Kuukohteita pintaa syvemmältä 5

Aloittaja T. Öhman, 26.02.2017, 01:26:00

« edellinen - seuraava »

T. Öhman

Hei,
tämänkertaisen Kuukohteita pintaa syvemmältä -sarjan havaintokohteeksi päätyi ilman äänestystä ainakin parilla aiemmalla kerralla niukan tappion voittajakohteelle kokenut Rupes Altai. Vanha esittelyteksti pätee edelleen:

Rupes Altai ja "Larrieu's Dam"
Mare Nectariksen lounaispuolella Theophiluksen, Cyrilluksen ja Catharinan kuulun kraatterikolmikon lähellä on Kuun lähipuolella monessa mielessä ainutlaatuinen jyrkänne, Rupes Altai. Se muodostaa Nectariksen törmäysaltaan reunan. Nectariksen allas puolestaan on ainoa lähipuolen suurista altaista, jonka sisäosat eivät ole täysin peittyneet myöhemmillä laavoilla: Mare Nectaris täyttää ainoastaan altaan sisimmän osan. Tämä näkyy parhaiten juuri Rupes Altain kohdalla. Rupes Altain sisäpuolella on myös mm. kraatteri Polybius K, jonka pohjoisreunalla näkyy nimellä Larrieu's Dam tunnettu erikoinen valaistusilmiö. Tämä Larrieun "pato" näkyy ohuena suorana kirkkaana viivana erityisesti paikallisen auringonnousun aikaan (noin viiden päivän ikäisen Kuun kolongitudin ollessa likimain 340°). Rupes Altai on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde #7.

Tuo Larrieu's Dam on havaittavissa yöllä 3.–4.3.2017 puolenyön maissa. Kuu ei tosin järin ylhäällä tuolloin enää ole, mutta horisontin yläpuolella kuitenkin, toisin kuin esimerkiksi huhtikuun alussa. Iltaterminaattorilla Rupes Altai on eteläisellä aamutaivaalla 18.3., tosin taas matalalla. Toki on suotavaa ja jopa toivottavaa havaita ja kuvata Altaita terminaattorin ollessa vähän etäämpänäkin.

Juttua Rupes Altaista kaavaillaan Zeniitin kakkosnumeroon, joka ilmestynee huhtikuulla.

Teemu

T. Öhman

Hei,
kuten kaikki asiasta kiinnostuneet varmaankin huomasivat, juttu Rupes Altaista ilmestyi viime sunnuntaina uudessa Zeniitissä. Kiitokset vielä kaikille, jotka antoivat Altai-kuviaan jutun käyttöön.

Ihan muistutuksena, kuten jutussakin mainittiin, Larrieu's Dam on näkyvissä vapunpäivän iltana, eikä parempaa tilannetta sen näkemiseen enää tämän vuoden puolella tule. Zeniitissä ollut kuva sinänsä pätee, mutta tein kuitenkin kuvan alueen valaistusolosuhteista 1.5.2017 klo 23.00.

Seuraavaan kesäiseen Zeniittiin ei näillä näkymin tule Kuukohteita pintaa syvemmältä -juttua, koska kunnon havaintokausi alkaa olla ohi. Kohdeäänestyksiin palattaneen taas syksyllä.

Teemu

Ari Haavisto

Mielenkiintoinen juttu, kannattaa lukea. Tämän jälkeen en itse enää koskaan katso tätä aluetta aivan samalla tavalla kuin ennen; Mare-alueita katsellessaan sitä aina mietti, että mitähän salaperäistä tuolla laavojen alla on piilossa ja minkähänlainen se pohja oikein on. No, tuossahan se esimerkki on kaiken aikaa ollut aivan silmien alla  :shocked:

Samalla huomasin, että kaikenkaikkiaan vähän kuvattua seutua tämä on. Ensi viikolla on kasvava Kuu ja luvattu selkeitä iltoja  :wink:

Kaguya luotaimen ylilentovideo alueelta löytyy YouTubesta: https://www.youtube.com/watch?v=dJA-U6ICXeY
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"