Kirjoittaja Aihe: Sky-Watcher 127 Purku osiin  (Luettu 4942 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa jaava

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 513
 • Mistään ymmärtäjä
Sky-Watcher 127 Purku osiin
« : 16-10-2007, 13:23:57 »
Non niin,
nyt mä sen sitten tein. Irrotin Syntan Sky-Watcher Skyview-127 maksutovin takapään.

Tutkittuani noita juttuja kollimoinnista päätin sitten purkaa putken, jotta näen miten noi ruuvit pääpeiliin vaikuttaa. Samalla poraan punapistetähtäimen jalustalle kiinnitysreijät.
Yllättyksekseni putken takana olevista kuudesta ruuvista yksi oli aivan löysä, ja kaikissa oli jälkiä, jotka kielivät niitä joskus käsitellyn.

Otin myös kuvia irrotetuista kaluista, niin pääsee joku muukin uskalias näkemään mitä osia siitä lähtee (seuraavassa viestissä).

Lyhykäisesti rakenteesta: Meniskuksen raami on kierteillä kiinni itse putken ulkokuoressa (halkaisija 140 milliä). Meniskusta ei voi (eikä siis toisiopeiliä) millään säädöillä justeerata. En myöskään ole meniskusta irroittanut putkestani.

Pääpeili sen sijaan liukuu hyvässä vaseliinissa noin halkaisijaltaan 3 sentin putken päällä (fokusointi - putken läpi valo tulee toisiopeilistä okulaarille). Tuo putki on kiinni valetussa alumiinisessa putken takakkannessa (erikoistykalulla avattavalla "mutterilla", johon en myöskään koskenut).
Takakansi kiinnittyy raamiin joka on (140 millisellä) kierteellä kiinni itse putkessa (kuten meniskuksen raami). Takakannessa on 6 ruuvia, joista 3 painaa raamia vasten, ja 3 vetää sitä takantta kohti. Raamin ja kannen välissä on o-rengas (halkaisija 140 milliä). Kollimointi tehdään noiden kuuden ruuvin avulla. Niiden avulla takakansi myös pysyy paikallaan. O-rengas suojaa pölyltä sisuskaluja ja myös estää takakantta raameineen kiertymästä auki.
 
JV

PS. Kun fokuksen säätönupin irrottaa (kahdella ruuvilla kiinni akselillaan), niin peiliä  ei pitele mikään paikoillaan. Jos putki on objektiivi alas päin, niin pääsee pääpeili liukumaan ja putoaa lopulta ulos 3 cm putkelta, jolla se liukuu.

« Viimeksi muokattu: 16-10-2007, 18:15:54 kirjoittanut jaava »
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Poissa jaava

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 513
 • Mistään ymmärtäjä
Vs: Sky-Watcher 127 Purku osiin
« Vastaus #1 : 16-10-2007, 15:25:25 »
Ohessa vähän kuvia purkaessa käteen jääneistä osista (tää on vuosimallia 2004):

Takakansi päältä ja alta:

{alt}
Kokokuva
3 reikää, joista puuttuu kuusiokoloruuvit, kiinnittävät takakannen raamiin (siis vetävät raamia puoleensa). 3 pienempää kuusiokoloruuvia vastaavat raamiin - ne siis määräävät raamin asennon teleskoopin putkeen nähden (jos 3 kiinnittävää ruuvia on kireällä). Raamin asento määrää puolestaan 3:n sentin putken asennon, jonka varassa pääpeili liikkuu.

{alt}
Kokokuva
Kuvassa takaaknnen lisäksi halkaisijaltaan 3:n senttimetrin putki (primary baffle tube), jonka varassa pääpeili liiukuu fokusta säädettäessä, ja jonka läpi toisiopeilistä tuleva valo menee okulaarille.

Raami päältä ja alta:

{alt}
Kokokuva

{alt}
Kokokuva
Raamin ulkoreunassa on kierre, josta se kiinnityy teleskoopin putken sisäpinnan vastaavaan kierteeseen.

Pääpeili takaa ja edestä:

{alt}
Kokokuva
Kuvassa näkyy myös fokuksen akseli joka kiinnittyy peiliin (metalliosaan johon peili kiinnityy)

{alt}
Kokokuva

Fokusnuppi:

{alt}
Kokokuva
Nupissa on 2 kuusiokoloruuvia, jolla nuppi lukitaan fokuksen akseliin.

Takakansi, raami ja pääpeili yhtenä kappaleena:

{alt}
Kokokuva
O-rengas tulee tuohon raamin kierteen ja takakannen väliseen osaa. Se litistyy lopulta putken pään, raamin ja kakannen pintojen väliseen tilaan. Sen lisäksi että se estää putkeen tulemasta pölyä, se estää raamia kiertymästä irti putkesta.

Näkymä putken sisään kun takakansi puuttuu:

{alt}
Kokokuva
Putken sisällä näkyy hieman purua joka syntyi kun kiersin raamin irti kierteistään. Sisäreunassa näkyy myös kierre johon raami kiinnittyy. Pohjalla näkyy meniskus ja sen keskellä toisiopeili sekä toisiopeilin baffle-putki.

JV

PS1. Putken, raamin ja takaknnen väliin tulevaa o-rengasta en kuvannut.

PS2. Kun ktsoo näkymää putken sisään, kuvaa peilistä  etupuolelta sekä kuvaa takakannesta, niin noissa pinnoissa näyttäisi heijastavan melkoisesti valoa. Pitäisköhän kysellä mistä kaupasta tuota liimapintaista heijastamatonta materiaalia saa ostaa.
« Viimeksi muokattu: 16-10-2007, 18:40:11 kirjoittanut jaava »
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Poissa jaava

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 513
 • Mistään ymmärtäjä
Vs: Sky-Watcher 127 Purku osiin
« Vastaus #2 : 16-10-2007, 15:49:26 »
Purkuohje:

Niin kuin minä sen tekisin. En sitten ole ollenkaan varma tulenko saamaan kollimoinnin enää koskaan kohdalleen. En siis suosittele kenellekään purkamista ainakaan tässä vaiheessa.

1. Asetetaan putki vaakatasoon, jotta pääpeili ei lähde liukumaan kun fokusnuppi on irroitettu. Älä avaa 3:n senttimetrin putken lukitusrengasta.

2. Avataan 3-isompaa kokoa olevaa kuusiokoloruuvia takakannessa (älä koske ollenkaan niihin kolmeen pienempään) ja fokusnupin 2kpl pienet kuusiokolot. Fokusnuppi lähtee helposti irti. Takakansi on tiukassa o-renkaansa takia. Minä otin lujasti kiinni ja hieman väänsin. Operaatio on syytä tehdä kuitenkin niin ettei putki paljoa tärähdä kun kansi irtoaa: Fokusnupin akseli on kiinni peilissä sekä tiukalla sovitteella kulkee takakannen läpi, ja takannessa kiinni oleva "primary baffle tube" tiukalla sovitteella peilin läpi. Kun "vulkanoitunut" o-rengas heltiää, tulee takakansi 3:n senttimetrin putkineen ulos.

3. Poistetaan o-rengas.

4. Kierretään raami irti putkesta ja varotaan ettei itse pääpeili (se ei ole millään kiinni ja makaa putken senämällä) aiheuta raappeita putken seinämään. Raami kiertyy ihan käsin kiertämällä.

5. Otetaan varovasti pääpeili putkesta.

Toinen tapa olis avata 3 ruuvia vain hieman ja kiertää takakansi raameineen auki. Mutta o-rengas saattaa olla melkoisesti kiinni putkessa, joten olisi hyvä päästää myös vääntämään takakantta ulospäin putken perästä.

JV

PS. Kasaus: Tuon takakannen, raamin, 0-renkaan ja peilin voi kasata ennen niiden asetusta/kiertämistä putkeen. Käynee helpommin näin.

 
« Viimeksi muokattu: 16-10-2007, 18:49:37 kirjoittanut jaava »
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Poissa jaava

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 513
 • Mistään ymmärtäjä
Vs: Sky-Watcher 127 Purku osiin
« Vastaus #3 : 10-12-2007, 18:04:56 »
Muutamia strategisia mittoja putkille:
Synta Sky-Watcher Skyview 127, Orion Starmax 127

Nimellinen apertuuri 127mm
Efektiivinen apertuuri 121mm (Sky and Telescope, March 2002, reviewed, menetelmä: "Entrance-pupil diameter measured with the telescope set to infinity focus.")

JV mitannut:
Pääpeilin halkaisija 130mm
Meniskuksen paikalleen lukitsevan renkaan sisähalkaisja: 127mm
Fokusnuppi: 26 täyttä kierrosta liikuttaa pääpeiliä 20mm (taka-asennostaan etuasentoonsa)
Pääpeilin polttoväli: 55cm (kynätestillä)
Etäisyys pääpeilistä toisiopeiliin (kun pääpeili taka-asennossa): 265mm - 29mm = 236mm
Pääpeilin baffle-putken pituus pääpeilistä mitaten (pääpeili taka-asennossa): 120mm
Pääpeilin baffle-putken etupään sisähalkaisija: 26mm

JV

If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.