NGC 6960 Harsosumu

Aloittaja Vesa Kankare, 27.08.2006, 01:21:48

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 22.10.2009, 00:19:19
Hukkaanhan siinä menee hyvä kamera! Kyllä mummokuvia katselee vaikka olisikin vähän punaisia. ;) Entäs 20D?

Riippuu siitä, mistä katsoo :laugh:  Jostain syystä itselläni ei ole kummoistakaan intoa lähteä modaamaan 7D:tä ja päästä näin kuvaamaan punaisia sumuja, koska...
1.) "Sumuja kuvaavat kaikki!" Suomesta löytyy nippu tälle puolelle omistautuneita kuvaajia, joiden saavutuksia on vaikea ylittää tai edes päästä rinnalle... sumut eivät vain ole mun juttuni (ainakaan vielä ja tässä opintojen vaiheessa ;-)
2.) Ha:n rinnalta löytyy paljon heijastussumuja, supernovajäänteitä, planetaarisia (yms.) sumukohteita, joissa modaamaton herkkäkennoinen nykydigirunkokin pääsee oikeuksiinsa. Nykykaluston rajat omassa käytössäni ovat kaukana ja mahdollisuudet avoinna ilman rungon modaustakin. Ei vain ole tarvetta tähän hommaan, joka vie kameran takuun yms.
3.) Taivaalta löytyy n+1 muutakin kohdetta, joita kuvataan harvemmin ja jotka soveltuvat paremmin omalle kalustolleni kuin ns. punaiset, laaja-alaiset sumut. 1500mm polttoväli on turhan kapea kuvakulmaltaan croppirungossa, jotta sinne viitsisi ahtaa näitä punahehkuja.

Niin... se 20D on nyt tapaus "Ehkä, jos näen sen tarpeelliseksi, muttei näillä tarpeilla..."  Tai sitten pistän 20D:n myyntiin tarpeettomana tai jätän teini-ikäiselle pojalleni kameraksi tai...  :grin: Mutta nyt mennään niin kauas ketjun aiheesta, että lopetan tähän. Tykkäsin kyllä Harso-sumun näkymisestä näinkin hyvin modaamattomalla kameralla, mikä riittää hyvin itselleni sopivaksi saavutukseksi.
- Timo Inkinen

Pietari

näkyykö harsosumu 100 millisellä putkella??

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Pietari - 25.10.2009, 11:17:51
näkyykö harsosumu 100 millisellä putkella??

OIII-suotimella varmasti, ilman suodinta hyvin hankalaa. En sanoisi että olis mikään aloittelijan kohde. Tuo on muuten hyvin iso kohde taivaalla.

Vesa Kankare

Paras näkymä harsosumuun minkä olen itse nähnyt on  66/400 linssillä, UHC suotimella ja 24mm okulaarilla, suurennusta siis vajaat 17x. Okulaari oli laajakenttäinen, joten sillä yhdistelmällä sai molemmat sumun puoliskot kerralla näkyviin.
Vesku
www.vkastronomy.com

Pietari

jaha eipä oo suodatinta mut nopee löytää kun on goto jalusta

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Vesa Kankare - 25.10.2009, 14:34:57
Paras näkymä harsosumuun minkä olen itse nähnyt on  66/400 linssillä, UHC suotimella ja 24mm okulaarilla, suurennusta siis vajaat 17x. Okulaari oli laajakenttäinen, joten sillä yhdistelmällä sai molemmat sumun puoliskot kerralla näkyviin.

Itsekin olen parhaat näkymät saanut tästä laittamalla 17mm okulaarin 300mm teleobjektiiviin, joka vastaa n. 75-millistä linssiputkea. Molemmat riekaleet kerralla ja tuo keskimmäinen höttö on hieno näky.

Erik Pirtala

Missäs tämä sumu sijaitsee?

Pietari


Lauri Kangas

Sumu on helppo löytää, jos katsotte noissa kuvissa läntistä (=oikeanpuoleista) sumunriekaletta, se lävistää kirkkaan tähden, joka on 52 Cyg ja sijaitsee kaakkoon (=alavasemmalle) Epsilon Cygnistä, joka on joutsenen itäisen (=vasemmanpuoleisen) siiven ensimmäinen tähti. Toinen noista riekaleista on mielestäni komeampi, ja jos kaukoputkessa on kovin pieni näkökenttä, saattaa matkalla eksyä, koska se on yli kahden ja puolen asteen päässä tuosta 52 Cygnistä.

Timpe

#84
Tässä olisi 300/1500mm Newtonin yksittäisruutu jostakin Harsosumun kaaren keskivaiheilta (oliskohan NGC 6979?). Otin näet yhden 3 minuutin EOS 7D (ISO 1600) RAW-valotuksen (=sen ainoan joka tältä alueelta oli) ja ajoin sen DeepSkyStackerin uusimman version läpi yhdessä vastaavan dark-ruudun kanssa. Lopputuloksena syntyneen 16-bit TIF-kuvan käsittelin vielä PhotoShopissa periaatteella "Katsotaan mitä tältä alueelta löytyy...". No, löytyihän sieltä jotain sumua tähtien seasta  :smiley:

Edit: lisätty fooruminsoftan hukkaaman kuvan tilalle sama ruutu uudelleen....
- Timo Inkinen

Cith

#85
Koetin pinota uusiks täydellä resolla.



Edit: Infoo kun poistelin aikasemman viestin.
20D mod, R=SII 64min, G=Ha 4h, B=OIII 3h, Iso1600 2-8min pätkiä.
300mm/f4 lx200 10 tuumasen reppuselässä.


AkiH

J-P

Ihan mielettömän upea! Värihehku on mahtavaa katsoa.
Sulla alkaa olla k-käsittely tosi hienosti hallinnassa.

J-P

Cith

Kiitos.

Parikymmentä versiota ja tämä päivä siihen näköjään meni :)
Samalla tyylillä kun Rosette mut tällä kertaa oli pikkasen parempaa dataa SII/OIII sta.

AkiH

Librari

Mahtavia kuvia, suorastaan hyökkäävät värit tuossa Cith:n kuvassa.

Omani menee melkein Linnunrata kategoriaan.  :grin:
Suuntasin 17.12 illalla testimielessä 70-200 f/4L putken ja CG-4 jalustan Cyg Epsilon tähden tietämille, ei se ota jos ei annakaan asenteella.
Samalla testaisin Canonin L telen piirtoa tähtikuvissa.
Jotain jäi lyhyelläkin valotuksella (ja polttovälillä) kuvaan, oikea oppisella kuvankäsittelyllä voisi vielä jotain saada kaivettua esiin.
Canon 30D, EF 70-200 f4L @200mm täydellä aukolla, 9min yhteensä 6ruutua, ei darkkeja mutta flat x6, DSS & PS
Celestron Omni  XLT 150, EQ-6, Canon 30D (mod)   http://robsastronomy.blogspot.com/
- Ant ti T

DarkSide

Moi..

Todellakin, kauniit ja selkeät värit Aki  :shocked:  Upea kuva!! Kyllä kannatti uurastaa.
Kyllä nuo kapeakaistaiset ovat joskus vielä hommattava..

Librari.. 9 min on aika vähän kyseiselle kohteelle. Tunti pari lisää, niin siitä on hyvä alkaa käsittelemään.
Laaja-alaista kenttää laitteillasi tuntuu riittävän hienosti!! Jatkahan kun ehdit, kohde vain matalalla..

t.Jyrki  :wink: