Pimeä massa

Aloittaja Eusa, 24.09.2016, 21:45:38

« edellinen - seuraava »

Eusa

http://www.avaruus.fi/uutiset/kosmologia-ja-teoreettinen-fysiikka/hatkahdyttava-tulos-galaksit-koostuvat-pelkasta-tavallisesta-materiasta.html

Näin ollen "pimeä aine" on terminä vaihtumassa virallisestikin termiksi "pimeä massa" tai "gravitaatioanomalia".

Tutkimuksella todettiin siis laajalla aineistolla galaksien kappaleiden kiertoradat olevan kahdessa galaksissa aina samanlaiset, jos tavallisen aineen massajakauma on molemmissa sama. Koska poikkeamia ei esiinny, ei jää sijaa pimeälle aineelle, vaan täytyy löytää muita mekanismeja Newtonin ja Einsteinin gravitaatiolaeista poikkeamiseksi.

Omat hypoteesini ovat sarjallinen gravitaatiomuutosten välittyminen ja säteilyn aiheuttama avaruuden laajeneminen.

Edit: Ainakin väliaikaisesti saittimme uutinen näyttää olevan pimennossa. Tässä muita linkkejä uutiseen ja tutkimukseen:

http://m.phys.org/news/2016-09-spiral-irregular-galaxies-current-dark.html

http://www.forbes.com/sites/briankoberlein/2016/09/23/rotating-galaxies-could-prove-dark-matter-wrong/#5aa21de12037

https://arxiv.org/pdf/1609.05917v1.pdf

Pappis

Pimeän aineen "vaikutuksia" on väitetty nähdyn myös yksittäisten galaksien tai galaksiryhmien rakenteissa, joten jos koko maailmankaikkeudessa olisi "sopivasti" 20 kertaisesti näkyvää ainetta, se ei vielä välttämättä selittäisi em. väitteitä yksittäisten galaksien tai galaksiryhmien tasolla. Tosin, mulle fyysikkona ajatus mikrotason ilmiöistä (esim. musta kappaleen säteily) määräävänä tekijänä makrotason ominaisuuksissa ei ole vieras, joten pidän todennäköisenä, että gravitaatiosta löytyy vielä jotakin uutta, joka saattaa samalla näyttää tietä gravitaation ja muut perusvoimat yhdistävän suuren yhtenäisteorian suuntaan.

Eusa

#2
Galaksitiheys ei tosiaan selitä yksittäisgalaksien sisäistä dynamiikkaa, mutta ehkä avaruudellisuutta sinänsä, aine-tila-suhteen perusteen kautta.

Olen kiinnostunut selvittämään tilan määrään vaikuttavia seikkoja. Jos tilan määrää kuvaamaan löydetään paikalliseen energiatilanteeseen pohjautuva funktio, millaisilla vakioilla tahansa, kunhan korrelaatio löytyy, ei tuntemattomia pimeitä energialähteitä tarvitsisi haeskella...

Eusa

https://www.google.fi/amp/www.forbes.com/sites/startswithabang/2016/10/26/dark-matter-rises-to-its-biggest-challenge-and-succeeds/amp/

https://arxiv.org/pdf/1610.07663v1

Baryonisen aineen ja kokonaismassan kiertoratavaikutusten relaatiosta alkaa tulla vertailututkimuksia ja järjestäänhän nämä vahvistavat asian. Taisikohan turhan hätäisesti tulla otettua pois Mcgaugh et al. -tutkimustulos uutissivuiltamme?

Jospa linkin voisi saada uudestaan toimimaan. Mond-intoilijoiden tutkimus oli kuitenkin nöyrä työ, jossa ei arvailtu / otettu voimakkaasti kantaa siihen, mistä moinen riippuvuus voisi johtua. Vaihtoehtoisesti voisi julkaista uuden uutisen, jossa esim. nuo yllämainitut on huomioitu; edellisessä epäillään, että pimeän aineen feedback-efekti olisi relaation taustalla - jälkimmäisessä on tutkittu, että riippuvuutta on feedbackista huolimatta.

Seuraavaksi on tarkoitus sulkea pois mahdollisuus, että riippuvuus syntyy ajan oloon ja nuorissa galakseissa se olisi vähemmän ilmeinen, tarvitaan kuitenkin tarkempia laitteita kaukaisten varhaisien nuorien galaksien rotaatioiden kunnolliseen havainnointiin...