Kirjoittaja Aihe: Mikä optinen ilmiö?  (Luettu 2838 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1817
Vs: Mikä optinen ilmiö?
« Vastaus #15 : 30-04-2018, 23:02:59 »
Lampi on aika varmuudella myös ollut jääddä pohjaan asti. Jään (pinnan) ominaisuudet ovat tässä nyt ilmeisesti se lopullinen mysteeri..

Jos Senjan saari on Jäämeressä joka ei jäädy, miksi lampi jäätyisi pohjaan asti? Eikö Golf-virta lämmitä seutua selvästi sisämaata enemmän joten ehkä jää olikin vain 10 senttistä?

Löysin visitnorway-kartan: https://www.visitnorway.com/places-to-go/northern-norway/senja-central-troms/

On se niin iso saari että saattaa olla kylmäkin...

Poissa hm

 • Taivaanvahdin kehitys
 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 343
Vs: Mikä optinen ilmiö?
« Vastaus #16 : 01-05-2018, 22:12:27 »
Haastava ilmiö, johon Minnaertin selaaminen ei tarjonnut osviittaa.

Jos valo kulkee taittuen väliaineen läpi, taittuvat siniset säteet eniten. Diffraktion tapauksessa puolestaan punaiset säteet taipuvat voimakkaimmin. Antaisiko tämä pontta pohdiskelulle?

Hannu Määttänen

Poissa mpmark

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Mikä optinen ilmiö?
« Vastaus #17 : 03-05-2018, 16:50:30 »
Alkuvuosi oli P-Norjassa harvinaisen kylmä ja kuiva. Käytännössä ei sateita/lunta kahteen kuukauteen, ja pakkanen pysytteli rannikollakin keskimäärin -5 ja -10 välillä, ei tainnut edes plussalla käydä. Ja vaikka golfvirta todellakin vaikuttaa, ja meri pysyy sulana, kyllä lammet ja järvet, sekä jopa rauhallisempien ja syrjäisempien vuonojen päät jäätyvät talvisin. Ollaan kuitenkin satoja kilometrejä napapiirin yllä.
Jää oli siis varmasti ehtinyt paksuuntua, ja jotenkin vain oli minulla sellainen tunne, että lampi olisi matala ja pohjaan asti jäässä, vaikka olikin aivan avomeren äärellä. En tutkinut asiaa sen kummemmin, mutta siltä vaikutti (näytti ja kuulosti). Voin olla väärässäkin. Enkä ole varma onko sillä merkitystä tässä. Jäätä on takuulla ollut niin paksulti, että sen ja mahdollisen veden rajapinnalla tuskin on ollut merkitystä ilmiön synnyn kanssa.

Alla linkki muutamaan lisäkuvaan, jos niistä nyt on mitään apua. Eli sieltä löytyy rajaus tuosta alkuperäisestä kuvasta, sekä hiukan myöhemmin eri kohdasta otettu laajis, sekä myös rajaus siitä. Linkin takana olevat kuvat ovat täys resoluutioisia.

Kenties jään pinnan pienen pienet nystyrät ovat heijastaneet valoa niin että on tapahtunut jonkinsortin interferointia..?

Linkki lisäkuviin: https://drive.google.com/open?id=1JuBUyLxpDBessSerRvzVXY-QQbYc-DaJ


Poissa Pappis

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 601
Vs: Mikä optinen ilmiö?
« Vastaus #18 : 03-05-2018, 19:24:24 »
Yksi asia paremmista kuvista käy ilmi: Suoraan = peilin tapaan heijastuneessa valossa ei noita värejä näe, ei edes reunalla.  Värit ovat hieman sivussa optiselta linjalta (aurinko - peiliheijastus jäästä - kamera). Joten värien muodostumisessa on kyse joko jäästä sironneen valon interferenssistä tai jään pinnan epätasaisuuksista heijastuneen valon interferenssistä. Jälkimmäisen selityksen hylkäisin, koska heijastus ei ole tuolla tavalla väriselektiivinen, eikä vastaavasri heijastuneessa suorassa valossa noita värejä ole.

Jäljelle jää nähdäkseni vain jäästä (jään pinnan välittömässä läheisyydessä jäästä) sironneen valon interferenssistä, koska tällöin värien selittämiseksi löytyisi ehdokkaaksi jäässä olevat jännitykset, esim. jään muodonmuutosten tai lämpötilojen vaihtelun luomana. Polaroitunutta valoa tai polarisaatiosuodinta ei välttämättä edes tarvita ilmiön näkemiseksi, kun valon lähde on pintaan nähden "matalalla".

Ylempänä epäilty jään pinnan sulaminen/pehmeneminen auringonpaisteessa saattaisi jopa luoda jään pintaan sopivan "kalvon", joka aiheuttaa tämän joko kalvona (heijastukset kalvon ylä- ja alapinnalta), tai sitten tämän pehmenneen jääkalvon ja perusjään välillä on jännitystä. Mutta, jos sulaminen on syynä, niin silloin ilmiön pitäisi näkyä laajoilla alueilla jäällä samankaltaisena.

Ok, uskon jään jännitysten aiheuttavan tämän. Tähän sopisi myös se, että ilmiö näkyi erilaisena eri kohdissa. Eli jännityskenttä jäässä ei ole tasainen, mikä on yleensä aina totta.
t. Jarkko

Taivaanvahti: https://www.taivaanvahti.fi/observations/byUser/8364/pics
AstroBin: http://www.astrobin.com/users/JKLaukkanen/
Flickr: https://www.flickr.com/photos/152540518@N08/

Celestron C6N & CG5, ES 2x & 5x FE, Baader Scopos & Eudiascopic, Astronomik/Baader/BelOptik suotimia