Laitepäivät 2018

Aloittaja op, 24.02.2018, 15:28:38

« edellinen - seuraava »

op

Laitepäivät järjestetään tänä vuonna huhtikuussa 6-8.4. tutussa paikassa Tähtikalliolla.

Ilmoittautuminen on alkanut ja voit ilmoittautua osoitteeseen havaintovalineet@ursa.fi.
Majoituspaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Muista ilmoittaa minä päivänä tulet ja milloin lähdet pois, jos tarvitset yöpymispaikan. Myös päivävierailijoita pyydetään ilmoittamaan tulostaan.

Ohjelma ei ole vielä valmis ja ilmoitan siitä myöhemmin. Hyviä ideoita tarvitaan aina ja kuuntelen niitä mielelläni. Viime vuoden palautteet pyritään huomioimaan ja ainakin lounastauon kestoa pidennetään. Jos sinulle tulee mieleen jotain parannettavaa, lähetä viesti. Hyvän ohjelman varmistamiseksi, jos sinulla on jokin aihe mistä haluaisit kertoa muille osanottajille niin kerro siitä samalla kun ilmoittaudut.

Vanhaan tapaan sunnuntaina pidetään ryhmäkokous ajankohtaisista asioista ja joka päivä käydään tietysti läpi viikonlopun havaintoja ja kuvia.

t. OP

A.t.o.m.i

Hei, ilmoittautumiskaavake Laitepäivät 2018 tapahtumaan löytyy täältä https://www.ursa.fi/laitepaivat2018.html

Kaizu

Minkä vuoksi päivävierailijoiden pitää ilmoittautua?

Kaizu
Kai Forssen

pnuu

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 26.02.2018, 17:26:14
Minkä vuoksi päivävierailijoiden pitää ilmoittautua?

Kahvitarjoilu?
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

A.t.o.m.i

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 26.02.2018, 17:26:14
Minkä vuoksi päivävierailijoiden pitää ilmoittautua?

Yksi syy on myös kimppakyytien järjestäminen. Osallistujia tulee kuitenkin ympäri maata ja kaikilla paikalle haluavilla ei ole omaa autoa käytössä.

Toki paikalle voi tulla vaikka ei etukäteen olisikaan ilmoittautunut, mutta silloin emme voi taata vapaata yöpymispaikkaa.

A.t.o.m.i


MarkoM

Tuleeko esitelmistä tms. mitään streamia Youtubeen?
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

A.t.o.m.i

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 13.03.2018, 16:55:36
Tuleeko esitelmistä tms. mitään streamia Youtubeen?

Jos tekniikka toimii, niin tulee streami ja videotallenteet.

op

Terve taas

Ilmoittautuminen on ollut vilkasta ja yöpymispaikkoja on enää niukasti jäljellä. Sohvat päärakennuksessa ja ohjausrakennuksessa ovat vielä varaamatta. Lisäksi on 3 sänkypaikkaa vapaana pe-la väliseksi yöksi.
Päiväkävijöitä mahtuu kuitenkin vielä runsaasti mukaan ja pyydän myös heitä ilmoittautumaan, jotta voimme varata riittävästi kahvipullaa yms. pikkupurtavaa. Joku voi myös tarvita kyytiä ja me voimme ehkä auttaa, ohjaamalla nämä henkilöt ottamaan yhteyttä autolla tulevaan kävijään.

Ohjelmakin on julkaistu ja siihen saadaan vielä lauantaille täydennystä yhden esityksen muodossa. Päivitetty ohjelma julkaistaan toivottavasti pian.

t. OP

A.t.o.m.i

Lainaus käyttäjältä: A.t.o.m.i - 12.03.2018, 22:30:39
Laitepäivät 2018 ohjelma julkistettu https://www.ursa.fi/laitepaivat2018.html

Ohjelmaa päivitetty, mukaan on tullut Janne Peltosen "Radioastronomia harrastuksena".

op

Tervehdys

Laitepäiviin 2018 on enää vajaa viikko aikaa mutta vielä ehtii mukaan. Tosin majoituspaikat ovat yhtä paikkaa (päärakennuksen sohva) lukuun ottamatta kaikki jo varattu mutta paikalle kannattaa tulla jo pelkästään launantain ohjelman takia.

t. OP

op

Terve taas

Viikonloppu lähestyy ja Laitepäivät myös. Tupa on tulossa täyteen, vaikka pari henkilöä on joutunut perumaan tulonsa. Päärakennuksen sohva on edelleen vapaana ja on mahdollista, että joku sänkypaikkakin vielä vapautuu jonkun yllättävän esteen takia. Kannattaa siis ottaa varmuuden vuoksi ainakin hammasharja mukaan, jos jääkin yöksi.
Sää on ollut hyvin hankala viime viikkoina ja erityisesti tämän viimeisen viikon aikana. Siksi haluan varoittaa kaikkia Laitepäiville tulevia mahdollisesti hankalista olosuhteista Tähtikalliolla. Tie mäelle on ollut ja voi olla huonossa kunnossa vielä viikonloppunakin, myös jäätä on runsaasti, erityisesti mäen päällä olevassa risteyksessä. Parkkipaikkojakin voi olla niukemmin kuin aiempina vuosina.
Olemme kuitenkin tilanneet aurauksen ja hiekoituksen, joten luultavasti tilanne on parempi kun saavutte. Kannattaa kuitenkin ehkä kävellen tarkastaa tien kunto ja varmistaa parkkipaikka, ennen kun ajatte ylös.

Hyviä havaintokelejä toivoen.

t. OP

VP

Tie on lähes kokonaan sula, hyvin pääsi ylös. :smiley:

-V

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 13.03.2018, 16:55:36
Tuleeko esitelmistä tms. mitään streamia Youtubeen?


Sikäli kun tekniikka toimii (lähinnä verkko), niin esityksiä tulee livenä, ja myöhemmin tallenteina, Ursan harrastustoiminnan Youtube-kanavan osoitteeseen

https://www.youtube.com/user/ursasections
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

op

Terveiset Tähtikalliolta

Sää ei suosinut tämän vuoden Laitepäiviä mutta osanotto oli kuitenkin viime vuoden tasoa ja vieraskirjaan kertyi jälleen 33 nimeä, joista ainakin 23 yöpyi. Myös kaksi ensikertalaista oli tullut tutustumaan paikkaan ja he kertoivat myöhemmin viihtyneensä. Vaikka varoitin samalla viikolla, mahdollisesti huonosta, tien kunnosta ja parkkipaikkojen niukkuudesta runsaan lumen johdosta, varoitus osoittautui turhaksi. Sää muuttui viikon kuluessa merkittävästi, lumi ehti suurelta osin sulaa ja lisäksi tie mäelle oli hyvin aurattu, joten kenenkään ei tietääkseni tarvinnut jättää autoa alas. Myös parkkipaikat riittivät juuri ja juuri. Suurin osa porukasta saapui paikalle jo perjantaina ja ohjelma käynnistyi tavanomaisesti, kun jokainen vuorollaan yritti sovittaa ruokatarvikkeensa ennestään täysiin jääkaappeihin. Heti saunan jälkeen oli nähtävissä, että havainnot tulevat jäämään vähäisiksi, joten ilta kului enimmäkseen seurustelun merkeissä.

Edellisen yön havaintojen läpikäynti lauantaina ei kestänyt kauan, vain pari kolme asteroidia jätti jonkinlaisen jäljen Karin valotuksiin Allunalla ja Ville näytti piirroksiaan muutamasta Messier-kohteesta, jotka oli onnistunut pongaamaan Astrofoxilla. Päivän esitykset aloitettiin lounaan jälkeen ja ensimmäisenä Kari ja Rauno esittelivät valmisteilla olevan hiilikuituteleskoopin rakennetta ja sen lukuisia työvaiheita lukuisin valokuvin. Seuraavaksi Mikko kertoi kokemuksistaan eri yritysten tarjoamista mahdollisuuksista vuokrata etäteleskooppi parempien havaintokelien sijaintipaikoilta. Useimmille taisi jäädä kuitenkin vaikutelmaksi, että onnistuneelle valokuvalle tulee näin aika korkea hinta mutta verrattuna siihen, että matkustaa paikan päälle, raahaa omia välineitä mukanaan ja silti onnistunet valokuvat voivat jäädä saamatta, hinta on perusteltavissa. Omakohtaiset elämykset paikan päällä jäävät tietysti kokematta.

Lauantain ohjelma jatkui yhteiskuvalla (Jari Pekan ottama kuva on nähtävissä Laitepäivien sivuilla) ja iltapäiväkahvilla, jonka jälkeen Samuli ja Jari kertoivat Komakallion tuoreet kuulumiset ja näyttivät, kuinka peräti kolmen etäkäytettävän valokuvausteleskoopin havaintorakennuksen automatiikka toimii, live-esityksenä. Heidän jälkeen Veikko kertoi karttaohjelmasta Moon Trek ja muutamasta vastaavasta palvelusta netissä. Päivän viimeisenä esityksenä Janne Peltonen Ursalosta esitteli, miten radioastromia on mahdollista myös harrastajalle. Bonuksena ja luontevana jatkona tälle Jorma Ryske esitteli naapurissa toimivan Viestikallion toimintaa ja päätteeksi kävimme porukalla tutustumassa heidän havaintokeskukseen ja mm. kuuluisaan Lomo-teleskooppiin.

Sunnuntaina havaintojen esittelyyn ei ollut tarvetta edellisen yön surkean sään takia mutta Mikko paikkasi tämän ex tempore esityksellä kertomalla ja esittelemällä valokuvia tuoreesta vierailustaan Tŝernobylin ydinvoimalan onnettomuusalueella. Laitepäivien viimeisenä esityksenä kuulimme Mikon esityksen Copenhagen Suborbitals'in kunnianhimoisesta suunnitelmasta viedä joukkorahoituksen avulla ihminen 105 km korkeuteen ja palauttaa hänet laskuvarjon avulla turvallisesti takaisin maan pinnalle.

Kuten aiemminkin, palautetta toivotaan niin järjestelyjen kuin ohjelmankin suhteen. Kaikki toiveet pyritään huomioimaan.

Kiitän jälleen kerran kaikkia osallistujia ja esitysten pitäjiä. Toivottavasti ensi vuonna on paremmat havaintokelit.

P.S. Esitykset tullaan taas taltioimaan YouTubeen kunhan nauhoitukset on ensin editoitu ja äänentaso säädetty kohdalleen.

t. OP