Voipi hyvin tulla, ainakin isolle kiikarille.
Tämä on taas sarjassamme komeettoja, jotka kulkevat Maan radan ulkopuolelta ja periheli on lähellä oppositiopistettä taivaalla. Näin komeetta on näkyvissä kirkkaimmillaan ollessaan yötaivaalla. Katsoin, että helmikuulla kohteen elongaatio yli 170°. Vastaavia esimerkkejä samanlaisista radoista on mm. 46P//Wirtanen (joulukuu 2018) ja 41P/Tuttle-Giacobini-Kreseak (kevät 2017).
Kirkkausennusteissa käytetään vielä standardikaavaa. Sekä Minor Planet Center ja Seiichi Yoshida pohjaavat ennusteen samaan kirkkauskehitykseen. Näin olleen helmikuun puolivälissä (siis muuten aurinkokuntatapaamisen aikoihin:-)) ennuste antaa kirkkaudeksi 8,5 mag. Nasan JPL:n Horizons-efemeridipalvelu käyttää muuten samaa kaavaa, mutta antaa magnitudivakioksi pari magnitudia pienemmän ja ennustaa maksimikirkkaudeksi 10,5 mag.
MPC & Yoshida: 10.0 + 5 log d + 10 log r
Horizons: 11.9 + 5 log d + 10 log r
- d = etäisyys Maasta, r = etäisyys Auringosta, yksikkönä au
- magnitudivakio on ns. absoluuttinen magnitudi eli se mikä oletettaisiin komeetalla olevan, jos se olisi 1 au:n päässä sekä Maasta että Auringosta.. tuo on teoreettinen tilanne tälle komeetalle, koska se ei koskaan saavuta 1 au etäisyyttä Auringosta .. Maan se ohittaa kyllä 0,3 au:n päästä
Yoshidan sivun
http://www.aerith.net/comet/catalog/2018Y1/2018Y1.html magnitudikäyrästä näkyy, että tämän hetken havainnot hajoavat kuin haulikolla ammuttuna, joten ennusteen ja tehtyjen havaintojen yhtenevyyttä on vielä vähän huono arvioida. Jos todellisen kirkkauden laittaisi käyrässä esiintyvien havaintojen puoliväliin, noin 14 magnitudiin, niin MPC:n ennuste on 0,5 mag liian kirkas ja Horizonsin 1,0 mag liian himmeä.
COBS-sivustolle uusi komeetta ei ole ehtinyt kuin uutisena ja se perustaa ennusteensa Masayuki Iwamoton löytöhavaintoon 18.12.2018, jossa arvion mukaan komeetta oli 12 mag. Eli kirkkaan puoleinen verrattuna muihin havaintoihin tämän jälkeen. Tuo ennustaisi jopa 7 mag.
Tässä lienee hyvä seurata viikon verran havaintojen kehittymistä.
Ainiin, kirkkaimmillaan ollessa komeetta on Kravussa. Mutta luonnollisesti kulkiessaan läheltä Maata ja vielä vastakkaiseen suuntaan (inklinaatio 160°), se liikkuu nopeasti. Helmikuun aikana komeetta ehtii pyyhältää Neitsyestä Ajomieheen.