Itäisen taivaan sumut? Onko niitä?

Aloittaja wm-x, 06.03.2017, 12:29:05

« edellinen - seuraava »

wm-x

Mitä (ha)sumuja tai pimeitä sumuja on itäisellä taivaalla alkuillasta? Koitin stellariumista ja CdC katsoa, mutta omaan silmään ei osunut ainakaan omalle polttovälille sopivia kohteita. (480mm)

Ongelma on, että mielellään laittaisin kuvauksen Illalla 8-9 maissa rullaamaan ja kuvailisin samaa kohdetta n. 3 asti yöllä. Näin pääsisin nukkumaan ihmisten aikaan ja ei tarvitsisi kuin vasta aamulla mennä tornille. Länsi on tällä hetkellä kovin valosaasteinen ja siellä kohteet laskee nopeasti. Pohjoisessa on n. 30 asteeseen saakka puita ja en ole varma onnistuisiko esimerkiksi kefeuksen kohteiden kuvaus.
Etelän suuntakin on ongelma koska kohteet liikkuvat kohti valosaastetta ja kuu paistaa siellä tällä hetkellä.

Viime yönä kuvasin m101, joka onnistui hienosti 2100-0330. Olisikohan siinä lähistöllä mitään vähän tuntemattomampaa?

VP

#1
Abell 21 (on aika pieni tosin). Kaksosissa on myös tuon lisäksi IC443. Ei nämäkään ole kuin alkuillan kohteita, linnunradan tasossa ne kaikki H-alphat oikeastaan on.

DSO-browserissa on hyviä karttoja joita vois selailla, sieltä näkyy hyvin esim. SH luettelojen kohteita. Jos ei tiedä mikä kohde on kyseessä kuvakaappauksen voi aina platesolvata. :wink:

-V

wm-x

Tuo IC443 ja sen kaveri apinanpää taitaa mennä orionin perässä kovaa vauhtia länteen.

Lauri Kangas

Huonostihan niitä sumuja on kevättaivaalla tarjolla. Kaksosissa on viimeiset ja menevät orionin perässä kiivaasti piiloa kohti. Ihan huhtikuun aamuöinä on taas mahis joutsenen seutuun. Pohjoisessa riittää sydäntä+sielua jne. ympäri vuoden, mutta pysyvät kovin matalalla.

Mulla on atik one + 135mm f/2 kovasti odottelemassa ensivaloa, mutta ei ole tarvinnut kiirehtiä näin kevätpuolella.

wm-x

Tämä oli se villen vinkkaama sivu https://dso-browser.com/. Ei tuonkaan mukaan hirveästi ole tarjottavaa. Parempi säästää syksyyn noita pohjoisen kohteita. Otin galaxin kuvaukseen tuolta itäiseltä taivaalta. Mielenkiintoisia nekin, mutta kovin pieniä omalle polttovälille.