Kirjoittaja Aihe: Kuukohteita pintaa syvemmältä 4  (Luettu 4337 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa VeikkoM

 • Moderaattori
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1367
  • kotisivu
Kuukohteita pintaa syvemmältä 4
« : 17-12-2016, 19:23:22 »
Kuukohteiden esittely- ja havaintokampanjat jatkuvat jälleen. Tarjolla kaksi kraatterikohdetta ja yksi jyrkänne. Äänestyksen tuloksena ilmestyy taas artikkeli Zeniitti-lehteen. Jälleen toivotaan harrastajilta uusia havaintoja voittajakohteesta, mutta toki aiemminkin tehdyt kelpaavat mukaan.

Äänestyksen kohdevalinnat ovat Kuu ja planeetat -ryhmän asiantuntijoiden Teemu Öhmanin, Jari Kuulan ja Ari Haaviston käsialaa.  Äänestys on auki uudenvuodenaattoon 31.12.2016 asti.

Muistakaa myös koko kauden havaintoprojekti Suomalaiset Kuussa.


Bullialdus

Bullialdus on suuri (61 km) ja näyttävä kraatteri Mare Nubiumin luoteisosissa. Se on klassinen kompleksikraatteri tasaiselta pohjalta nousevine keskuskohoumineen ja terassimaisine reunoineen. Kraatterista luoteeseen lähtee ainakin 130 km pitkä hyvin poikkeuksellinen harjanteiden rajaama matala laakso. Vanhemmissa kartoissa laakson nimenä oli Bullialdus W, mutta nykyisin sillä ei virallista nimeä enää ole. Noin puolimatkassa laaksoa on erikoinen rakenne, joka sopivissa loivan aamuvalaistuksen olosuhteissa näyttää laakson poikki kulkevalta sillalta tai pengertieltä.

Clavius

Syvällä eteläisillä ylängöillä sijaitseva 231-kilometrinen Clavius on yksi Kuun suurimmista kraattereista. Sen eteläistä reunaa murjovasta nuoresta Rutherfurdista alkaa Claviuksen pohjalla oleva alati pienenevien kraatterien muodostama kaunis kaari. Rutherfurd on myös oiva esimerkki siitä, ettei kraattereissa kaikki suinkaan aina ole symmetristä. Paikallisen aamun ja illan aikoihin Clavius on todella näyttävä kohde, mutta täysikuun tienoilla sen pohjoispuolella olevan Tychon kirkkaat säteet, jotka näkyvät hyvin Claviuksen pohjalla, syövät sen viehätysvoimaa. Clavius on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde #9.

Rupes Altai ja ”Larrieu’s Dam”

Mare Nectariksen lounaispuolella on Kuun lähipuolella monessa mielessä ainutlaatuinen jyrkänne, Rupes Altai. Se muodostaa Nectariksen törmäysaltaan reunan. Nectariksen allas puolestaan on ainoa lähipuolen suurista altaista, jonka sisäosat eivät ole täysin peittyneet myöhemmillä laavoilla: Mare Nectaris täyttää ainoastaan altaan sisimmän osan. Tämä näkyy parhaiten juuri Rupes Altain kohdalla. Rupes Altain sisäpuolella on myös mm. kraatteri Polybius K, jonka pohjoisreunalla näkyy nimellä Larrieu’s Dam tunnettu erikoinen valaistusilmiö. Tämä Larrieun ”pato” näkyy ohuena suorana kirkkaana viivana erityisesti paikallisen auringonnousun aikaan (noin viiden päivän ikäisen Kuun kolongitudin ollessa likimain 340°). Rupes Altai on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde #7.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Poissa T. Öhman

 • Ryhmäaktiivit
 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 289
  • Hieman Kuusta
Vs: Kuukohteita pintaa syvemmältä 4
« Vastaus #1 : 05-01-2017, 17:37:52 »
Hei,
kuten tuosta yltä tuloksista näkee, Clavius selvisi tämänkertaisen kohdeäänestyksen voittajaksi. Clavius on huomenna 6.1.2017 terminaattorilla, ja paikallisessa iltavalaistuksessa sitä pääsee havaitsemaan melko matalalta aamutaivaalta 20. ja 21.1. Juttua Claviuksesta tulee Zeniitti 1/2017:ään, ja se ilmestynee lähempänä helmikuun puoliväliä. Niinpä vielä illalla 5.2. tehdyt havainnot auringonnoususta Claviuksessa saataneen ainakin jutun galleriaosuuteen ujutettua. Eli uudet ja vanhat valokuvat ja piirrokset Claviuksesta ovat erittäin tervetulleita! Niitä sopii raportoida Taivaanvahtiin (havainnon kohteeksi "Kuun pinnan yksityiskohta" ja kohteen nimeksi "Clavius" niin löytyy helpommin) ja/tai tänne foorumin Clavius-säikeeseen.

Ja kuten Ari tuolla toisessa säikeessä muistutti, tänään ja huomenna olisi hyvät ajat havaita suomalaisia Kuussa.

Teemu

Poissa Javs86

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 388
  • Astrojavs
Vs: Kuukohteita pintaa syvemmältä 4
« Vastaus #2 : 08-01-2017, 10:46:37 »
Heh, tuli juuri eilen tuota Claviusta kuvattua... :)
« Viimeksi muokattu: 08-01-2017, 12:26:03 kirjoittanut Javs86 »
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

Poissa T. Öhman

 • Ryhmäaktiivit
 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 289
  • Hieman Kuusta
Vs: Kuukohteita pintaa syvemmältä 4
« Vastaus #3 : 20-02-2017, 16:30:50 »
Hei,
kuten kaikki asiasta kiinnostuneet ovat varmasti jo huomanneet, Clavius-juttu ilmestyi Zeniitissä viime viikolla. Kiitokset vielä kaikille, jotka antoivat kuviaan jutun käyttöön! Asiaa sivuten selvittelin huvikseni myös hieman Kuun suurimpia kraattereita.

Piakkoin koitetaan varmaan saada pystyyn seuraava kohdeäänestys, ellei sitten päädytä diktatoriaalisesti menemään ikuisella kakkosella. Sitä vartoessa kannattaa muistaa suomalaiset Kuussa.

Teemu