Kirjoittaja Aihe: Esitelmä Kirkkonummella 12.12.2017  (Luettu 1502 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Seppo Linnaluoto

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 404
Esitelmä Kirkkonummella 12.12.2017
« : 07-12-2017, 16:30:50 »
Esitelmä tähtienvälisestä avaruudesta

Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa dosentti Jorma Harju, jonka aiheena on Orgaaniset molekyylit tähtienvälisessä avaruudessa. Esitelmä pidetään tiistaina 12.12. klo 18.30 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa Kirkkonummen rautatieaseman pohjoispuolella Asematien varrella. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tähtienvälisistä pilvistä ja tähtiä ympäröivistä pölyvaipoista on löydetty noin 200 kemiallista yhdistettä. Suurin osa näistä on hiiltä sisältäviä orgaanisia molekyylejä, mm. elämälle tärkeitä alkeellisia sokereita ja alkoholeja.  Samoja aineita löydetään myös komeetoista. Yhteys tähtienvälisen kemian ja planeettojen pinnalla syntyvän elämän välillä on kuitenkin vielä hämärän peitossa. Esitelmässä käsitellän viime aikaisia tuloksia koskien orgaanisten molekyylien muodostumista tähtienvälisessä avaruudessa ja tähtiä ympäröivissä pölykiekoissa.

Jorma Harju toimii tutkijana Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella sekä Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik:issä Saksassa.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi