Kirjoittaja Aihe: Sopiva polttoväli ensimmäiselle kuvausputkelle  (Luettu 2000 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Makev

  • Periodinen komeetta
  • **
  • Viestejä: 12
Morjens,

Olen pikkuhiljaa suunnittelemassa ekan oikean kuvauskaukoputken ostoa, ja kysyisin hiukan "vahvistusta" omille tuuminnoille. Jokunen viikko kahlattu tämän lisäksi ulkomaisia foorumeita läpi, ja ymmärtääkseni aika suosittu neuvo aloitukseen on 80mm apokromaatti linssiputki. Itseä kiinnostaisi kohteina eniten galaksit ja sumut, joista valitettavasti ensin mainitut (yhtä poikkeusta lukuunottamatta) ovat aika pieniä ainakin 80mm putkelle. mm. Astrobinistä kuvia selaamalla joku 1700mm polttoväli houkuttaisi (8'' EdgeHD + reducer) mutta taitaa olla tähän asti pelkkää 300mm kamerazoomia käyttäneelle liian iso hyppy :)

Eli siis, oon miettinyt polttoväliksi tuollaista 700-800mm, ja tähän päälle (ainakin laajoihin kuviin) reduceri/korrektori niin tippuu tuonne 550-650mm tienoille. Ideana tässä että käytössä olisi pienempi polttoväli isompiin kohteisiin (Andromeda näyttäisi juuri ja juuri mahtuvan, ja lienee käytännössä isoin kohde?) ja ilman reduceria (tai pelkällä flattenerilla) voisi kuvata esim muita galakseja ja saada edes hiukan kokoa keskellä kuvaa. Painot tämän kokoluokan tripleteissä näkyy pysyvän vielä ihan hyvin aisoissa, niin ettei putki + muut kamat vielä pitäisi jalustaa niiata. Kuulostaako tämä toteuttamiskelpoiselta vai onko jotain jota en osaa ottaa huomioon? Kärsiikö esim. kuvanlaatu reducerin kautta verrattuna pienempään putkeen jossa natiivina pienempi polttoväli?

Jalustana EQ6-R, kamerana modaamaton Nikon D5600, tulee jossain vaiheessa vaihtumaan "oikeaan" astrokameraan mutta tällä ei kiire. Seurantaputki (tai OAG) sen sijaan täytyy hommata putken kanssa. Tähän asti kuvaillut pelkällä 70-300mm kittiobjektiivilla (seurannalla vasta lyhyen aikaa) ja tällä tarkoitus jatkaa ja kokemusta hankkia ennen putken hankintaa, eli ihan täysin pystymetsästä en hommaan lähde. Tarkoituksena saada hahmoteltua järkevä polttovälialue ja koostaa lista sopivista putkista (hiukan katsellut alustavasti mm. Astro-Techin AT115EDT, ES FCD100 102ED ja TS:n Photoline malleja) ja kesemmällä sitten tilata ennen iltojen pimenemistä. Samalla avautuu hiukan mahdollisuus kyttäillä sopivia tarjouksia :)
____________________
TS Photoline 80/480 Triplet APO + corrector
Nikon D5600
EQ6-R
Altair 60mm + GPCAM2