Kokemuksia uudesta havaintosuojasta

Aloittaja TuRe, 19.09.2007, 12:59:00

« edellinen - seuraava »

TuRe

Tervehdys.
Jos jaksatte lukea, niin kerron aloittelijan ensi kokemuksista.
Viimenäkemältä katon alapinnalle tuli ohut, valkoinen, huokoinen muovilevy, joka estää kesällä auringon liiallisen paahteen. Lattialle levitin mattomyjän suosituksesta terassimaton, vaikka ei viinan kanssa läträtäkään. Se tuntuu jaloissa lämpimältä ja estää pienten esineiden häviämisen lattiarakoihin. Vielä tuuletusritilät alas ja ylös ja hyllynpätkiä nurkkiin. Pari kolme haitallista valoa ympäristössä peitin näkyvistä pistämällä aitatolpan jalat maahan ja niihin rimat ja muovilevyt, niin johan tuli pimeää. Ne voi havainnoinnin jälkeen nostaa pois näkyvistä.

Kalustona on GSN 150/750+ 2" Grayford focuser
- okulaari 2"TS WA 30 68 ast.
- 2x ED Barlow 2"
- 2" UHC-S filtteri
- coma corrector
- 0,75 focal reducer 2"
- jalusta EQ3-2+ RA moottori
Nämä viimeksi hankittuja 2" vempeleisiin siirtymisen jälkeen. Kamerana modaamaton Canon EOS 300D.

Ensimmäinen yö havaintosuojassa oli tosi kokemus. Mustarastas yritti täyden hiljaisuuden vallitessa istua pipon päälle, mutta huomatessaan erehdyksen rääkäisi pahasti. Kyllä sitä ääntä lähti minustakini. Toivuttuani ryhdyin kääntelemään putkea, joka jalustoineen on betonilla täytetyn putkijalan päässä.
En saanut jalustan omaa seurantaa pelaamaan ollenkaan ja hetken luulin hankkineeni "sutta ja sekundaa". No eihän siinä muuta kuin katto päälle ja nukkumaan.

Putki etsimineen ja kamera painavat yhteensä 7 kg, joka ylittää kilolla jalustan suosituksen. Olin tasapainoittanut putken huolimattomasti ja kun tein sen uudelleen päivänvalossa,sekä havainto- että kuvauskalustolla, niin johan rupesi seuraavana yönä pelittämään. Tein seuraavaksi pohjoissuuntauksen EQ-säädön mukaan, mutta en saanut sitä aivan kohdalleen. Selvisi, että  en ollut asentanut napaesintä prikulleen akselin suuntaiseksi.
Tein vielä varmuudeksi Drift Align- suuntauksen. Se onkin tarkka ja helposti tehty. Nyt suuntaus pysyy.

Havainnoinnista sen verran, että oli mahtavaa nähdä laaja näkymä isolla okulaarilla ja mikä parasta, myös kohde löytyy sillä helpommin kuin suppealla okulla. Himmeämmät kohteethan eivät näy etsimellä.

UHC-S suotimesta ei minulla ollut aikaisempaa kokemusta. Se on tosi hyvä näin valosaasteisessa ympäristössä. Lisäksi tarkennus Hartmanin maskilla näkyy selvemmin. Se ei yksin riitä tarkennukseen, vaan otin kuvia niin kauan kunnes kirkas tähti oli terävän näköinen kameran omassa suurennuksessa.
On se vaikeaa sittenkin. Lienee lottovoitto saada tarkennus aivan kohdalleen- ehkä vahingossa.

Nyt on ollut ilmoja syyskuussa ja olen ottanut testikuvia eri tilanteista. Olen päässyt jalustan omalla seurannalla 60" ja 90" valotusaikoihin tällä kalustuksella. Ehkä tässä syksyllä saan joitakin kuvia näkyville, kunhan pääsen eteenpäin myös kuvankäsittelyssä.

Tuomo

   


Tuomo Repo

GaryP

Mukava kuullu kun muutkin virittelevät näitä pakettejaan, itselläni ensimmäiset testit vasta alkamassa ja tuntuu epätoivoiselta. Pitäisi varmaan aloittaa pien päiväkirja johon laittaisi ensimmäiset sutaisut kamerasta, ja toivoo että aika muuttaa lopputulosta. Sitten joskus sitä manipulaatiota sitten sekaan.

Mutta tuo syystaivas... juuri kun sää paranee, huomaat olevasi jossain ihan muualla kuin laitteiston äärellä...
:(

Olisi kiva nähdä niitä ensimmäisiä testikuviasi, itseltäni ne vielä puuttuvat.
:)

T:Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...