Kuukohteita pintaa syvemmältä 6

Aloittaja VeikkoM, 29.09.2017, 00:26:56

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Kuukohteiden esittely- ja havaintokampanjat jatkuvat jälleen kesätauon jälkeen. Kuudennessa kuukohteita pintaa syvemmältä -äänestyksessä tarjolla on kolme erilaista vuorta tai vuoriryhmää. Äänestyksen tuloksena ilmestyy taas artikkeli Zeniitti-lehteen. Jälleen toivotaan harrastajilta uusia havaintoja voittajakohteesta, mutta toki aiemminkin tehdyt kelpaavat mukaan.

Äänestyksen kohdevalinnat ovat Kuu ja planeetat -ryhmän asiantuntijoiden Teemu Öhmanin, Jari Kuulan ja Ari Haaviston käsialaa.  Kohde-esittelyt Teemulta.  Äänestys on auki kaksi viikkoa.

Muistakaa myös vielä käynnissä oleva havaintoprojekti Suomalaiset Kuussa.




Mons Rümker sijaitsee Oceanus Procellarumin luoteisosassa. Kyseessä on noin 70 km:n läpimittainen ainutlaatuinen tuliperäinen rakenne, jonka pinnan silmiinpistävä muhkuraisuus johtuu lukuisista doomeista. Kiinan Chang'E 5 -lennon on määrä hakea näytteitä Mons Rümkeriltä mahdollisesti tulevana talvena. Mons Rümker on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde 62.

Mons Gruithuisen Gamma ja Delta ovat tunnetuimmat Gruithuisenin alueen tulivuorista. Melko jyrkkien rinteidensä ansiosta ne poikkeavat merkittävästi tavanomaisemmista doomeista. Ne sijaitsevat kuuhavaitsijoiden ja -kuvaajien suosiman Sinus Iridumin lounaispuolella. Mons Gruithuisen Gamma ja Delta ovat Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde 49.

Mount Marilyn on tuttu kaikille, jotka ovat nähneet Ron Howardin elokuvan Apollo 13. Se sijaitsee Mare Tranquillitatiksen kaakkoisrannalla, ja se toimi yhtenä keskeisenä maamerkkinä Apollo 10 ja 11 -lennoilla. Mount Marilynin nimi virallistettiin vasta viime kesänä, lähes 49 vuotta sen jälkeen kun Jim Lovell antoi vuorelle vaimonsa nimen. Mount Marilynin lähellä on haastavia vulkaanisia ja tektonisia rakenteita.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

VeikkoM

Jatkoin äänestystä vielä viikonlopun yli.  Käykääpä vaikuttamassasiihen. mikä kohde valikoituu havaittavaksi ja esiteltäväksi.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

T. Öhman

Hei,
äänestyksen mentyä tasan Mons Rümkerin ja Mons Gruithuisen Gamman ja Deltan välillä, valikoitui tämänkertaiseksi kohteeksi Mons Rümker. Siitä ei foorumilla järin monta kuvaa ole, joten niin uudet kuin vanhatkin havainnot - valokuvat, piirrokset, havaintokertomukset - ovat erittäin tervetulleita!

Rümker on melkoisen kranttu terminaattorin sijainnin suhteen, ja näkyy käytännössä ainoastaan paikallisen aamu- tai iltahämärän aikaan. Äkkiä katsoen jonkunmoisia havaintomahdollisuuksia olisi illalla 1.11., aamulla 16.11. (matalalla), ja yöllä 30.11.-1.12. Aamun 15.12. havainnot tuskin enää ehtivät mukaan, sillä Zeniitin juttu pitänee tuossa vaiheessa olla jo valmiina.

Ohessa Dial-a-Moonin näkemykset tilanteista 1. ja 16.11.2017.

Teemu 

VeikkoM

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

T. Öhman

Hei,
kuten lienette huomanneet, vuoden viimeinen Zeniitti on ilmestynyt, ja sen myötä myös Mons Rümker -juttu on luettavissa. Kiitokset vielä kaikille juttuun Rümker-kuviaan antaneille.

Teemu
P.S. Suomalaisia Kuussa ehtii vielä hyvin havaitsemaan.