Kirjoittaja Aihe: TS Starscope-806 - halpaputki  (Luettu 2144 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Mikko_L

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 151
TS Starscope-806 - halpaputki
« : 29-03-2017, 23:26:46 »
Ostin uteliaisuuttani ja ehkä vähän huvikseen tällaisen, kun maksoi saman verran kuin Startravel-80.  Ajattelin että 600mm polttovälillä kuvan laatu voisi olla parempi, vaan kuinkas kävikään...  Tämä ei ole vertailu, koska en ole ST-80:a koskaan kokeillut; ne joilla sellainen on, voivat kommentoida eroja.

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7935_TS-Optics-Starscope-806-OTA---Wide-Field-Refractor-80-600mm---tube-with-optics.html

Kuvan perusteella tämä siis näyttää aikalailla samanlaiselta Syntan perusputkelta kuin Skywatcherit.  Sama tarkennuslaite, tuubirenkaat jne.  Ensimmäinen tuumintatauko tuli siinä kohtaa, kun havaitsin että TS:n suosittelema lohenpyrstökisko (19,90€) ei näihin renkaisiin sovikaan, joten putkea ei saanut jalustaan kiinni.  Onneksi on pääsy jyrsinkoneelle joten kohta jo sopivatkin.  Tilaaja maksaa palautustapauksissa postikulut Saksaankin asti, joten pikkuosissa ei kannata alkaa vaihtamaan..

Putki jalustalle ja 90° prisma ja 24mm ES okulaari kiinni, päivänvalossa näytti aika hyvältä! Mekaaninen laatu ei ihan vakuuttanut, putki ja tarkennuslaite kyllä ovat metallia mutta huurreputki, joka ei ole sisäänvedettävä, ja linssin kehys ovat muovisia.  Huurreputken sisäpuolta ei ollut viitsitty maalata mattamustalla, ulkopuolelta putki on ihan ok kiiltävän musta - ei glitteriä!  Mutta mutta, luvattua 'multi-coated optics':ia ei tässä ole, vaan linssin heijastus on vain haalean sininen.

Eilen lähdin tekemään tähtitestiä pimeälle havaintopaikalle.  Tai ensin DS-testiä, kävin 40x suurennoksella läpi Neitsyen galaksijoukkoa ja kaikki Messierit sieltä löytyivätkin.  Jupiterista näkyi pari pilvivyötä, mutta kuva ei terävyydellään tehnyt vaikutusta, lisäksi tarkennuslaitteen klappi - ihan kaikkiin suuntiin - vaikeutti fokusointia.  Viimeiseksi suuntasin Arcturukseen ja pyörittelin fokusta eteen ja taakse.  Fokusoimaton kiekko oli selvästi ei-pyöreä ja reunoilla näkyi kolme pientä suorakaiteen muotoista 'koloa'.  Tämän kirkkaan tähden kanssa jo 40x suurennoksella (suht laatuokulaari - William Optics SWAN 15mm ja laatudiagonaali myös) huomasi ettei se mene ihan fokukseen vaan jonkinlaisia diffraktiopiikkeja sojottaa eri suuntiin ja pientä astigmatismia näkyi ihan optisella akselilla.  Sentään ei näkymät muuttuneet huonommiksi edes kuvan laidoilla, joten piirto on tasaisen keskinkertaista koko kuva-alalla.  Kirkkaat tähdet hieman näkökentän ulkopuolella tekivät pieniä heijastuskaaria.  Pienillä suurennoksilla en nähnyt häiritsevää tai edes havaittavaa värivirhettä muuta kuin Jupiterissa, ja siinäkin se lähes katosi kun planeetan sai keskitettyä näkökenttään.
 
Tänään tein pura ja kokoa - harjoituksen.  Ensin hyvät: putken sisäpuoli on asiallisesti mattamusta ja siellä on 2kpl baffle-renkaita.  Kaikki osat sai suht helposti irti ja kiinni takaisin.  Purin fokuserin osiksi ja havaitsin sen yläpuolella 2 pientä kuusiokoloruuvia joita asettelemalla sain sivusuuntaisen heilunnan poistettua - pituussuuntaisen klapin poistamiseksi on jo ajatus laittaa pari pientä prikkaa hammaskiskon alle, joilla se nousee lähemmäs ratasta.  Rattaan/nuppien akselilla on kyllä lehtijousi joka painaa sitä kiskoa kohti, mutta rungossa on liikaa välystä joten ratas ei ääriasennossakaan yllä ihan kiskoon asti.  Otin ja maalasin huurreputken sisäpuolen mattamustalla spraylla, ja näyttää jo paremmalta.

Sitten heikommat: linssin kehys on muovinen, eikä siinä ole mitään kollimointimahdollisuutta. Irrotin kehyksen putkesta ja ruuvasin lukitusrenkaan irti, jolloin akromaatin sai kopisteltua osiksi - kangashanskat kädessä toki ettei tule sormenjälkiä.  Kumpikin elementti on pinnoitettu vain toiselta puolelta!  Ne kolme em. koloa lähtöpupillissa ovat kolme pientä teipinpalaa jotka on aseteltu linssin reunoille pitämään elementtejä irti toisistaan. Viitsiikö tuollaista lähteä 'korjaamaan' jotenkin, esimerkiksi virittelemällä reunoille jostain siimasta tms. vähän näkymättömämmän erottimen? Kuinka tarkka tämmöinen akromaatti on elementtien väliselle etäisyydelle? Toisaalta jos ei hukkaa niitä teipinpaloja niin voihan tämän purkaa ja koota niin monta kertaa kuin on tarvis.

Ei saanut halvalla hyvää, mutta pienellä suurennoksella (25-40x) ihan menettelee ja onpahan kevyt eikä huoleta pikku kolhut.  Olisiko se glitterimaalattu 80/400mm putki ollut parempi valinta?

-Mikko
SW Explorer 150P/C5/Evostar 80ED
Lunt 16x70/Omegon 2.1x42

Poissa Lithos

  • Galaksijoukko
  • ****
  • Viestejä: 933
Vs: TS Starscope-806 - halpaputki
« Vastaus #1 : 30-03-2017, 08:45:14 »
Ei ne teipinpaloista tulevat kolme piikkiä mikään hirvittävä asia ole, putken voi muuten "kollimoida" barbaarin menetelmillä niin että teet kaikki ruuvien reijät aavistuksen väljiksi jos eivät ole... ensin ruuvit löysällä ja linssipakka irti fokuseri niin että fokuserin akseli osoittaa putken etureiän keskelle. Joko laserilla tai chesirellä saa tehtyä sen. Sitten linssit tosi löysästi paikalleen (niiden reunat kannattaa mustata mustalla merkkaus tussilla), chesirellä katsomista putken läpi ja pientä linssikehyksen heiluttelua ja naputtelua niin kauan että on likimain kodillaan (eri linssien heijastusrenkaat ainakin koskettavat toisiaan) ja linssikehys kiinni (ja pyöritys niin että se pitorengas juuri koskettaa objektiiviin, ei painetta). Noilla paranee halpakin putki kummasti.
Laitteet:
Sky-Watcher Explorer 200P / EQ5 (DK3 moottorit)
Celestron Nexstar 102 SLT
Sky-Watcher Skymax 127
Sky-Watcher Explorer 130 PM / EQ2