Kalibrointihaaste

Aloittaja PetriKe, 10.11.2017, 12:02:46

« edellinen - seuraava »

PetriKe

Moi,

Pähkin tässä kuvien kalibrointiin liittyvän haasteen kanssa. Ongelma ei esiinny kaikkien kuvien/kohteiden osalla, vaan tietyssä määrää kohteita. Selvittämättä on, johtuuko kohteen sijainnista vai mihin aikaan kohdetta on kuvattu (siis ensimmäisenä listalla vai viimeisiä).

Kuviin tuntuu jäävän bias, dark ja flat kalibroinnin jälkeen jonkinlainen bias, joka nostaa tässä tapauksessa käytössä olevan back illumited kennon rakenteen näkyviin. Normaalissa kalibroinnissa tuo häviää luonnollisesti näkyvistä ihan kun pölypallerot ja muut kuvaan kuulumattomat häiriöt.

Kun yksittäiset kuvat pinoaa, niin ongelma korostuu (Kuva1). Olen tehnyt useita kokeiluja mm. flattien suhteen kuvaamalla flatit eri median-ADU arvoilla, mutta se ei tätä ongelmaa ratkaise (nomaali flat Kuva2). Eli mielestäni kennon bias on näissä kuvissa eri tasoa master biaksen kanssa. Toisaalta jos säädän tätä biasta manuaalisesti vähentämällä raakakuvista vaikka 75 ADUa kaikista pikseleistä, niin flat ei enää toimi pölypalleroiden osalta, mutta 'ristikko' miltei häviää.

Mikähän tässä mahtaa olla ongelma?


Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

vehnae

Disclaimer: tämä menee hieman tai aika paljonkin spekulaation puolelle kun noin hienoja vehkeitä ei ole tullut käytettyä.

Mutta luulisin, että kyseessä on thinned BSI-kennoissa esiintyvä ns. etaloning effect, eli interferenssikuvio joka syntyy valon heijastuessa edestakaisin kennon hyvin ohuen piikerroksen sisällä. Nihkeäksi tämän tekee se, että sen intensiteetti riippuu aallonpituudesta (voimakkaampi kohti pidempiä aallonpituuksia), jolloin eroavaisuudet flattivalonlähteen (onko sulla kalvo vai taivasflatit?) ja yötaivaan spektrissä voisivat saada aikaan sen ettei se korjaudu oikein. Mahdolliset taustataivaassa olevat monokromaattiset lähteet (esim. ilmahehku) voivat myös saada aikaan vaihtelua olosuhteiden mukaan.

Jos tämä ei perinteisemmillä keinoilla korjaudu, niin jotain enemmän kikkakolmosia voisi yrittää. Koska kuvio kennolla on muodoltaan vakio, niin voisit ottaa kasan ruutuja eri puolilta mahdollisimman harvaa tähtitaivasta ja mediaanipinota ne. Lopputuloksena pitäisi olla tähdetön kuva jossa on jäljellä vain taustataivas ja tuo interferenssikuvio, mitä voi sitten yrittää vähentää lopullisesta pinosta tilannekohtaisella kertoimella varustettuna. Ei erityisen mukavaa, mutta mahdollisesti toimivaa.


PetriKe

Taivasflatteja käyttänyt monta vuotta ja hyvin on toimineet. Mystiseksi tämän tekee se, että saman yön toisen kohteen kuvat korjautuvat samoilla master-kalibrointikuvilla täydellisesti.

Voihan olla, että jostain suunnasta putkee pääsee enemmän hajavaloa ja aiheuttaa tuon ilmiön. Tätä on todella vaikea poistaa kuvankäsittelyllä, ja yleensä samalla huuhtoutuu himmeät yksityiskohdat taustataivaalta.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa