Millaisia meteoriittituotteita maailmalta löytyy?

Aloittaja Jarmo, 10.10.2016, 15:21:00

« edellinen - seuraava »

Jarmo

Netissä tuli vastaan meteoriittiviini (ks. http://www.tiedetuubi.fi/avaruus/ainutlaatuista-juomaa-tarjolla-meteoriittiviinia ). Idea on yksinkertainen mutta erikoinen: Viinitynnyriin on tiputettu parikiloinen meteoriittimurikka (NWA 10290) ja kypsymisen jälkeen viiniä kaupataan kivenpalasten kera.

Tämä pisti miettimään, että minkähänmoisia toinen toistaan oudompia meteoriittituotteita maailmalta oikein löytyy? Aiemmin olen törmännyt lähinnä sellaisiin "perinteisiin" juttuihin, joita tehdään normaaleista kivistäkin: kellotauluihin, sormuksiin, noppiin, sekä tietysti koriste-esineisiin.

Raaka-aineitahan taivaalta tulevat murkulat ovat siinä missä muutkin kivet. Erikoinen raaka-aine, tosin.

Jarmo

Jarmo Moilanen

Eli kyselet millä eri tavalla meteoriitteja väärinkäytetään?  :cry:

Kellotaulut ovat tosiaan yleisin käyttökohde ja varsin luksustuotteista on usein kyse. Esim. Omega meteoriittikellotaululla löytyy noin 12 000 euron hintaan:
https://www.omegawatches.com/watches/speedmaster/moonwatch/speedmaster-greysideofthemoon-meteorite/
Muillakin valmistajilla on meteoriittikelloja.

Moni kolikkokaupalla tienaavat pikkuvaltio ovat tehneet keräilykolikkosarjoja joissa on meteoriitinpalasia.
http://space-coins.com/meteorite-coins-and-medals/index.html

Puukkoja on nähnyt myös. Yksi ensimmäisistä meteoriitista tehdyistä esineistä oli Tutankhamonin haudasta löydetty tikari, jonka terä on tehty rautameteoriitista.

Joku teki pultteja ja muttereita Gibeonin rautameteoriitista.
Jarmo


Jarmo Moilanen

Lainaus käyttäjältä: OS - 10.10.2016, 20:51:24
Meteoriittisormuksia.
Aivan. Unohdin sormukset. Muitakin koruja meteoriiteista on tehty. Eräiden pallasiittien eli kivirautameteoriittien sisältämistä jalokiviluokan oliviinikiteitä on viistehiottu kiviä sormuksiin ja muihin koruihin. Tätä oliviinin jalokivimuunosta kutsutaan peridootiksi (engl. peridot). Sitä en tiedä onko Marjalahden pallasiitin oliviineista tehty viistehiottuja kiviä. Ne kun tahtovat usein olla valmiiksi pahasti pirstoutuneita.

http://geology.com/gemstones/gems-from-space/

Ei ihan meteoriittiesineitä, mutta Suomessa on tehty Lappajärven törmäyssulakivestä eli kärnäiitistä koruja ja esim. entisen kylpylähotelli Kivitipun lattialaatoissa on käytetty kärnäiittiä jota on louhittu Kärnänsaaren uudelta kärnäittilouhokselta.
Jarmo