iPhonelle seurantajalusta

Aloittaja LauriT, 07.12.2017, 23:22:18

« edellinen - seuraava »

LauriT

Ajattelin tänä talvena kokeilla syvän avaruuden valokuvausta iPhonella, jonka kameroiden kuvakentät vastaavat 28- ja 56-millisiä objektiiveja. Kuvakentän puolesta 28-millinen sopisi linnunradan ja 56-millinen esimerkiksi Joutsenen tähtikuvion laajojen emissiosumujen valokuvaamiseen. Tähän projektiin erinomaisesti sopii NightCap-appi, jolla saa säädettyä ISO:n ja valotusajan. Lisäksi appi käskyttää puhelinta ottamaan automaattisesti kuvia koko yön TIFF-formaatissa.

Sain tänä iltana koottua puhelimen alle seurantasysteemin, joka mahtuu pieneen laukkuun eli on helppo ottaa vaikka reissuun mukaan. Jalustan perustana on alumiininen kolmijalka, jonka jatkona on pyörivä taso ja sen päällä yhden akselin suhteen kääntyvä tilttipää. Näillä saadaan säädettyä tarkka asento napatähtäykseen. Seurantanmoottorina toimivan Sightron nano.trackerin suurin ongelma on epätarkka napatähtäys. Tämä on ratkaistu tekemällä mikrometrin tarkka teline goto-jalustasta irrotetulla polarscopelle. Teline kiinnittyy seurantajalustan pyörivään kiekkoon.

Nyt vain odottelemaan, josko taivas enää ikinä selkenisi ja pääsisi testaamaan, minkä laatuisia astrokuvia saa otettua pieneen seurantamoottoriin kiinnitetyllä iPhonella!

Kuulapaa

Mielenkiintoista, mutta iphonessa on yksi huono puoli (tai no onhan niitä useampikin tähtikuvauksen kannalta), mutta se mitä tarkoitan, on laitteen taipumus sammua jäähtyessään. Kyllä sillä tietysti hetken kuvaa, mutta kovin kummoista keliä ko ilmiö ei pidemmässä sessiossa vaadi.

Melkein suosittelisin jonkinlaista lämmitystä.
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

einari

Minkälaisia valotusaikoja näissä iPhoneissa on (natiivisti) ?
Vai tekeekö tuo kuvaamissofta jotain pinoamistemppuja ?
___
Tapio

LauriT

Viime talvella ulkona puuhatessa puhelin todellakin sammui jo ihan taskussa ollessa, mutta kun pidin puhelimen yhdistettynä ulkoiseen usb-vara-akkuun, niin sittenpä pysyi päällä. Varmaankin on kuitenkin viisasta kietaista lämmitysvastus puhelimen ympärille, jotta jos lataus keskeytyy, niin ei ainakaan akku jäädy ja mene pilalle. Ja jos vastuksen asettasi ihan linssien lähelle (yläpuolelle, ettei lämpöväreily pilaa kuvaa), niin se saattaisi pitää linssitkin puhtaana huurteesta.

LauriT

NightCapin avulla ajattelin kokeilla 5-20 minuutin valotuksia eri ISO-arvoilla. Ja jos kiinnittäisi puhelimen guidattuun seurantajalustaan, niin periaatteessa tunnin yhtäjaksoinen valotuskin on mahdollinen. Ajattelin ottaa kohdekuvien lisäksi tavanomaiset darkit, biasit ja flatit ja pinota kuvat DeepSkyStackerilla.

LauriT

Tässäpä vielä minijalustan osat pöydälle (vaimon iloksi) purettuna.

Kuulapaa

Onnistuuko sillä tosiaan noin pitkät valot? Olen ollut siinä uskossa, että puhelimen softa rajoittaa valotukset maksimissaankin alle sekuntiin.

Edit: Jotain siellä puhutaan unlimited exposuresta, mutta ettei vaan olis jonkilainen pinoamisprosessi. Sinulla ilmeisesti on tuo asennettuna?
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

einari

Gookkeloimalla tulin siihen käsitykseen että 1s valotus on pisin natiivi valotusaika.
___
Tapio

RL

Latasin joskus puhelimeeni maksullisen sovelluksen, joka väitti pystyvänsä ottamaan pitkiä valotuksia. No jos sillä laittoi 5 sek valotuksen, niin musta kuva tuli samalla tavalla kun puhelimen omalla sovelluksella joka ei ota pitkiä valotuksia.

VeijoT

Kokeilin huvikseni ProCam ja Iphone 7+ niin siinä toimii myös Bulb.
mutta ei sillä sentää sumuja kuvata, mutta ehkä revontulia ym.

Veijo T
https://www.procamapp.com/tutorials.html

lotari

Pikaisen googlauksen perusteella NightCap (ja muut ohjelmat iPhonelle) tosiaan ainoastaan pinoaa lyhyitä valotuksia. Esim. seuraavasta artikkelista vuodelta 2016 löytyy maininta 0,5s maksimivalotuksesta (voi olla pidempi uudemmilla malleilla) sekä esimerkkikuvia pinoamisen vaikutuksesta:

https://www.35mmc.com/24/02/2016/nightcap-pro/

Mitä tulee itse seurantapuoleen niin nano.tracker on varsin mielenkiintoinen kapistus. Itselläkin on projektina väsätä minimalistinen tähtikuvaussetti saman seurannan ympärille, tosin hieman raskaammalla kamerapuolella. Tällä hetkellä jalustana on Siruin alumiininen T-005KX (740g), mutta postista pitäisi näinä päivinä tulla hiilikuituversio samasta jalustasta (T-025X, 520g) jonka avulla kuvauskaluston kokonaispainon pitäisi asettua kahden kilon tienoille.

Painot:
436g nano.tracker
200g Benro tilttipää (toimii wedgenä)
520g Sirui T-025X-jalusta
161g Andoer-kuulapää
98g Nitecore F2 virtapankki
22g USB-piuha
550g Sony RX1RII

Kokonaispaino ilman kameraa 1437g, kameran kanssa 1987g. Grammoja jos oikein viilaisi saisi tiltti- ja kuulapäät vaihtamalla vielä lisää kevennystä, mutta ehkä tämän nykyisenkin setin kehtaa reissuille mukaan ottaa..

Ajatuksissa on myös väsätä pidike napatähtäimelle tai laserille (yksinkertainen levy wedgen ja nano.trackerin väliin), mutta ainakin vielä napasuuntaus tapahtuu luurin kompassin ja vesivaa'an avulla. Syksyn keleistä johtuen kokonaisuutta on päässyt testaamaan vain kerran, silloinkin lyhyestä pilviraosta, mutta tulokset on ihan lupaavia näin ensialkuun. Minuutin parin pystytyksellä sai 35mm optiikalla ja 42mp kennolla siedettävän pyöreitä tähtiä 30s valotuksella.

Kahdesta 30s yksittäisvalotuksesta tehty pikkumosaiikki Härän ja Perseuksen tähdistöistä:

http://sikaheimo.photodeck.com/-/galleries/misc-astro/-/medias/caabe1d7-cb60-4724-8d37-8f0b498c405b-california-nebula-and-pleiades-in-the-constellations-of-taurus

Tarkoitus on ollut tästä projektista näpytellä oma lanka tänne foorumille, mutta laitetaan nyt tähän kun liippaa sen verran läheltä.

LauriT

Mainio setti sinullakin! Keveys on itsellenikin tärkeä, mutta koska näillä leveysasteilla piikit jaloissa ovat todella hyvä keksintö, niin tyydyin hivenen raskaampaan Surui ET-2004:een.  Alkuperäinen ajatus oli rakentaa kevyt seurantasysteemi normijärkkärille ja nano.tracker hoitanee homman hyvin. Ja siinä sivussa tuli ajatus kännykkäkuvauksesta. Mutta nyt selvisi, että NightCap ei oikeasti otakaan pitkiä valotuksia, joten alkaa epäilyttää, josko kännykällä saa lainkaan kuvattua emissiosumuja. Ehkä kuitenkin linnunradan...

VeijoT

Tässä pari testikuvaa iPhone ja Samsung K Zoom puhelimilla. Samsung tekee huomattavasti puhtaampaa jälkeä samalla valotus ajalla.

Samsung K Zoom Mod testikuvia lisää.
https://avaruus.kuvat.fi/Kuvausvalineet/Samsung-K-Zoom/index.html


iPhonella sain tuonverran tähtiä ProCam ohjelmalla. Valotusta voi jatkaa Bulp moodissa. Tänään oli pilviä, mutta hetken aikaa vähän rakoili. En viitsinyt jatkaa valotusta tuon pitemmälle.



Samsun K Zoom testi


Samsung K Zoom puhelimen omalla objektiivilla.