilasien valikoima ja tehokkuus on erinomaisen hyvä. Kontinuumin puoliaallonpituus, 270 nm, pysähtyy jo käytettävään kirkkaaseen lasiin, sillä perinteiset optiset lasit ovat läpinäkymättömiä alle 320 nm:n alueella. Kaksinkertaisen aallonpituuskaistan, 1080 nm, poistaminen ei tällä menetelmällä onnistu, sillä ei ole olemassa värilasia, joka vaimentaisi tehokkaasti tällä allonpituudella, mutta läpäisisi 540 nm:n aallonpituuden. Tästä johtuen joudutaan turvautumaan interferenssiperiaatteella toimivaan suodattimeen.

Hannu Määttänen