Sään seurantaa 2018

Aloittaja Pekka Lehtelä, 07.01.2018, 04:42:24

« edellinen - seuraava »

Pekka Lehtelä

Selkeää taas viime yönä ja putken äärellä tuli oltua. Edelliseen yöhön verrattuna seeing hieman huonompi ja jotain vesihöryä ilmassa mutta hyvät olosuhteet siitä huolimatta. Aamu alkoi sarastaa ja puoli viiden jälkeen tuli mieleen näkyisikö M57 vielä vaikka taivas oli jo aika vaalea, kyllä se näkyi ja vieläpä ihmeen hyvin. Sen jälkeen kuuntelin jonkin aikaa lintujen laulua ja vetäydyin pikkuhiljaa nukkumaan antoisan yön jälkeen. Lapinkoirani Lissu oli tapansa mukaan avustajana koko yön.

Pekka

Pappis

Taas on sääennusteet mitä sattuu! Ennusteen mukaan olisi selkeä päivä ja näkyvyys yli 50 km. Ja kun ikkunasta katsoo ulos, nin umpipilvessä se on, ehkä jopa sumuista kauempana?!

Tane

Lainaus käyttäjältä: Tane - 28.02.2018, 03:57:17
Edelliseen viitaten saa jo sanoa että muutos tapahtui lopulta nytkin, tosin pakkasviiman saattelemana...tähdet kuitenkin näkyvät taas yö yön perään. Ja pakkaset palasivat muutaman leudon talven jälkeen eteläänkin. Niin, ja muinoin  ainakin luultiin tiedettävän että kylmää talvea seuraa helteinen kesä?

Lämmintähän on riittänyt aina yötä myöten jos ken viitsii planeettoja taivaanrannasta siigailla. Muutama aika hyvä yö oli alkuviikolla, Saturnuksesta sai putkenkin läpi tavanomaista paremman kuvan. Tämä yö toi muassaan horisonttiin tiehentyvän auteren jonka läpi tuskin enää näki...
Celestron C14,

wm-x

Tuulista mutta kirkasta lupailee. Ei ainakaan osan ennusteista mukaan sada. Uskaltaisikohan kuvata, vaikka päivä ollut niin epävakainen. Minä kun en yöllä sateeseen herää.

wm-x

Viime yö oli aivan huikea. Näin linnunradan selvästi omalta pihalta. Piti aurinkotuoli ottaa pimeimpään kohtaan tonttia ja jäädä paljain silmin ihastelemaan. Seeing oli todella rauhallinen guidauksen perusteella. Huippu yö!

Pekka Lehtelä

Sama juttu täällä Akaassa sillä aivan upea tähtitaivas viime yönä!

Pekka Lehtelä

Viime yö oli jo kolmas perättäinen hieno tähtiyö. Puiden yläpuolelle yltävää sumua, joka häiritsi havaintoja, oli klo 2.30 saakka jolloin sumu nopeasti häipyi ja tähtitaivas oli jälleen kerran todella upea.

Pekka Lehtelä

Viime yönä jälkeen selkeää mutta noin 30 asteen korkeudelle ulottuva sumu jonka yläpuolella oli melko hyvä tähtitaivas.

Pappis

Multa alkaa mennä luottamus jopa satelliittikuviin: pilvinuvien perusteella piti seljetä jo puoli tai ehkä jopa tunti sitten, mutta kurkistus taivaalle, eikä ainoatakaan tähteä näy pilvien takia...

Erik Pirtala

Pilvet hälveni illalla. Tosi kovat tuulenpuuskat, onneton seeing ja täysikuu tekee mukavan sopan tästä yöstä

Pekka Lehtelä

Täysin selkeää ja melko hyvä seeing mutta kun se kuu...

Pekka

wm-x

Perinteisesti kirkkaat kelit loppuvat kun kuu himmenee. Yritin googlettaa, mutta en löytänyt kenekään tekemää tilastoa, onko todennäköisempää että täysikuulla on kirkasta? Minusta tuntuu että aina täyden kuun aikaan sattuvat kirkkaimmat kelit.

RL

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 01.10.2018, 12:08:28
Perinteisesti kirkkaat kelit loppuvat kun kuu himmenee. Yritin googlettaa, mutta en löytänyt kenekään tekemää tilastoa, onko todennäköisempää että täysikuulla on kirkasta? Minusta tuntuu että aina täyden kuun aikaan sattuvat kirkkaimmat kelit.

Olen huomannut saman. Täysikuulla saattaa olla useita selkeitä öitä, mutta kun lähtee häiritsemästä, niin pilveä ja sadetta riittää. Onko kyseessä vain huono tuuri?

einari

Veikko Mäkelähän piti pitkään kelikalenteria ja muistaakseni tämäkin kysymys tuli esiin.
Ja jos oikein muistan niin korrelaatiota ei havaittu.
___
Tapio

Timpe

Oma ei niin tieteellinen "mutu" on, että joko täysikuulla tai sitten uusikuulla on vaikutusta vallitsevaan suursää-tyyppiin. Jos ennen tuota uuden Kuu-vaiheen tuloa on ollut selkeää, säätyyppi muuttuu pilvisemmäksi (ja päinvastoin aurinkoisemmaksi). Olen uskotellut itselleni tuon johtuvan vuorovesivoimien vaihtelusta, mikä voisi liikutella noita matalapaineiden reittejä tänne Skandinaviaan. Mutta tuo on täyttä "mutua" kaikki, jottei jonkun enempi asiaan tieteellisesti suhtautuvan tarvitse asiasta hermostua  :wink:
- Timo Inkinen