Laajakulmainen Newton-astrograafi

Aloittaja vehnae, 26.08.2018, 02:04:24

« edellinen - seuraava »

Jussi Koponen

Ainakin tuo vanhempi versio Integra 85:sta ei ollut ihan pomminvarma noiden rotaatio-rajojen suhteen. Muutaman kerran kaapelit oli pinkeällä pullapitkolla kun rotaattori oli hakenut mieleistään sommitelmaa useamman kerran. Vissiin asiaan on tehty nykyisellään joitain parannuksia.


On kyllä hieno projekti kokonaisuudesaaan! mielenkiinnolla odotan mitä sieltä tuleekaan tulevaisuudessa.

vehnae

3D-tulostin puksutti toissayön aikana hieman vahvikkeita, jotka puristavat spideria joka puolelta jäykistäen sitä kiertoliikettä vastaan. Samalla kun jouduin irrottamaan apupeilin näiden asennusta varten paikallistin myös aiemmin mainitun klapin lähteen. Apupeili pääsi liikkumaan pidikkeessään hieman, minkä tunsi kädellä apupeiliä kallistaessa tai heilutellessa. Laitoin apupeilin kylkiin hieman sähköteippiä viemään tyhjän tilan pois ja tämä ongelma katosi. Nyt kollimaatio näyttäisi pysyvän erittäin hyvin kun putkea kallistaa sivuttain (ts. putki zeniittiin ja deklinaatiota kääntäen vaakaan). Sen sijaan pystysuuntainen kallistus (ts. putki kohti pohjantähteä) aiheuttaa vielä selkeää autokollimaattorissa näkyvää muutosta; tämän tuntee apupeiliä kädellä töniessä kun samalla voimalla syntyy paljon enemmän liikettä peilin pitkittäissuuntaisessa kallistuksessa.

Mutta näillä säädöillä saataneen kuvauskausi käyntiin. Koska tässä projektissa ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä kompromisseja, niin jämäkämpi apupeiliratkaisu on jo mietintämyssyssä.



vehnae

Hoonasin eilen yöllä kameran kennoa suoraan, tuntuu että se on ihan oikeasti vinossa kun Espritin kanssa piti tehdä sama operaatio. Yllätyksekseni huomasin että kuvissa oli runsaasti astigmaattisuutta, eli fokuksen ulkopuolella tähdet litistyivät suunnan mukaan joko pystyyn tai vaakaan. Tätä ei mielestäni ollut aiemmin, joten veikkaan syylliseksi apupeilin täytteeksi laittamaani sähköteippiä. Tänään sitten purin apupeilin ulos kotelostaan, poistin sähköteipit ja lisäsin sitä yksi liuska kerrallaan kunnes liikettä kotelossa ei enää tuntunut. Lopputuloksena neljä liuskaa (kaksi kummassakin kyljessä) väheni kolmeen eli isoa muutosta ei tullut, mutta katsotaan seuraavilla selkeillä poistuiko ongelma.

Toisaalta astigmaattisuudesta oli se hyöty, että kameran kennon suoristus helpottui sillä tähtien muodoista näki suoraan mihin suuntaan kuvakentässä oli kallistusta. Mutta taisi mennä suoristusoperaatio hukkaan, sillä tajusin että kun joudun purkamaan tilttikorjaimen levy kerrallaan saadakseni korrektorin ulos ja kollimointivälineet tilalle, niin käytännössä menetän tarkat asetukset. Pitänee vähän rukata kuvausjunaa uudestaan..

Nostin myös flattipaneelin seinällä korkeammalle sillä katto ei mahdu kiinni jos putki on parkkeerattu vaakaan. Hyvänä kikkana laserilla näki helposti mihin putki seinällä osoittaa.

Niin ja facepalm-osastolla mulla on peilin takana kytkimellä toimiva ledi joka valaisee peilin keskimerkkiä kollimointia varten. Tietysti unohdin sen kotiin lähtiessä päälle.. ei sitten oteta flatteja etänä :rotfl:.



vehnae

Astigmaattisuuden syyksi paljastui pääpeilin tiukka kiristys. Kiinnitin peilin uudestaan siten että se ottaa pidikkeeseen kiinni mutta ei puristu, ja nyt on tähdet priimaa. CCDI-analyysissä putki on kollimoitu kuvaussuuntaan eli kaiken pitäisi olla just eikä melkein. Kennon pystysuuntaista tilttiä voisi ehkä vielä säätää, mutta kuva-ala on kokonaisuutena niin hyvä että parempi varmaan olla koskematta. Tähtikuvaa ei valitettavasti ole juuri tästä tilanteesta tarjota. Mutta vielä kun tuon apupeilin heilumisen saa haltuun eli kollimoinnin pitämään paremmin eri suuntiin niin bueno.

Noin muuten pääsin jo vähän kuvailemaankin kapeakaistaa, alla 5,5h Ha-valotusta pinossa venytettynä, terävöitettynä ja runsaasti cropattuna. Kelpaa mulle! :cool:

Ja irtopisteitä on tarjolla, jos tietää kuvan tiedostonimeä lunttaamatta minkä kohteen reunalta tämä löytyy!





vehnae

Noniin, nyt alkaa vähitellen uuden spiderin suunnitelmat hahmottua. Kyseessä siis ns. offset spider jossa vanteet ovat sivussa toisistaan, mikä vahvistaa rakennetta huomattavasti. Kollimointilevy keikkuu hattumutterin päällä, jossa sitä säädetään sormiruuveilla. Myös hattumutterin takana on ruuvi kiristämistä varten, eli käytännössä säädetään aina yhtä kollimointiruuvia ja kiristysruuvia.

Peilin kohdistusta tarkentimen alla voi säätää kiertosuunnassa löysäämällä kahta pulttia joiden varassa apupeili pääsee hieman pyörimään. Putken suuntaisesti säätövaraa on +/- 5mm siirtämällä koko konstruktiota vanteissa olevien kolojen varassa. Menee siis aika tarkalle spideriruuvien sijoittelun kannalta. Mutta kuitenkin jos tämä ei riitä, niin improvisoimalla putken ja pidikkeen väliin lisäpalikoita saa lisää säätövaraa.

Vanteet teetän laserleikkauspuljussa 0,5mm rosterista, samoin kuin osan alumiiniosien aihioista. Varsinainen iso työstöhomma on tuossa apupeiliä kannattelevassa pidikkeessä. Astrosystemsin apupeilikotelon käytän lähes sellaisenaan, lähinnä teen siihen uuden päätylevyn johon pidike kiinnittyy.








mistral

Hienot kuvat. Omassa newtonissa säätöruuvit on optisen akselin suunnassa, tässä ovelasti poikittain.

vehnae

Päivitetäänpäs hieman tilannetta. Spideri tuli uusittua muuten yllä olevan designin mukaiseksi, mutta päädyin hieman erilaiseen ratkaisuun apupeilin osalta. Lähdin liikkeelle 3D-tulostetuilla koteloratkaisuilla, mutta en saanut (niitäkään) koteloita pitämään peiliä linjassa vaan peili tuppasi aina hieman muuttamaan asentoa putkea käännellessä, joten teetin 6mm alumiinilevystä taitetun 45 asteen kulman jonka ruuvasin kiinni peilin taakse kiinnitettyyn toiseen 6mm alumiinilattaan. Kerran liimasin peilin silikonilla, mutta se oli ilmeisesti vanhaa sillä apupeili tipahti putken sisälle – onneksi työpöydällä vaaka-asennossa ollessaan :shocked:). Seuraavaan iteraatioon käytin TESAn 1mm paksua vaahtoteippiä, joka on tarkoitettu erityisesti välikappaleeksi kahden eri lämpölaajenemiskertoimien omaavan materiaalin välillä. Vaarana liian jämäkässä kiinnityksessä nimittäin on, että taustalevy vääntää peiliä mutkalle ja tuottaa astigmaattisuutta. Ratkaisu osoittautui kuitenkin varsin toimivaksi, mitä varmasti edesauttoi peilin huomattava paksuus (1").

Kollimointimekaniikka osoittautui hyväksi, tilasin Spinea Oy:ltä kolme sormiruuvia joiden päät hioin pyöreäksi. Toiseen suuntaan vedon tarjoaa tavallinen pultti, jonka alla on nivelenä toimivat kupera ja kovera prikka. Viimeisen säädön kun tekee kiintoavaimella pulttia kiristämällä, niin peili on aika hyvin paikallaan kun sormivoimat eivät meinaa riittää kollimaationuppien liikuttamiseen. Autokollimaattori on kuitenkin armoton ja siellä liikettä näkyy putkea käännellessä noin pyöreän keskimerkin renkaan paksuuden (muutamia millejä, pitäis mitata) verran. Autokollimaattori suurentaa virheitä joten todellinen virhe on pienempi.

Maailmalla on laskettu kollimaatiotoleransseiksi +-0,1 aallonpituuden virheellä Paracorr -komakorjaimen kanssa pääpeilille 0.005mm * f^3 ja tarkentimen akselille 0.005 * pääpeilin halkaisija. Omalla putkella näistä saadaan toleranssilukemiksi 0,32mm ja 1,25mm.

Vuodenvaihteessa taloon saapui myös uunituore ASI6200MM -kamera, Atik EFW3 -suodatinpyörä (7x50mm unmounted) ja Gerd Neumannin CTU Camera Tilting Unit. Nopealla aukkosuhteella mekaaninen vinjetointi tulee yllättävän helposti vastaan, joten porasin suodatinpyörän kanteen reiät jotta sain kameran ruuvattua siihen suoraan ilman kierreadapteria (5mm säästö). Toiseen suuntaan en myöskään voinut käyttää suodatinpyörän M54-kierrettä koska siihen ruuvattu M54-M68 -adapteri olisi aiheuttanut vinjetointia, joten päädyin poraamaan ja kierteistämään reiät myös CTU:hun. Kamera-fillari-ctu -paketti on siis kokonaan ruuveilla kiinni toisissaan, ja se ruuvataan korrektoriin M68-kierteellä.

Odottamattomana yllätyksenä käyttämäni Chroman suodattimet ovat halkaisijaltaan tasan 50mm, kun taas suodatinpyörässä on 50,8mm taskut ja 49,3mm vapaa apertuuri. Tästä seurasi, että valoa pääsi vuotamaan suodattimien ohi. Ratkaisuna tulostin sekä 150mm x 3mm x 0,2mm nauhat täyttämään tilan suodattimen ympäriltä sekä suodattimien reiät peittävät maskit (kuva alla).

Voin muuten sanoa, että pienet pikselit isolla kennolla ja nopealla optiikalla on hassunhauska eli kovin armoton yhdistelmä. Pari iltaa säädin kuvakenttää ja nyt näyttää aika hyvältä, mutta ei täydelliseltä. Vielä on ehkä mahdollista parantaa viilaamalla kameran ja korrektorin etäisyyttä.

Muita parannuksia:
- Losmandy-kiskon alle 5mm alumiinilatta jotta putki ei törmää zeniitissä mun hieman vinoon tolppaan
- Laserleikattu pääpeilimaski siivoamaan tähtien halot; vielä on tosin yksi diffraktiopiikki jonka lähde pitää etsiä
- 3D-tulostetut päädyt irtoilevien hiilikuitujen tilalle

Alla pari kuvaa uusitusta etupäästä ja kokonaisuudesta, sekä kovin myöhään aamuyöstä kuvattu 10min yksittäisvalotus pelikaanisumusta :cool:.













vehnae

Mainittakoon vielä, että 3D-tulostin on osoittautunut tässä hommassa yllättävän hyödylliseksi työkaluksi. Tämän >o< -muotoisen spiderin yksi ominaisuus on, että vanteet eivät ole suorassa kulmassa pyöreän putken seinämään nähden, joten normaalilla ruuvi + prikka -kiristyksellä ruuvi päätyisi vääntämään vannetta vinoon. 3D-tulostimella oli triviaalia tehdä ruuvien alle kiilan muotoinen palikka, joka on toiselta puolelta vielä pyöreä putken ulkoseinän mukaisesti. Laitoin tosin varmuudeksi päälle vielä palan alumiinilattaa etteivät ruuvit kiristyessään halkaise muovia (näkyy ylläolevassa kuvassa). Mutta tuollaisen vinon palikan tehtailu käsipelillä olisi varmasti ollut kovin mukavaa.

Tertsi

Huikee projekti, huikeaa jälkeä tuo kuva! Tuolla laitteistolla on kyllä varmaan ilo kuvailla! Onnittelut! :cheesy:

Oliko tällä kameralla fits tiedostot jo yli 100MB kokoluokkaa?
Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

vehnae

Kiitos! Ja joo, 61 miljoonaa pikseliä * 16-bit = 122 megatavua per ruutu. Kovin lyhyitä osavalotuksia tällä ei mielellään ota, viiden minuutin osavaloilla tunnissa tulee jo vajaat 1,5GB dataa :-).

wm-x

Siinä on jo siirtovaatimukset korkeat etäkalustolle. Onneksi on nopea netti nykyään kaikkialla.

Todella hyvää työtä kaluston kanssa. Saatan hieman katsoa sinusta mallia jossain vaiheessa. Tosin pienemmällä budjetilla :).

Kiitos kun jaksat jakaa tänne tarkasti miten rakentaminen edennyt.

vehnae

Peilimaskista ei tainnut olla vielä kuvaa niin tässäpä niitä. Jotkut maskaavat peileistä reunoja pois välttääkseen usein peilin reunoilla ilmenevän hiontavirheen (turned down edge), minä laitoin maskin siivotakseni tähtien haloista ylimääräisiä diffraktiohäröjä. Luulen nimittäin löytäneeni pitkissä valotuksissa hieman erottuvan ylimääräisen diffraktiopiikin syyn, joka on peilin valmistuksen tai mittauksen aikaisessa tuennassa reunaan tullut pieni aluminoinnin raapaisu.

Itse maski on laserleikattu rosterista ja maalattu mustaksi. Se lepää 3D-tulostettujen tukien päällä, jotka nostavat sen pari milliä peilin pinnan yläpuolelle.





mistral

Optimaaliset nuo tulostetut tuet. On aika helppo ymmärtää tulostimen tekemät "siivut" jos se latoo kappaleen siivuista mutta kuinka liimaus tapahtuu? Eikö kappale rakennu liimatuista osista?

vehnae

3D-tulostin työntää suuttimestaan sulaa muovia, joka tarraa aina edelliseen muovikerrokseen kiinni ja jäähtyessään muodostaa yhtenäisen kappaleen. Mitään erillistä 'liimausta' siinä ei siis tapahdu.

mistral

Sitä epäilinkin mutta oikean muodon synnyttäminen jää arvoitukseksi. Esim kierteiden muodon pitää olla tarkka jotta toimii.