EPSC 2017: DeTeCt - törmäykset Jupiteriin

Aloittaja VeikkoM, 05.11.2017, 22:19:17

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Mielenkiinto Jupiteriin tapahtuvista törmäyksistä heräsi varmaankin suuremmassa määrin komeetta Shoemaker-Levy 9:n törmätessä planeetan kaasukehään vuonna 1994. Jupiter on suuri planeetta, johon tavan takaa osuu komeettoja, pieniä asteroideja ja meteoroideja. Yllättäen näiden havaitseminen maapallolta on mahdollista.

Ammattilaiset eivät monitoroi planeettaa jatkuvasti, sen sijaan harrastajat ovat kuvanneet planeettaa kymmeniä tuhansia tunteja. Anthony Wesleyn ja Christoffer Go:n havainto 3.7.2010 osoitti, että harrastajavälinein on mahdollista napata jopa noin 10 m kappaleiden iskut Jupiteriin.

Lyhytaikaisten törmäysten, jollaista ei jää jälkeä Jupiterin pilvikerrokseen, havaitseminen on harrastajien havainnoista hankalaa, koska harrastajakuvat kootaan monien minuuttien videopätkistä pinoamalla, jolloin muutama ruutuun tarttunut välähdys keskiarvoistuu pois.

Luis Calderon ja Marc Delcroix ovat kehittäneet DeTeCt-ohjelmiston, jolla videoaineistoista voidaan yrittää etsiä törmäysten aiheuttamia välähdyksiä. 

Wesleyn ja Gon havainto mukaan lukien törmäyksiä on löydetty viisi kertaa:
3.7.2010
22.8.2010
10.9.2012
17.3.2016
26.5.2017

Jos teillä havaitsijoilla on alkuperäiset havaintojen videoaineistot jäljellä, kannattaisi osallistua havaintoprojektiin ja ajaa nuo videot DeTeCt-ohjelmalla läpi. Tietysti erityisen kiinnostavaa olisi, jos jollakulla on em. päivistä havaintoja. Ohjelmiston tuottamat mahdolliset löydöt kannattaa tietenkin tarkastaa, ovatko oikeita.

Myös negatiiviset havainnot (ei törmäyksiä havaittu) ovat tärkeitä ilmiöiden tiheyden arvioimiseksi. Tällä hetkellä 81 havaitsijaa ovat raportoineet yli 72 000 videota ja yhteensä noin 85 päivää havaintoaikaa. Lisää dataa kaivattaisiin ehdottomasti.

Havaintoprojektin sivu löytyy osoitteesta: http://www.astrosurf.com/planetessaf/doc/project_detect.php
Tuolta löytyy myös linkki ohjelmistosivulle: http://www.astrosurf.com/planetessaf/doc/dtc/doc/dtc_tuto_en.htm

Marc Decroix ottaa vastaan ohjelmiston tuottamia raportteja.


PS. tästä näyttää olleet foorumilla viesti vuodelta 2014, kun projekti oli vasta alussaan.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Pappis

Toimiiko tuo ohjelma myös Kuun kanssa? Tai, onko Kuu-videoille vastaavia ohjelmia?

einari

Tätä aikanaan kokeilin ja muistaakseni pidin pienen esityksenkin Tähtikalliolla.
En muista kokeilinko muihin kuin Jupiterista otettuihin videoihin, mutta mikseipä oikeastaan voisi toimia kuuvideoidenkin kanssa - ei muuta kuin kokeilemaan.
Googlasin hieman vastaan tuli juttua softasta nimeltä Midas:
https://arxiv.org/abs/1503.07018
Mutta sen kummempaa sivustoa ohjelmasta varsinaisesti en löytänyt.
___
Tapio

VeikkoM

Veikkaan, että softa on optimoitu Jupiter-havaintoihin, mutta periaatteessa Kuun suhteen ei ole mitään poikkeavaa välähdysten etsinnässä.

Muistelen, että noita välähdyksiä Kuustakin on metsästetty, ainakin pimeästä osasta.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: VeikkoM - 06.11.2017, 21:46:59
Muistelen, että noita välähdyksiä Kuustakin on metsästetty, ainakin pimeästä osasta.
Juu, on metsästetty ja löydetty ja maailmalla sitä tehdään koko ajan, niin NASAn kuin harrastajienkin toimesta. NASA Lunar Impact Monitoring Program -sivusto kertoo jonkin verran asiasta lisää. Näkyvät mainostavan LunarScan Detection Software v1.5:ä, tiedä sitten mitä tuo tekee... Esimerkiksi kuuharrastajien jo kuolleen Selenology Today -verkkolehden viimeisessä numerossa oli harrastajien tuloksia. Kirjakin tuosta kirjoitettiin jo aika monta vuotta sitten. Suomessa tätä touhua ei ole minun tietääkseni toistaakseni harrastettu, mikä on tietenkin sääli, koska periaatteessahan tuo on erittäinkin helppoa hommaa, jolla riittävän pitkän ajan kuluessa saisi varmasti aikaiseksi tuloksia, joilla olisi tieteellistä mielenkiintoa.

Teemu

Parallax

Suomen aikaan milloin on 26.5 Jupiteriin osunut jotain ja mihin?.

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: Parallax - 10.11.2017, 17:24:58
Suomen aikaan milloin on 26.5 Jupiteriin osunut jotain ja mihin?.
Pohjoiselle napa-alueelle joskus klo 19.24.6-19.25.0 UT, eli tehnee 22.24-22.25 Suomen kesäaikaa.

Mm. näissä vähän lisää:
http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/new-impact-flash-seen-at-jupiter/
https://www.youtube.com/watch?v=k4mNMqlz4xg

Teemu