tee-se-itse dispersiokorjain

Aloittaja Pappis, 28.10.2017, 08:11:41

« edellinen - seuraava »

Pappis


Lauri Kangas

Ihan näyttää toimivalta ratkaisulta. Tuota prisman siirtelyä pituussuunnassa mietin joskus itsekin kun nuo korjaimet tulivat markkinoille. Vähän hankalampi toteuttaa kuin perinteinen, mutta toisaalta perinteisessäkin pitää olla kaksi vipua joita käännetään symmetrisesti kummallekin sivulle, että korjaustaso pysyy pystysuorassa.

Eiköhän noita nähdä kohta kaupoissa.

Lithos

Jotenkin maalaisjärjellä tuntuu että tuo pituussuuntainen siirtely voisi olla loogisempi ja halvempi toteuttaa ainakin tuotannon kannalta, joten eiköhän kiinan pajat ala niitä vielä takomaan.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Ari Haavisto

Isoimpana etuna tuossa on se, että optinen akseli säilyy samansuuntaisena; Hifistelijän ei tarvitse korjata kuvatason tilttiä, pelkkä sweet spotin siirtymän kompensointi riittää, ja sekin vain komaa tuottavissa optiikoissa. Haittana on sitten kenties paketin pituus. Suomen korkeuksilla prismojen etäisyydeksi tarvitaan jopa 40mm, siihen prismojen paksuus ja mekaniikka päälle ja monokameroilla vielä filsupyörä. Harva barlow toimii tuollaisella enää optimissaan tai kerroin menee aika rajuksi nykykameroiden pikselikoolle. Jos kiinalaiset alkavat noita tehdä, toivottavasti laittavat prismojen väliin jatkoskohdan, johon suomipoika voi laittaa filsupyörän matalalle kuvatessaan.

Tuossahan täytyy silti myös rotatoida horisonttitasoon, joten pitkä mekaniikka vaatii silti jonkinlaisen pyöritystoiminnon. Ja vaikka linkin takana jutussa nostetaan esiin, kuinka asteikon avulla säätö kohteen korkeuden funktiona on helppoa, ihan samalla lailla nyky-ADC:issa on asteikko jonka avulla voi säätää korjauksen korkeuden funktiona. Pierro Astron MK3 ADC:ssa on muuten enää yksi vipu. Vipua kääntämällä haetaan horisonttitaso ja vipua kiertämällä säädetään korjauksen määrä. https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5992_Pierro-Astro-ADC-Atmospheric-Dispersion-Corrector-with-T2-connection.html

Nykyään isot Newtonit ovat menossa valovoimaisempaan suuntaan ja pikselit pienempään suuntaan. Tämä ajaa tehollista F-lukua pienemmäksi. Toivottavasti keksisivät jotain, millä ADC:n aberraatiota pienillä aukkosuhteilla saataisiin hallintaan.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

AstroIle

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 28.10.2017, 23:09:51
Nykyään isot Newtonit ovat menossa valovoimaisempaan suuntaan ja pikselit pienempään suuntaan. Tämä ajaa tehollista F-lukua pienemmäksi. Toivottavasti keksisivät jotain, millä ADC:n aberraatiota pienillä aukkosuhteilla saataisiin hallintaan.

Menee vähän aiheen ohi, mutta isolla rahalla näyttäisi saavan aberraatiot kohdilleen pienemmillä aukkosuhteilla.
APM:llä Gutekunst ADC http://www.apm-telescopes.de/index.php?page=product&info=212815
http://gutekunst-optiksysteme.com/   kohta:ominaisuudet
t.Ile