Kirjoittaja Aihe: Ongelmia CFF RCT:n kanssa (CN-ketjussa)  (Luettu 4234 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Ongelmia CFF RCT:n kanssa (CN-ketjussa)
« : 18-06-2017, 21:42:40 »
Nostan aiheen esille tänne Ulkomailta ostaminen alueelle, kun ei tätä oikein pysty käsittelemään Katadioptriset kaukoputket lokerossakaan.
On siis kyse kalliista CFF Telescopes 250mm f8 RC putkesta, jossa näyttäisi olevan optisia ongelmia eli kiistaa kalliin RCT-putken optiikan laadusta. Tuolla CN:n sivuilla putken valmistaja Catalin Fus / CFF ja mittauspalveluja tarjoava Wolfgang Rohr (kontakt) esittävät eriävät mielipiteensä CFF-putken laadusta.

Jos asia kiinnostaa, niin aloittakaa lukemalla Cloudy Nights- foorumin ketju täältä: https://www.cloudynights.com/topic/577046-cff-250mm-10-rc-arrived/ (CFF 250mm 10" RC Arrived)
Tuolla ketjussa alkusivulla putken ostaja kertoo näin: "The scope came with a test report from Marcon Optics and it shows a strehl of 0.952."

CN-keskustelun kakkossivulla päästään sitten RCT:n kollimointiasiaan jota olen seurannut omasta mielenkiinnosta aihepiiriä kohtaan. Perusongelma näissä tuntuu olevan, kun luotetaan alussa liikaa laseriin ja luotetaan Takahashin kollimointiskooppiin tietämättä kuinka vaativa laite tuollainen RCT on kollimoitavaksi, joten epäilin pahinta kollimoinnin suhteen jo tuossa vaiheessa. Sitten yht'äkkiä ketjun kolmos-sivulla ollaankin jo napit vastakkain tuon W. Rohrin ja Catalin Fus:n suhteen, kun ensimmäinen mainituista aloittaa tuossa ketjussa näin... dear all, sorry for the bad Quality:
Ja linkittää saman putken kehnoihin mittaustuloksiin: http://r2.astro-foren.com/index.php/de/12-beitraege/04-zweispiegel-systeme-astrofotografie/767-d096-01-ctt-outfit-perfekt-und-optisch-na-ja

Mittaustuloksen Google-käännös englantiin on tässä, mutta toivoisin että joku saksaa paremmin osaava kertoisi meille mistä tuossa Wolfgang Rohrin tekemässä mittauksessa/kritiikissä on tarkemmin kyse. Ja kerrotaanko siellä oikeasti, että CFF:n RCT-peilit ovat itse asiassa Germano Marconin valmistamia ja paljon huonompi-laatuisia kuin niiden luvataan olevan?

Google kääntää asian näin:
The optics manufacturer north of Venice is not so fit in polishing / retouching. GSO RC's usually have a better one Quality. And after the "Analysis Report" provided by Germano Marcon has rough processing errors, it would be more informative Conversation with the AtmosFringe programmer , Massimo Riccardi, makes sense. This value is not correct! He's up Several species "beautified" Mr. Marcon will probably not be able to take the reference interferogram as a basis for his evaluation. The synthetic interferogram in the report only contains the spherical aberration, since astigmatism and coma are deactivated.

Ja W. Rohr kertoo samassa CN-ketjussa/vastauksessa näin:
"In Italy there are two Marcon near Venezia, Germano Marcon in the North and Luigi Marcon, North-East. See this Report:
http://r2.astro-foren.com/index.php/de/12-beitraege/04-zweispiegel-systeme-astrofotografie/768-d096-01a-zweimal-marcon
The correct alignment of RC-Systems is a Problem: The main mirror must be aligned correctly, otherwise you get astigmatism of basic order. But in this case I guess the optical surface are very bad."
   :shocked:

Tässä vaiheessa alan tipahtamaan pois rattailta, koska ketjun moderaattori (putken ostaja!) poistaa osan keskustelusta ja pyytää jatkamaan yksityisviesteillä. Huomatkaa että W. Rohr on kumminkin kopioinut osan viesteistä tämän sivun alareunaan mittaustulosten alle (liitän sen viestiin mukaan tekstitiedostona). Ja tuon päälle tuli sitten moderaattorin kehoitus jatkaa yksityisviesteillä asian käsittelyä.

Yhteenveto:
* joku on ostanut 7300 euron CFF 10" RCT putken, jonka optinen laatu on ilmeisesti jotain ihan muuta mitä sen pitäisi olla.
* putken peilien valmistajasta on epäselvyyttä (jos ymmärsin oikein), CFF väittää niiden tulevan Luigi Marconilta, optiikan laatu ei tue tätä väitettä (ks. link).
* riita-asia on kokonaisuudessaan epäselvä ts. mahdotonta sanoa tässä vaiheessa, mistä asiassa on loppujen lopulta kyse.
* eräs saksalaiskauppa (TS) on mukana asiassa välikätenä.
* CN-ketjua kannattanee seurata...  :wink:

- Timo Inkinen

Poissa Aksu

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 222
Vs: Ongelmia CFF RCT:n kanssa (CN-ketjussa)
« Vastaus #1 : 28-06-2017, 22:03:26 »
Keskustelu tästä jatkuu nyt CN:ssä mun aikoinaan aloittamassa refraktoriketjussa. Vaikka Catalin Fus onkin putkien myyjä ja Wolfgang Rohr testaaja, en olisi täysin varma siitä että Rohr on tässä välttämättä oikeassa ja Fus väärässä. Bisnesmies se on Rohrkin, hänellä vain bisneksenä putkien testaus siinä missä Fusilla niiden myynti. Epävarmuuden lietsonta saa useamman kalliin putken omistajan lähettämään omansa hänelle testattavaksi... Ja jotain vanhoja kaunoja ja kissanhännänvetoa tässä näiden kahden välillä selvästi on, mikä taatusti heikentää kumpaisenkin argumentoinnin objektiivisuutta.

Tässä linkki ketjuun, Catalin Fusin varsin seikkaperäinen ja ärtynyt vastaus koskien sekä CFF:n refraktoreita että tuota Timpen edellä mainitsemaa RC:tä sivulla 7, viesti #154:

https://www.cloudynights.com/topic/578476-torn-between-tak-tv-and-cff/page-7
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Ongelmia CFF RCT:n kanssa (CN-ketjussa)
« Vastaus #2 : 28-06-2017, 23:48:07 »
Keskustelu tästä jatkuu nyt CN:ssä mun aikoinaan aloittamassa refraktoriketjussa. Vaikka Catalin Fus onkin putkien myyjä ja Wolfgang Rohr testaaja, en olisi täysin varma siitä että Rohr on tässä välttämättä oikeassa ja Fus väärässä. Bisnesmies se on Rohrkin, hänellä vain bisneksenä putkien testaus siinä missä Fusilla niiden myynti. Epävarmuuden lietsonta saa useamman kalliin putken omistajan lähettämään omansa hänelle testattavaksi... Ja jotain vanhoja kaunoja ja kissanhännänvetoa tässä näiden kahden välillä selvästi on, mikä taatusti heikentää kumpaisenkin argumentoinnin objektiivisuutta.

Hyvä kun toit tämänkin asian esille.  :smiley:
Tällaisessa informaatioviidakossa tulee aina noudattaa lähdekritikkiä ja välttää samalla liian aikaisten johtopäätösten tekemistä. Valitettavasti tuo CFF RC-ketju on näemmä jämähtänyt puolitiehen, eikä tuon CFF RC-putken omistajakaan ole tietääkseni tuonut ketjun lopputulosta näytille mihinkään. Kallis CFF RCT hänellä, mikä antaa "kuraa" loppukuvan suhteen. (Luulisi tuolta tulevan jokin ratkaisu asiaan ajan kanssa... mutta onko omistajalla luonnetta myöntää, että meni pyöräyttämään CFF:n kollimointiruuveja hiukan liikaa ennen kuin ketjussa mentiin syyttämään peilien muotoja? Tämäkin on yksi realistinen vaihtoehto omien RCT-opettelujeni perusteella, sillä RC-putkestani on tullut n+1 kappaletta erilaisia tähtien muotoja pelkästään niitä kollimointiruuveja pyörittelemällä. Ei siihen tarvitse enää peilin pintatarkkuus-ajatuksia mukaan asioita sekoittamaan!)

Yksi syy nostaa tuo CFF RCT esille on siinä, että se on pätevän oloinen välihyppy todella kalliiden RCT-putkien ja näiden liiankin halpojen kiinalais GSO/AT RCT-putkien välissä ja moni miettii sijoitetulla mitä lisärahalla saa? Lähtökohtaisesti RCT-optiikka on vain niin pikkutarkka omista kollimointisäädöistään, että epäilen itsekin Rohrin mittauksia tuossa suhteessa (=tietääkö mies RCT-mittausten vaatimukset?). Toisaalta asiallisia optiikan verkkomittauksia löytyy pilvin pimein tuolta Rohrin sivuilta, joten tietty perustietämys mittausten tekemisestä lienee olemassa tuollakin ammatinharjoittajalla. Rohr kirjoittaa valitettavasti vain saksaksi sivuilleen, joten ymmärrys tällä suunnalla on vain puolittaista 1980-luvun lyhyen lukio-saksan ja Google-kääntäjän (saksa-englanti) voimin  :undecided:

Vertailun vuoksi tähän pitää lisätä taas yksi CN-foorumin RCT-ketju, mikä sekin on jo kääntynyt RCT-kollimoinniksi: https://www.cloudynights.com/topic/580227-another-gso-rc10-with-pain/
Lienee siis mahdotonta löytää sellaista RCT-putkea, mistä ei löytyisi jotain kollimoititarvetta...  :grin:
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Ongelmia CFF RCT:n kanssa (CN-ketjussa)
« Vastaus #3 : 19-07-2017, 23:55:24 »
Jos ette ole lukeneet tuota CFF-ketjua viime aikoina, niin se kannattaa tehdä nyt. Paljon uusia viestejä ja ongelmatkin alkavat selviämään tuolla suunnalla... :smiley:
Näyttäisi menevän aika moni asia Marcon Opticsin (MO) syyksi, mille näyttäisi nyt jäävän "musta pekka" käteen. Tuolla on näet mennyt tietoisesti markkinoille erä CFF RCT putkia varustettuna MO:n peileillä, mitkä eivät jälkikäteen tulleen tiedon mukaan vastaa läheskään sitä laatua mitä kyseinen Marcon Optics valmistaja on luvannut (ja mitannut!) CFF:lle lähetetyistä peili-sarjoista.

Ensin tapahtumakulku (#91):
"Order of events is the following:
- orders were placed in 2016, far exceeding our capabilities. Delivery times were ~1 year.
- in order to mitigate the above, I've contacted Marcon Optics, knowing they deliver RC sets in another chassis, made in Germany.
- I've informed everybody about the options: 1 year or more wait or having a batch made at Marcon Optics, for which I will not be able to double - check their stated quality.
- the above information was transmitted to customers and I've mentioned clearly that all I can do is mount the optics in their chassis and not sending them for another interferometric report in Romania (where the reflector optics are done and where the interferometer is) due to time and costs involved.
- the decision to go forward was taken by all involved customers knowing the above.
- Marcon Optics was paid to deliver optics according to our minimum standard of quality -> minimum 0.94 Strehl.
- Marcon Optics delivered interferometric reports stating for all three optics, ~0.95 Strehl.
- autocollimation tests have revealed in one case, a problem, Joel was informed and he decided to take the risk.
- in two other cases, the problem was not revealed, I was easily able to obtain a clear artificial star image in autocollimation and for me that was a 'go'.
Because an autocollimator will not reveal if a set is 0.95 (as stated in the interferometric report), or less, the situation is what it is."


Ja tässä ratkaisu (#87):
"...there are 3 sets recalled and 3 sets will be remade at our quality level..."

Eli CFF on kutsunut takaisin nuo kolme epäilyksenalaista MO-peilisettiä uudelleen muotoiluun. Ei ihan halpaa touhua tuollainen, mutta syyllinen (MO) maksaa tuollaiset kulut... :rolleyes:
Kokonaan toinen asia ovat nuo Marcon Opticsin RC-peilit jossain muussa kaukoputki-rungossa täällä Euroopassa "(...made in Germany?)".
Soppa näyttäisi sakenevan ja leviävän muuallekin kuin juuri tuon CFF:n tuotemerkin alle. :shocked:

Jatketaan tapauksen seuraamista. . .
- Timo Inkinen

Poissa Aksu

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 222
Vs: Ongelmia CFF RCT:n kanssa (CN-ketjussa)
« Vastaus #4 : 23-07-2017, 09:32:15 »
CFF on aika nuori firma - "tekevälle sattuu" ja virheistä opitaan... Itselle jäi tuosta stoorista sellainen loppumaku että CFF vaikuttaa firmalta joka huolehtii asiakkaasta vielä rahan vaihdettua omistajaakin.

Saattaa olla aineksia tulevaisuuden todella arvostetuksi high end- putiikiksi, näistä kömmähdyksistä ja Rohrin kommenteista huolimatta.

Disclaimer: en omista CFFn putkea (vaikka olenkin niitä pitkään kuolannut  :grin:)
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC