KomaHub - kotimainen sähkölaatikko tähtikuvaukseen

Aloittaja Lauri Kangas, 31.07.2018, 01:31:59

« edellinen - seuraava »

vehnae

Väliin pientä tilannepäivitystä, laitteet on saatu kasattua ja useimmat jo kalibroituakin.

Piirilevyistä tuli tällä kertaa mukavan punaisia. Levyt tilattiin Macrofabilta, josta ne tulivat pintaliitoskomponentit kiinnitettynä. Omaa rakentelua jäi powerpole-liittimien, mikrokontrollerin ja parin ison osan liittämisen verran.



3D-tulostin on hyrissyt nyt pari viikkoa. Kovin nopeaa puuhaahan tämä ei ole, kun tulostus kestää viitisen tuntia per kotelo, ja kannen ollessa kaksivärinen tulostusta joutuu vähän paimentamaankin. Kotelon pohjia sai sentään tulosteltua useamman kerralla öisin tai työpäivän aikana. Kotelon kansi tulostumassa:



Kytkiminä käytämme Infineonin ProFET-sarjan mosfet-transistoreita. Niissä on monta hienoa ominaisuutta kuten laitteiden käyttämän virran mittaus. Virtamittauksen tuloksissa on kuitenkin jonkun verran yksilöeroja, joten tietokoneella oleva kalibrointiohjelma mittaa keinokuormaa käyttäen vasteet 0A->5A kuormalla ja sovittaa niihin parametrit jotta mittauksesta saadaan tarkempi. Porttikohtaiset kalibrointiarvot on tallennettu pysyvästi KomaHubin flash-muistiin.



Vähitellen näitä alkaa valmistuakin. Osa valmiista hubeista:




vehnae

Lainaus käyttäjältä: TimoSu - 22.09.2018, 21:11:58
olen kiinnostunut komahubista. koska olette tekemässä seuraavaa tilausta? ja taidan vaihtaa oman usb3 hubin tuon ehdotuksen mukaiseen eli startech :) aika paljon usb hubi ongelmia ollut....

Kaikille tämän tilauksen laitteille meillä on nyt ottaja. Meillä on kuitenkin vielä prototyyppierästä kaksi lautaa joista saadaan myyntikelpoisia. Erona tuotantoversioon on lähinnä sisäisiä pikkuparannuksia piirilevyn asettelussa yms, ainoa merkittävä käyttäjälle näkyvä ero on erilainen ulkoisten lämpötila/yms sensoreiden johdotus, joka osoittautui vaaralliseksi (piuhan irrottaminen kun laitteessa on virrat saattaa rikkoa sensoreita). Tällä disclaimerilla voidaan myydä nämä sopivalla alennuksella. Hoidetaan ensin kuitenkin nämä tuotantoerän laitteet pois alta, palaan vaikka sen jälkeen sulle asiaan.

Ja toiseen kysymykseen vastauksena StarTechin hubeja olen itse ostellut ebayn kautta.

vehnae

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 07.08.2018, 13:42:06
Jari, voisitko jakaa kotelon 3d-mallin jossain(.stl filu). Kiitos.

Kotelon STL-tiedostot löytyvät nyt täältä: https://github.com/komakallio/komahub/tree/master/case

Kasaamiseen tarvitsee 4x 10-20mm M3-ruuveja piirilevyn kiinnittämiseen sekä 2x 30mm M3-ruuveja kotelon sulkemiseen. Ja näille mutterit ja ehkä prikatkin. Tulostaessa olen käyttänyt asetuksina perimeters=3, supportit ja pieni brim päällä. Erivärinen logo on tehty tulostamalla pedille ensin logo yhdellä värillä ja sen jälkeen kylmästi kotelon kansi tämän päälle toisella värillä. Kannen logo on sen verran matala (0.5mm), että ainakin mun Prusa MK2S:llä tästä ei aiheudu ongelmaa. Lisäksi olen tehnyt värinvaihdon 2mm ennen kannen tulostuksen päättymistä värillisen raidan aikaansaamiseksi.

TimoSu

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 23.09.2018, 00:17:11
Kaikille tämän tilauksen laitteille meillä on nyt ottaja. Meillä on kuitenkin vielä prototyyppierästä kaksi lautaa joista saadaan myyntikelpoisia. Erona tuotantoversioon on lähinnä sisäisiä pikkuparannuksia piirilevyn asettelussa yms, ainoa merkittävä käyttäjälle näkyvä ero on erilainen ulkoisten lämpötila/yms sensoreiden johdotus, joka osoittautui vaaralliseksi (piuhan irrottaminen kun laitteessa on virrat saattaa rikkoa sensoreita). Tällä disclaimerilla voidaan myydä nämä sopivalla alennuksella. Hoidetaan ensin kuitenkin nämä tuotantoerän laitteet pois alta, palaan vaikka sen jälkeen sulle asiaan.

Ja toiseen kysymykseen vastauksena StarTechin hubeja olen itse ostellut ebayn kautta.


ok, palataan asiaan, kiitos

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 23.09.2018, 00:17:11
Erona tuotantoversioon on lähinnä sisäisiä pikkuparannuksia piirilevyn asettelussa yms, ainoa merkittävä käyttäjälle näkyvä ero on erilainen ulkoisten lämpötila/yms sensoreiden johdotus, joka osoittautui vaaralliseksi (piuhan irrottaminen kun laitteessa on virrat saattaa rikkoa sensoreita).

Yhtenä erona vielä protoversiossa on RJ45-liitin väärinpäin, mikä hieman hankaloittaa johdon liittimen irroittamista jos laite on koteloitu Hammond-koteloon, sillä liittimen kynsi tulee kotelon laipan viereen. On kuitenkin ihan mahdollista.

Kunhan jossain vaiheessa aletaan duunailla noita antureita, niin voidaan tietysti tarvittaessa johdottaa myös tuon protoversion pinnijärjestykselle (koskee kaikkia antureita).

vehnae

Tänään talkoiltiin taas projektia eteenpäin, puolet tilauksista on nyt pakkaamista vaille valmiita. Ensi viikolla lähtee siis ensimmäiset hubit uusiin koteihin. Vähän tosin pitää kiirettä, eli postituspäivä ei ole ihan viikon alussa. Lähetän postin seurantakoodeja tilaajille sähköpostitse sitä mukaa kun saadaan laitteita liikkeelle.

Jussi Koponen

Jos jollain on tarve KomaHubille, mutta ei kerennyt tilaamaan, voi ostaa tuon meikäläiselle tulevan yksilön. Omakotitalon ja rantasaunan rakennuspuuhat vie sen verran aikaa, että harrastus on hetken jäissä.

vehnae

Jussille menossa ollut KomaHub on nyt varattu.

JoRy

Komahub on pöydällä, softa ladattu githubista, laitteessa virrat päällä ja sovellus toimii läppärissä  :smiley:

Pari juttua ensimmäisen innokkaan 5 minuutin kokeilun jälkeen:

1) Sovelluksessa ei näy setup-pushbuttonista kuin ylimmät pikselit. Ikkunan kokoa pitäisi säätää vähän korkeammaksi, liitteessä on kuva läppärini näytöltä.
2) Virran kulutuksen näyttöön voisi ottaa kaksi digittiä näkyviin jos mahdollista. Nyt näkyy vain yksi digit (0,1A), ja se vastaa kuitenkin jo 1W tehoa eli resoluutio on turhan karkea.

Ascom rajapintaa vielä etsiskelen, eiköhän se kohta löydy.

T:Jorma






vehnae

Aika mielenkiintoista! Vähän tarvitsisi taustoja tuon selvittämiseen, onko sulla ns. hidpi-näyttö eli käyttöliittymää skaalattu isommaksi? Yritin kyllä testailla skaalausta omalla koneellani, mutta en saanut tuota nappia menemään tuolla tavalla piiloon.

Virran kulutuksesta, valitettavasti tässä tulee ihan raudan rajoite vastaan. Tuo mittaus ei ole kovin tarkka etenkään pienillä virroilla, sillä virtakytkimeltä saatu virrankulutusta indikoiva jännite käyttäytyy silloin kovin epälineaarisesti, ja yksilöerot ovat ihan merkittävät. Tätä taklataan sillä, että hubissa on keinokuormalla tehty porttikohtainen kalibraatio. Vastaavasti oikosulkutilanteessa hetkellinen virta voi olla varsin merkittävä, eli mittausskaalan täytyy riittää myös korkealle. Pienin hubin havaitsema virta myös vaihtelee jonkun verran porteittain, tyypillisesti se on luokkaa 110..140mA. Eli pointtina siis, tällä tarkkuudella lukeman pitäisi olla oikein. Jos laitettaisiin yksi desimaali lisää, niin todennäköisesti se olisi yleensä väärin.

Ja ASCOM-ajureista, tulossa™  :smiley:. On jäänyt vähän taka-alalle kun itselläni ei ole sille käyttöä, mutta sellaisen loihtiminen on käytännössä copy-paste Komakallion koppia varten tehdyistä ajureista. Ehkäpä sellainen ilmestyy jo ensi viikolla.

jpaana

Jos löytyy joku toinenkin Linux/Mac-käyttäjä niin tein tuolle INDI-ajurin https://github.com/jpaana/indi-komahub
ScopeDome 2M, TS/GSO 8" RC (203mm 1624/1090mm 0.67x redulla), EQ8, Player One Poseidon-M PRO, Atik 383L+, ASI178MC, ASI120MM-S, SX Lodestar X2, Player One Phoenix Wheel, SX USB Wheel, ZWO EAF, Gemini SnapCap

JoRy

Selvisi tuo KomaHub-sovelluksen ikkunan koko-ongelma. Se tosiaan johtui siitä että Windowsini näytön skaalausmäärityksissä olin käyttänyt 125%. Kun muutin sen 100% ja käynnistin Komahub-sovelluksen uudestaan näkyi Settings pushbutton niin kuin pitääkin. Läppärissäni on pieni 13" näyttö ja kun käytössä on 1920*1080px resoluutio seuraa siitä että näytön teksteissä yms tarvitaan melkein luuppia ilman skaalausta suuremmaksi  :wink:

Virranmittauksen 0,1A resoluutiolla pärjää oikein hyvin, varsinkin kun tekniset rajoitukset tulevat vastaan. Sulake ja PWM-säätö toimivat myös nopeasti ja mallikkaasti, testailin niitä 30W halogeenipolttimon kanssa.

naavis

Lainaus käyttäjältä: JoRy - 30.10.2018, 19:50:18
Selvisi tuo KomaHub-sovelluksen ikkunan koko-ongelma. Se tosiaan johtui siitä että Windowsini näytön skaalausmäärityksissä olin käyttänyt 125%. Kun muutin sen 100% ja käynnistin Komahub-sovelluksen uudestaan näkyi Settings pushbutton niin kuin pitääkin. Läppärissäni on pieni 13" näyttö ja kun käytössä on 1920*1080px resoluutio seuraa siitä että näytön teksteissä yms tarvitaan melkein luuppia ilman skaalausta suuremmaksi

Tämä saattaa olla ratkaistavissa nyt kun tiedämme missä ongelma piilee. Tutkimme asiaa, voimme sen jälkeen mahdollisuuksien mukaan myös hutkia.

tuunari

Hei,
Onko anturidatan saatavuudesta KomaHubille lisätietoa? Pitääkö enabloida jotenkin, että "näkyy" KomaHubille? Onko toimiva Ascom ajuri jossain ladattavissa? Kokeilin DS18B20- ja TSL237-sensoreita ja hiljaiselta näytti. Mitattuna TSL-sensori näytti muuttavan taajuutta valoisuuden mukaan.  Schema-kaaviot githubissa eivät taida olla ajantasalla..?

-pasi

Lauri Kangas

Leiska- ja skemafileet githubissa näyttää aika tukevasti vanhentuneilta. Sulla olevaan versioon on mainittujen antureiden pinoutti käännetty kokonaan toisinpäin, kun epähuomiossa tuli prototyyppiin väärinpäin. Uusi pinoutti on seuraavanlainen:



Sekä TSL- että DS:n liittimissä 5V on kärjessä eli komahubin puoleisessa stereojakissa kaikkein syvimmällä, jotta se kytkeytyy viimeisenä eikä oikosulkeudu mihinkään kun plugia kiskotaan irti. Maa on viimeisessä sleevissä, eli signaali (siis DS:n tapauksessa digisignaali, TSL:n tapauksessa kanttiaalto) on keskimmäisessä renkaassa.

Ymmärtääkseni noiden anturointien pitäisi olla teille lähetetyissä firmiksissä jo ihan toimintakunnossa. Hubi haistelee herätessään mitä antureita on kiinnitetty.

Tuota DS-anturia varten on laudalla valmiina 10k ohmin pull-up vastus, jonka voi ottaa käyttöön sulkemalla jumpperin JP4. Kummassakin on myös konkat dekoplaukseen, mutta ainakin TSL-anturin kanssa kannattaa pistää sellainen myös sinne anturin luokse piuhan toiseen päähän (0.1 uF). DS toiminee kyllä ilmankin.