Polarex unitron 129 (Unitron 142) 75/1200mm+142 EQ

Aloittaja jperala, 23.09.2018, 12:01:21

« edellinen - seuraava »

Tane

 Siitä että oliko kunnossa ei voi mennä takuuseen ihmisellä kun on taipumus nähdä asiat omia intressejä tukevalla tavalla. Mutta muistan kun noin kymmenen vuotta sitten vertasimme kaverin Bresser Messier 102/1000 eli sitä silloin Lidlin lillukkaputkeksikin mainittua halpista ja minun SW ED 100/900. Tunteja kestäneiden niin tähti kuin maakatseluiden jälkeen kaveri myönsi ED:n vievän voiton. Ero ei ollut kummoinen, vaikka ED oli lajinsa pitkä polttovälisimpiä niin kyllä vaan maakatselussakin reunoilla erotti hiukan värivirhettä.
Lidlin putki Eq-5 jalustalla heppoisin putkikolmijaloin maksoi uutena 230 euroa ja minun ED yli 700 euroa pelkkänä otana.
Celestron C14, Losmandy G11 ja Touptek 3G 290 mono

jperala

Itse en ole vertaillut "kalliimpiin" putkiin joten omalta kohdalta vaikea sanoa, tuskin nyt hakkaa triplettejä ja ED laseja mutta ehkäpä ei jää kovin kauas.
Mutta sen voin sanoa että kokonaisuutena putki+jalusta varmaan toimivin yhdistelmä niistä linssiputkista mitä olen omistanut ja niitä on ollut jo jokunen kappale 60mm sinne 150mm eri jalustoilla.
SW 72mm ED Pro refractor

jperala

Lainaus käyttäjältä: RL - 21.11.2018, 08:57:42
Tietääkseni equinox 120 on erittäin teräväkuvainen. Kaverilla joskus oli sellainen. Onkohan testaajan equinox optisesti ollut sitten kunnossa.

Ei se välttämättä ole ollut epäkunnossa, jospa on vain sattunut hyvälasinen Unitroni kohdalle.
SW 72mm ED Pro refractor

Osku

The Classical Achromat - Springer       https://www.springer.com/cda/.../cda.../9781441964021-c1.pdf?.. 
Eo. nettiosoitteesta löytyy mielenkiintoista tietoa achromatti linssiputkien värikorjauksesta. 
Samat lainalaisuudet koskevat myös ED dubletteja ja triplettejä, vaikka niissä värikorjaukseen tarvittavat f-suhteet ovat paljon pienempiä kuin achromateilla. Oleellista on, että mitä suurempi linssinhalkaisija sitä suurempi f-suhde tarvitaan samanlaiseen värikorjaukseen jos rakenne ja lasilaadut ovat muuten samat.
Eri juttu on sitten näkökentän tasaisuus. Siinä kuten tunnettua putken hitaudesta eli suuresta f-suhteesta on etua. Näillä kriteereillä kolmen tuuman klassillinen achromatti linssiputki voi olla visuaalikäytössä parempi kuin vastaava lyhyempi ED-putki tai tripletti.

Ossi

Tane

 Tällaista on vuosien varrella näitä tutkiessa ja käyttökokemuksia, kommentteja lukiessa tarttunut mieleen: APM:n suunnalta jotain että TMB LZOS apo 152f/8 vastaisi noin f/40 doublet akromaattia. Samoin että muuan vuosi sitten markkinoille laitettu halpis doublet ED 152f/8 olisi f/30 akrona. Minulla on kaksikin noita viimemainittuja linssejä ollut ja sanoisin että lähempänä f/20. Toinen linssi joka oli FPL-51 lasia korjasi niin hyvin ettei silmällä väärää väriä ollut yhtään mutta wep kamera kyllä sen toi esille.
Kuten Osku sanoi niin isompaan linssiin on aina vaikeampi saada värinkorjausta ja vaatii enemmän polttoväliä. TMB 100/800 lienee kaupallisista triplet apoista paras siltäosin. Pieni linssi ja tarpeeksi polttoväliä.
  Joku TMB LZOS apo on varmempi verrattava akromaattiin kun tietää laadun mutta siitä halpis(maksoi sekin silloin kaksi tonnia) ED152 linssistä ja Skywatcherin massatuotannosta ei ole niin selvää takuuta.
Celestron C14, Losmandy G11 ja Touptek 3G 290 mono

jperala

Mitä nyt näistä laseista Unitronien kohdalla niin ihan susi tavaraa ei pitäisi olla juurikaan, on joko hyvää tai sitten erittäin hyvää. Olihan näitä joku harrastaja testaillut enemmänkin ja sanoi että vaihtelua on mutta oikeasti huonoja kohtuu vähän. Tuosta värivirheestä komppaan, visuaalikäytössä en ole huomannut mitään mutta joissain olosuhteissa saa kameralla esiin.
Mitä tulee valmistuksiin niin ne 50-60 luvun putket ovat niitä parhaimpia lasien osalta, -70 luvulla jonkin verran hajontaa laadussa mutta mitään läpensä huonoa ei silti, ja -80 luvun alussa valmistus lopetettiin.

Eihän noiden maine laadukkaina putkina ole ihan tyhjästä tullut tai jonkun läpensä friikin harrastajan keksintöä :) hienoja laitteita tällaiseen kevyehköön harrastamiseen.
SW 72mm ED Pro refractor

Osku

Tuntemattomasta syystä en siitä antamastani Springer linkistä saa esille tarkoittamaani kirjoitusta ja taulukkoa.
Yritetään ainakin sitä taulukkoa Cloudy nights, https://www.cloudynights.com/topic/355643-chromatic-aberration-chart/  linkistä, jos onnistuisi. Taulukosta näkyy achromaatin linssin halkaisijan ja polttovälin suhteen vaikutus värivirheeseen.

Ossi

jperala

#97
Tuli pyyhittyä pölyt putkesta, nyt alkaisi olemaan havainnointi taas mahdollista lumien sulattua. Virittelin 1.25" adapterin kiinni jos haluaa käyttää isompia okulaareja, tähän laitoin sitten 0.965 adapterin mikä ei ole alkuperäinen unitron osa, normaalisti tuon 1.25" adapteri pitäisi ottaa irti, kierre osa kääntää ympäri ja siihen laitetaan sitten 0.965 osa kiinni, vähän turhan raskasta jos haluaa leikkiä alkuperäisillä osilla.

Tuon 1.25" adapterin kanssa ei voi käyttää kulmapeiliä koska polttoväli kasvaa liikaa ja tarkentaminen mahdotonta, ilman toki onnistuu mutta katselumukavuus kärsii hieman.



Tuo letkukiristin ei ole alkuperäinen mutta aika lähellä alkuperäistä osaa, noin ne kiinnitettiin -70 luvulla.
SW 72mm ED Pro refractor

jperala

Huikea seeing tänään, x171 suurennoksella, mikä tulee 7mm okulaarilla täysin terävä ja häiriötön kuva. Missähän mahtaa kulkea raja tällä putkella että kuva menisi puuroksi ?
Oli paljon katseltavaa, löysin noppakuution (numero 2) erään vuoren juurelta, loputon määrä yksityiskohta katseltavana, reipas tunti meni hetkessä.

Lyömätön peli tämä aparaattus.

SW 72mm ED Pro refractor

jperala

Selvitellyt näiden putkien historiaa ja mitä kautta näitä on Suomeen valunut, erään lähteen mukaan Ruotsissa myyty Polarex nimellä 1965-1971 jonka jälkeen nimi on muuttunut.
Mitä ilmeisemmin oma putki juurikin tuota sarjaa.

" From the mid 1960's to 1971 Eric Nordquist, owner of Astroniks, marketed these telescopes in Sweden trademarked SEIKO SCOPE or POLAREX. Bjorn Hedvall operated Meridianrefraktorerna in Göteborg Sweden selling these telescopes between 1972 well into the 1980's trademarked MERIDIAN. Hedvall remains particularly well regarded in Sweden for his work to promote the public interest in space and the Slottskogsobservatoriet (Castle Forest Observatory). You may also find some of the smaller Nihon Seiko telescopes such as the Model 114 bearing the trade name Beli (Beli) and these may have some components (Lens Cover, etc.) labeled Seiko Scope or stamped with the letters N.S.."

Tuo 142 jalusta ainakin on tullut Ruotsista varmuudella, sinä on vielä myyjän tarra kiinni jossa osoite ja puhelin-numero :)
SW 72mm ED Pro refractor