Kirjoittaja Aihe: Apupeilin koosta visuaalihavainnoinnissa ja okulaarisuosituksia  (Luettu 3201 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa vmslehtinen

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 4
Heippa,

ostin viime keväänä Sky-Watcher 250P dobsonin ja aika alkaa ämmästelemään sitä käyttökuntoon. Käyttökohteena prioriteettijärjestyksessä 1. Syvän taivaan kohteet 2. Laajat tähtinäkymät, aka yleiskuvan hämmästelyä 3. kuu 4. planeetat sitten joskus kun ovat taas vähän korkeammalla. Mukana tuleet okulaarit on halvinta perus plössl kuraa ja katselu on niillä aikasta haastavaa silmälasipäiselle, kun pitää olla silmämuna kiinni okulaarissa.

1. Apupeilistä, putkessa on ~56mm apupeili, onko hivenen pieni noihin pääkäyttötarkoituksiin? Eli siis saanko miten paljon lisää valoa visuaalikatselussa päivittämällä peilin 70-80mm välille?
2. Okulaarisuosituksia - yksi n. 8-10mm, kohtuullisella kuvakentällä ja kunnollisella eye reliefillä? Ei tartte olla halvin, mutta ei kalleinkaan. Toinen, mahd laaja, yleisnäkymän ja syvän taivaan kohteiden etsimiseen, oisko haarukass 28-35? Muuten samat speksit käytetttävyyden ja hinnan suhteen. Käy sekä 1,25" että 2" okulaarit.

-V

P.S. jos jollain nurkissa ylläoleviin sopivaa roinaa nurkissa, saa tarjota yksityisviestillä

Poissa W1lleM

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 938
 • IRCnet: VM @ #sirius
Apupeilin kokoon en ota kantaa mutta SkyWatcherin Panaviewejä voin suositella varauksetta silmälasien käyttäjälle. Todella mukava katsottava (kokemusta 32mm ja 38mm versioista). Myös hajavalosuoja nousee fiksusti kiertämällä okulaarin rungosta. Hyvin usein ne on vaan semmoisia kumilärpäkkeitä jotka jäätyvät sitten pakkasella tönköksi. Tässä ei ole sitä ongelmaa lainkaan.

Planeettoihin ja kuuhun, miksei kaikkeen muuhunkin William Opticsin SWAN -sarja on kerännyt ainakin minulta hyvät pisteet kun niitä hankittiin paikallisen yhdistyksen tornille 3 kpl. Ovat korvanneet kaikki Plösslit ja jopa melko hyväksikin haukutun Baaderin zoomin III -version täysin. Isona plussana on myös se että jos ostat esim. muutaman SWAN:in niin ne ovat parfokaalisia keskenään ja et tarvitse fokusoida aina okulaaria vaihtaessa. Syvän taivaan kohteisiin ottaisin kaveriksi myös OIII -suotimen.

Baaderin Morpheus / Scopos sarja on myös varsin kuranttia kamaa, joskin hintaakin on enemmän ainakin Morpheuksella. Itselläni on 12" f/5 Dobsonin kaverina 32mm Panaview, 20mm SWAN, 4.5mm Morpheus sekä hyvälaatuinen 2.5x barlow.

-V

Poissa vmslehtinen

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 4
Kiitos, ekana lähti tilaukseen SkyWatcherin 32mm Panaview, 77€ sijoitus - ei ole ainakaan kauhean kallis. Pienempiä pitää kyttäillä, nyt ei esim ollut WO:n SWANeja varastossa kaupassa.

Edit: tyhmä kysymys poistettu, käytin googlea.

V-

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2362

1. Apupeilistä, putkessa on ~56mm apupeili, onko hivenen pieni noihin pääkäyttötarkoituksiin? Eli siis saanko miten paljon lisää valoa visuaalikatselussa päivittämällä peilin 70-80mm välille?

Käsittääkseni iso apupeili antaa pienillä suurennoksilla eli laajalla kentällä täyden valovoiman reuna-alueille (ei vinjetoi). Suuremmilla suurennoksilla isosta apupeilistä ei ole kuin haittaa, se syö valoa ja tekee suuremman apupeilin varjon. Tosin varjo on vähän mysteeri minulle kun jollain okulla näkyy ja toisella ei. Iso apupeili kuuluu vissiin vaan kuvausputkiin.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7036
  • Valoa ja varjoja
Teknofokuksen sivuilta löytyy lisää tietoa:
http://www.teknofokus.fi/Astro/Apeili.htm

Ja jos vaihtaisin apupeiliä, niin sitten nykyisen tilalle jokin laadukas (tarkka) apupeili, muttei kumminkaan liian suurta. Ehkä jokin 60...70mm kooltaan, jos käyttöösi tulee noita laajakulmaisia pienen suurennuksen antavia okulaareja. Visuaalikatselussa pieni vinjetointi ei näet haittaa (ei useimmiten ole edes havaittavissa, jollei sitä etsimällä etsi). Lisäksi saatat huomata myöhemmin putken kontrastin heikentyneen, jos laitat nykyisen tilalle liian suuren apupeilin. Toinen konkreettinen haitta vaihdosta voisi olla lähtöpupillissa näkyvä suuren apupeilin varjo, mikä alkaa kiusaamaan yli 4...5 mm lähtöpupillin koossa (tuon takia esim. RCT-kaukoputki apupeilin 44...50% peittoprosentillaan ei ole kovin hyvä visuaalikäyttöön).
 
PS. Planeettahavaitsijat tekevät Newtoneista hyviä planeetta-putkia pienentämällä juurikin tuota apupeilin kokoa. Ts. on edullista pitää sen koko omiin käyttötarkoituksiinsa mahdollisimman pienenä, mutta mahdollisimman hyvälaatuisena (sen kautta kulkee kaukoputkesi koko valo).
- Timo Inkinen

Poissa vmslehtinen

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 4
Kiitos Mistral ja Timpe. Taidanpa tehdä hyvien neuvojenne perusteella niin että pesen peilit, opettelen kollimoimaan ja käyttämään, testaan muutamalla okulaarilla ja suotimella miten homma sujuu. Ja sitten vasta harkitsen isompia muutoksia, kuten apupeilien vaihtoa.

-V

Poissa jperala

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1213
 • StarStreamer
Kiitos Mistral ja Timpe. Taidanpa tehdä hyvien neuvojenne perusteella niin että pesen peilit, opettelen kollimoimaan ja käyttämään, testaan muutamalla okulaarilla ja suotimella miten homma sujuu. Ja sitten vasta harkitsen isompia muutoksia, kuten apupeilien vaihtoa.

-V

Pesuhommissa sitten tarkkana, se naarmu tulee yllättävän helposti :) huuhtele lopuksi akkuvedellä ja pisarat töpöttele pehmeällä liinalla.
Polarex Unitron refractor 75/1200mm
Sky Watcher 76/300 Dobson
Bresser Messier MC 100/1400

Poissa vmslehtinen

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 4
Statuspäivitys. Peilit pesty. Pääpeilissä oli aika sakea kalvo, kuvat liitteenä (enpä osannut niitä muuten lisätä), lähti puhtaaksi lilluttelemalla, fairyvedellä, ikkunanpesuaineella ja lopuksi akkuvedellä huuhtelemalla, ilman mekaanista kosketusta. Joku edellisistä omistajista tehnyt peiliin 10cm mittaisen hiusnaarmun, joka erottui vasta kun harmaa kalvo oli pesty pois. Tiedä sitten vaikuttaako käyttöön.

Kollimointi suoritettu ja hierottu, en saa täydelliseksi, mutta on se aika lähellä. Ihan en ymmärrä missä kohti virhe tulee, pitää jatkaa harjoitusta kun ehtii. Kaikki näyttää oikealta pääpeilin säätöön asti, sen jälkeen kuvajaiset eivät ole enää täydellisesti linjassa, vaikkei nyt kovin kaukanakaan.

Panaview saapui kaupasta - mutta eihän tuohon focuseriin sovikkaan 2" okulaarit. Tuossa okulaarissa on tuommoinen omituinen kartiolaippa, johon tulee kiinni sovitin 1,25" okuille, oletus oli että sen takana olisi sopiva reikä 2", muttei ollutkaan. Ei kellään olis nurkissa M54 --> 2" + 1,25" adapteria tai perustason focuseria johon menee molemman koon okulaarit? Ihan myytäväksi asti?

Jotain positiivistakin - eilenillalla M32 bongattu 99% prosentin varmuudella. Tai siis jotain siltä suunnalta bongattu ja en mitään muuta keksi / löydä, joka siinä kohden näyttäisi samalta.