Yksi asia paremmista kuvista käy ilmi: Suoraan = peilin tapaan heijastuneessa valossa ei noita värejä näe, ei edes reunalla. Värit ovat hieman sivussa optiselta linjalta (aurinko - peiliheijastus jäästä - kamera). Joten värien muodostumisessa on kyse joko jäästä sironneen valon interferenssistä tai jään pinnan epätasaisuuksista heijastuneen valon interferenssistä. Jälkimmäisen selityksen hylkäisin, koska heijastus ei ole tuolla tavalla väriselektiivinen, eikä vastaavasri heijastuneessa suorassa valossa noita värejä ole.
Jäljelle jää nähdäkseni vain jäästä (jään pinnan välittömässä läheisyydessä jäästä) sironneen valon interferenssistä, koska tällöin värien selittämiseksi löytyisi ehdokkaaksi jäässä olevat jännitykset, esim. jään muodonmuutosten tai lämpötilojen vaihtelun luomana. Polaroitunutta valoa tai polarisaatiosuodinta ei välttämättä edes tarvita ilmiön näkemiseksi, kun valon lähde on pintaan nähden "matalalla".
Ylempänä epäilty jään pinnan sulaminen/pehmeneminen auringonpaisteessa saattaisi jopa luoda jään pintaan sopivan "kalvon", joka aiheuttaa tämän joko kalvona (heijastukset kalvon ylä- ja alapinnalta), tai sitten tämän pehmenneen jääkalvon ja perusjään välillä on jännitystä. Mutta, jos sulaminen on syynä, niin silloin ilmiön pitäisi näkyä laajoilla alueilla jäällä samankaltaisena.
Ok, uskon jään jännitysten aiheuttavan tämän. Tähän sopisi myös se, että ilmiö näkyi erilaisena eri kohdissa. Eli jännityskenttä jäässä ei ole tasainen, mikä on yleensä aina totta.